Afscheid zonder kus

Op afstand je ouders bemoedigen, achter het glas, via de telefoon of ver uit elkaar zittend in de tuin. De beelden in deze nieuwe, rare tijd, van onszelf en de mensen om je heen komen op allerlei verschillende manieren binnen bij je. Mooie initiatieven, ontroerende acties, vindingrijke oplossingen. En ondanks de afstand brengt het ons op de een of andere manier ook wel weer dichter bij elkaar. Maar wat nu als een van je ouders besmet raakt, in het ziekenhuis of in een verpleeghuis terecht komt en je er niet meer naar toe kunt? Als het enige wat je nog kunt doen is, dat je bij de telefoon moet wachten op de stem van de artsen. Hoe kun je je staande houden in deze tijd van gemis en onmacht?
Ik weet nog goed hoe we, bijna twee jaar geleden, met het gezin in een grote kring rond het bed van mijn vader zaten. Omstebeurt zaten we naast hem en hielden zijn handen vast. Hij was niet alleen. Zijn laatste adem deelden we samen toen we hem rustig zagen wegglijden. Het klinkt raar maar ik zou dat moment nog vaak willen overdoen. Even weer bij hem zijn en die laatste minuten samen met het gezin beleven.
 
Hoe moet dat voelen in deze tijd, als je er niet bij kunt zijn? Als een van je ouders in het ziekenhuis of in het verpleeghuis ligt. In de laatste fase of in de tijd ervoor als ze aan het vechten zijn om te kunnen blijven leven. Als je niet met bemoedigende woorden langs de lijn kunt staan met je spandoeken en je waterzakken. Wat doe je dan met je zorg, je gevoelens van angst en verdriet? Je voelt misschien onmacht in je hart. Een grote machteloosheid die zijn weg naar buiten moet vinden.

Als je me nodig hebt, zal ik er voor je zijn..

Het lijkt bijna geen toeval als drie vriendinnen van mij afgelopen week in deze situatie terecht komen. Van veraf, soms vanuit andere landen, moeten ze toezien hoe hun vader of moeder de strijd met Corona of een andere levensbedreigende ziekte is aangegaan. Geen omarmingen, kussen of omhelzingen die ze kunnen geven aan de mensen die ze zo lief hebben. Aan hen die ze het leven gaven. Het enige wat ze kunnen doen is afwachten en bidden voor een goede afloop. En daarnaast zijn ze alledrie gestart met het schrijven over hun gevoel, de situatie of het schrijven van brieven aan hun ouders.

Schrijven over je gevoel haalt het verdriet naar boven maar maakt ook de mooie gouden randen zichtbaar. Ik schreef zo beeldend mogelijk over mijn leven en het ziekteproces van mijn vader en haal daar iedere dag nog moed en inspiratie uit. Afscheid nemen zonder kus. Ik heb het niet hoeven doen en ik wens jou als het nodig is ook een liefdevol afscheid toe. Want je ouders hebben je gedragen, je hele leven lang. Daar hoort een liefdevolle kus bij als afscheid.

Dan is echt de tijd gekomen om te gaan. Als ik hem vastpak en bijna niet meer los wil laten, zegt hij met verstikte stem: ‘Bedankt voor alles.’ In een soort automatisme zeg ik terug: ‘Nee, jij bedankt voor alles.’ Ik kom even omhoog en kijk hem aan. Onze ogen zijn nat, van emotie, van moeheid, van het verdriet in de liefde.

– Uit het boek ‘De kracht van liefde’

Wil je lezen welke woorden ik nog meer schreef over mijn jeugd en mijn ouders? Lees hier meer over het boek ‘De kracht van liefde’.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Het verliezen van mijn vader

Zondag is het vaderdag daarom wil ik je even meenemen in deze (oude) podcast die ik in september 2018 twee weken na zijn overlijden opnam. Ik luisterde hem vanmorgen zelf weer even terug en voelde hoe waardevol deze woorden waren. Daarom deel ik dit graag met jou.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Leef je mooiste leven

Ergens willen we allemaal een geweldig, liefdevol en vrij leven. Maar hoe ziet dat er dan uit? Is dat, zoals Michael Pilarczyk zegt: “Leef je mooiste leven?” We kennen allemaal de beelden, de sfeer en de energie die we soms op de social media vinden als we aan het scrollen zijn. Op een prachtige bergtop of aan het meer bij zonsondergang in je tent. Je kunt bijna door het scherm heen, van je telefoon of computer, voelen hoe geweldig dat moet zijn als je op die plek bent. Hoe relaxed en zen je zou zijn als je nu daar zat. Simpel met niets, in die prachtige natuur.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer