Afscheid zonder kus

Op afstand je ouders bemoedigen, achter het glas, via de telefoon of ver uit elkaar zittend in de tuin. De beelden in deze nieuwe, rare tijd, van onszelf en de mensen om je heen komen op allerlei verschillende manieren binnen bij je. Mooie initiatieven, ontroerende acties, vindingrijke oplossingen. En ondanks de afstand brengt het ons op de een of andere manier ook wel weer dichter bij elkaar. Maar wat nu als een van je ouders besmet raakt, in het ziekenhuis of in een verpleeghuis terecht komt en je er niet meer naar toe kunt? Als het enige wat je nog kunt doen is, dat je bij de telefoon moet wachten op de stem van de artsen. Hoe kun je je staande houden in deze tijd van gemis en onmacht?
Ik weet nog goed hoe we, bijna twee jaar geleden, met het gezin in een grote kring rond het bed van mijn vader zaten. Omstebeurt zaten we naast hem en hielden zijn handen vast. Hij was niet alleen. Zijn laatste adem deelden we samen toen we hem rustig zagen wegglijden. Het klinkt raar maar ik zou dat moment nog vaak willen overdoen. Even weer bij hem zijn en die laatste minuten samen met het gezin beleven.
 
Hoe moet dat voelen in deze tijd, als je er niet bij kunt zijn? Als een van je ouders in het ziekenhuis of in het verpleeghuis ligt. In de laatste fase of in de tijd ervoor als ze aan het vechten zijn om te kunnen blijven leven. Als je niet met bemoedigende woorden langs de lijn kunt staan met je spandoeken en je waterzakken. Wat doe je dan met je zorg, je gevoelens van angst en verdriet? Je voelt misschien onmacht in je hart. Een grote machteloosheid die zijn weg naar buiten moet vinden.

Als je me nodig hebt, zal ik er voor je zijn..

Het lijkt bijna geen toeval als drie vriendinnen van mij afgelopen week in deze situatie terecht komen. Van veraf, soms vanuit andere landen, moeten ze toezien hoe hun vader of moeder de strijd met Corona of een andere levensbedreigende ziekte is aangegaan. Geen omarmingen, kussen of omhelzingen die ze kunnen geven aan de mensen die ze zo lief hebben. Aan hen die ze het leven gaven. Het enige wat ze kunnen doen is afwachten en bidden voor een goede afloop. En daarnaast zijn ze alledrie gestart met het schrijven over hun gevoel, de situatie of het schrijven van brieven aan hun ouders.

Schrijven over je gevoel haalt het verdriet naar boven maar maakt ook de mooie gouden randen zichtbaar. Ik schreef zo beeldend mogelijk over mijn leven en het ziekteproces van mijn vader en haal daar iedere dag nog moed en inspiratie uit. Afscheid nemen zonder kus. Ik heb het niet hoeven doen en ik wens jou als het nodig is ook een liefdevol afscheid toe. Want je ouders hebben je gedragen, je hele leven lang. Daar hoort een liefdevolle kus bij als afscheid.

Dan is echt de tijd gekomen om te gaan. Als ik hem vastpak en bijna niet meer los wil laten, zegt hij met verstikte stem: ‘Bedankt voor alles.’ In een soort automatisme zeg ik terug: ‘Nee, jij bedankt voor alles.’ Ik kom even omhoog en kijk hem aan. Onze ogen zijn nat, van emotie, van moeheid, van het verdriet in de liefde.

– Uit het boek ‘De kracht van liefde’

Wil je lezen welke woorden ik nog meer schreef over mijn jeugd en mijn ouders? Lees hier meer over het boek ‘De kracht van liefde’.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die vaak niet ziet hoe het echt met ze gaat. Een nieuw vak, waarin ze stappenplannen krijgen om zelf aan de slag te gaan met gevoelens van boosheid of verdriet, de donkere kanten van het leven maar ook hoe ze hun dromen zichtbaar kunnen maken om straks daadwerkelijk het leven, zoals ze het willen leven, te manifesteren.

Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer