Alles begint met moed

Als ik de moed had gehad, heel lang geleden, was ik verdwenen in een oude Volkswagen bus. Met mijn kinderen op de achterbank en koffers zonder spullen, was ik op weg gegaan naar de mooiste verhalen. Naar een leven van beleven, van momenten en rust. Het was een keuze die ik niet maakte. Ik hield nog teveel rekening met anderen en was nog niet ervaren in het luisteren naar mijn hart. En tot op de dag van vandaag, ben ik nog steeds “under construction”.

Wel is mijn levensboek nu meer gevuld. Met nieuwe hoofdstukken en bijzondere woorden. Net zoals ik, gegroeid in het leren loslaten en het tonen van lef. Een voltooid verleden dus met een duidelijker zicht op mijn eigen aanwijzingen voor gebruik. De stem van mijn hart bleef praten, als een mantra in mijn hoofd en een wegwijzer op mijn pad. Het duurde even voordat ik begon te luisteren en de afslagen ging herkennen. Maar uiteindelijk trok ik mijn nieuwe, nog te grote jas aan en ging op weg. Vaak met kleine stappen, dan weer een hele grote, naar een leven waar ik wilde zijn. Langzaam groeide ik in de nieuwe maat.

“Ik hield nog teveel rekening met anderen en was nog niet ervaren in het luisteren naar mijn hart.”

 

De stemmen in mijn hoofd

Dat wat ik tegenkwam verwarde me, maar gaf ook inzicht. En hoe eng ik het ook vond, ik had geen andere keuze dan in actie te komen. Soms met verdriet in mijn hart, omdat ik afscheid moest nemen van oude dromen. Vaak koos ik met een kinderlijk en puur enthousiasme waar ik de volgende dag dan weer aan ging twijfelen. Al die stemmen in mijn hoofd die wel even mee wilde beslissen over welke kant we zouden kiezen. Maar uiteindelijk kwam ik toch, stap voor stap, dichter bij mijn eigen pad.

Het schrijven over de woorden van mijn hart bracht de creativiteit terug in mijn leven en langzaam realiseerde ik een nieuwe droom. Ik opende de harten van anderen zodat ook hun woorden konden stromen. Mijn motto werd: “Je hebt iedere dag de kans opnieuw te kiezen” en daarmee probeer ik mezelf en jou in beweging te zetten. Ondanks mijn beperkingen pluk ik nu de dagen op een andere manier. Dat is ook een keuze.

 

We wachten vaak te lang

Keuzes maken begint met moed. Jezelf laten zien. Ook al voelt het veel veiliger om te blijven staan. Daar. Midden in die tunnel. Te aarzelen, te denken en te twijfelen. Niet vooruit durven naar het onbekende, maar ook niet terug willen naar het oude. Want geweest is geweest. Daarom wachten we vaak te lang. Tot we echt zeker zijn. Alles helder en perfect is. Tot iedereen meebeweegt op hetzelfde moment. Met zijn allen op een grote schommel. Tot het moment van afsprong. Maar dat perfecte plaatje zal niet komen. Dus waar wachten we nu nog op? Op het zetten van de eerste stap? Die kun jij alleen in de juiste richting maken.

 

 

Ben jij op zoek naar de moed in jezelf?

Weet jij welke kant je op wil gaan? Of is het tijd om even een moment te nemen om te zien waar je staat en wat je nu echt wil met de rest van je leven? Waar loop je tegen aan in je werk of in je thuissituatie en wat zou je het liefste opgelost zien of lichter willen voelen? Ben je op zoek naar antwoorden en naar een snelle start om aan de slag te gaan met je eigen situatie, zonder dat je gesprekken hoeft te voeren of hulp hoeft te vragen? Ik heb een prachtig werkboek voor je gemaakt waarin je jouw eigen antwoorden kunt gaan gebruiken om je leven een positieve wending te geven en om liefdevoller naar jezelf te kijken. Kiezen voor jezelf, keuzes maken en het leven in je eigen hand nemen. Dat is misschien precies waar je nu naar op zoek bent!

Dit inspirerende werkboek gaat je helpen om aan de slag te gaan met de stemmen van het verleden, de draken in het heden en de moed in jezelf! Kijk in de spiegel en maak er iets van! Download het werkboek ‘Kijk in de spiegel’ HIER!

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

De mallemolen van het leven

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Een brief voor jou
Een moedig levensverhaal

Een brief voor jou

Lieve pap, vele mooie woorden heb ik al over je geschreven. Wat zal ik nu dan schrijven als ik hier voor de laatste keer iets kan zeggen? Als ik deze brief straks aan een vlieger hang die hem meeneemt hoog in de lucht … Maar ik weet nu al wat je zal zeggen: ‘Het maakt niets uit, schatje. Ik houd van jou.’ Er zijn duizend kleine dingen waarom ik van je hou. Niet eerder is dit zo zichtbaar geworden als in jouw laatste maanden en de tijd na je overlijden.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Op reis naar jezelf

De rollercoaster van het leven rijdt rondjes in je hart. Hard, zacht, hoog of laag. De onverwachte wendingen van de vastgelegde rails brengen je soms uit je evenwicht. Je schudt, beweegt, draait mee en staat weer stil. Een route met hoogtepunten waar je geniet van het uitzicht en vervuld van dankbaarheid over je leven heen kijkt. Maar ook een route met diepe, onverwachte dalen, waarin je jouw hart moet vasthouden om recht te kunnen blijven zitten. Je haren wapperen in de wind en naast het gevoel van avontuur en euforie, stromen de tranen over je wangen. Van blijdschap, van verdriet, van opwinding of angst.

Lees meer
kwetsbaarheid
Aandachtig leven vanuit je hart

Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Samen sta je niet alleen

De woorden in deze aflevering gaan over het moment dat ik in de bus stond voor het borstkanker onderzoek en zijn bedoeld als ode aan alle vrouwen die te maken krijgen met borstkanker. Een rafelrand in hun hart waar het goud in kleine barstjes aanwezig is. We praten over wat je kunt doen met gevoelens van zorg of verdriet, waar is een plek voor al je gedachten? Ik inspireer je om in actie te komen en geef je het antwoord op de vraag: “Ik kan niet schrijven.” Aan het einde maken we een cirkel van energie, om door te geven aan iedereen die met (borst)kanker te maken krijgt. Want samen sta je nooit alleen, met onze armen om je heen.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

De schaduw en het licht

Deze eerste nieuwe podcast aflevering van 2021 gaat over gevoelens van geluk en verdriet. Kun je gelukkig zijn en je toch verdrietig voelen? Ik neem je mee in dit gesprek op mijn eigen reis en laat je zien hoe je de rafelranden van het leven wat zachter kunt maken. Je krijgt een mooie schrijfopdracht om te starten en ik vertel wat je kunt doen met de kamers van je hart en de lat van het leven. Je kunt na deze aflevering ook nog naar drie eerdere afleveringen uit 2018 luisteren die ik opnam in de periode dat mijn vader overleed.

Lees meer