programma
Op reis naar jezelf

Welkom! Wat dapper dat je de eerste stap hebt gezet en dat je de drempel over bent gegaan. Een stap in de juiste richting op jouw weg door het heft in je eigen handen te nemen. Op je eigen tempo plannen maken om in actie te komen, want je wilt dichterbij het leven komen, waar je al zolang naar verlangt of wat je in de loop van de jaren bent kwijtgeraakt. Een leven met meer plezier, vrijheid en vertrouwen in jezelf.

Dit programma heb ik gemaakt omdat ik hoop dat de woorden en de opdrachten, samen met mijn ingesproken teksten, voor jou het verschil kunnen gaan maken. Maar onthoud goed dat jij de enige bent die dit kan laten slagen. Ga met mildheid naar jezelf aan de slag. Kies uit het programma wat je nodig hebt en leg de lat laag. Zo kun je met meer zelfvertrouwen uitkomen bij een liefdevoller leven. 

Ik heb gekozen voor tien thema’s waarbij in ieder luisterfragment al heel veel inspiratie verborgen zit. Bij iedere module staan in het werkboek acht lessen en een muzieklijst waar je op los kunt gaan en kunt dansen of waar je stil naar kunt luisteren. Mijn creatie van iedere les 2 Art journal en les 5 Handwriting is bedoeld als inspiratie, niet als voorbeeld. Volg je eigen creativiteit. Voor les 3 Moeilijkheden & Mogelijkheden kun je een werkblad downloaden. Ook kun je bij de start van dit programma een paspoort of een mindmap over jezelf maken. Bij iedere les 7 hoort een video die je kunt bekijken. Je kunt de opdrachten van het werkboek thuis in je schrift of map schrijven en uitwerken. En wat heel fijn en motiverend is, is dat je hieronder een spelbord kunt downloaden en uitprinten, waar je jouw voortgang op kunt bijhouden. Iedere les afvinken met een sticker, dat geeft je een goed gevoel. Natuurlijk kun je op een later tijdstip dezelfde les nog een keer doen. 

Wie in zijn leven een plan durft te hebben, zal daar in slagen. Het belangrijkste is dat je het vuur in je hart, brandend houdt en dat je de kracht hebt om moeilijke dingen te overwinnen. Er komen ook obstakels, maar die zul je gaan herkennen, gaan overwinnen. Ik wens je heel veel succes maar bovenal heel veel blijheid en plezier!

Hieronder kun je mijn welkomstvideo vinden, waarin ik je welkom heet in dit programma ‘Op reis naar jezelf’ en ik neem je even mee hoe je kunt starten en op welke manier je de opdrachten kunt gaan vastleggen. Het thema achterlopen, perfectionisme en het delen van onze kwetsbaarheden bespreek ik ook met je. Een mooie start voor jou van een fantastische reis in en naar jezelf! 

Loop je vast of wil je persoonlijke en uitgebreide feedback van mij over jouw situatie? Boek dan een online gesprek met mij.

Ervaar je problemen of heb je vragen over dit programma stuur dan even een mail naar info@christakrommenhoek.nl

MODULE START

Start altijd met het luisterfragment

Start altijd bij iedere module eerst met het luisterfragment! Je krijgt ongetwijfeld veel inspiratie en nieuwe inzichten door te luisteren en door het beantwoorden van de vragen die ik je stel. Leg een notitieboek met een pen naast je om inzichten en reminders direct op te schrijven. Pauzeer het fragment wanneer er iets in je opkomt en waar je nog wat mee wilt. En luister natuurlijk zo vaak als je wilt, want je zult merken dat je iedere keer weer nieuwe inzichten krijgt, precies op het juiste moment.

MODULE 1 SCHATZOEKEN

Op zoek naar jouw eigen schat

We hebben allemaal een droom in ons leven, voor de een niet meer zichtbaar of opgeborgen in het hart, voor de ander al (bijna) werkelijkheid. Het begint vaak met een gevoel van binnen. Er is een verlangen om een droom waar te maken. Sommige vrouwen laten het bij dromen en denken. Anderen gaan over tot actie en onderzoek en maken hun dromen waar. Hoe komt het dat de een hem kan leven en de ander niet. Ligt het aan waar je wieg staat, waar je bent geboren of met wie je opgroeit? Gaat het om je leervermogen of je doorzettingsvermogen?

Herken je dat gevoel van verlangen? Het is de start, de eerste fase van jouw reis. Waarin je nog steeds in je eigen vertrouwde wereld zit, maar je voelt dat dit niet helemaal meer bij je past. Soms weet je niet eens wat je precies zoekt of waar het toe zal leiden maar de oproep tot het avontuur roept naar je. Dus gaan we samen zonder na te denken op een zwerftocht naar een inspirerend leven. De aanwijzingen die we tegenkomen zullen ons helpen naar groei, inzicht, levenslust en kracht. Als overwinnaars delen we de schat en vieren de vrijheid die we verworven hebben. Maar hoe ga je op reis en wat neem je mee? Zie je zelf de aanwijzers en de soul signs om je heen? En wat doe je dan met de rest van je bagage. Zet je die rugzak met al die verplichtingen en zorgen, met het moeten en willen wel eens aan de kant? We staan aan het begin maar zijn vastbesloten om de heldin van ons leven te vinden. Die heldin zit in ieder van ons, maar niet eerder vonden we de moed om de cape om te knopen en te gaan staan. Je weet half niet hoeveel POWER je hebt!

Zoek het in jezelf en BRING IT OUT!

Let’s GO!

Ik wens je veel schrijfplezier!

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

MODULE 2 BEGIN

Less is more..

We lopen soms weken, maanden of jaren met voornemens of plannen die we niet waarmaken. Alleen het beginnen is soms al een ‘dingetje.’ Want waar begin je, wat is de eerste stap? Vaak maken we het te groot of te breed waardoor we blijven zitten in het denken en niet gaan doen. Niet in actie komen kan soms veiliger voelen. Dan hoef je geen lastige keuzes te maken of kun je, in ieder geval, niet onderuit gaan. En als je echt niet weet, waar je passie of droom ligt, ga dan voor de spiegel staan en vertel over dat wat je blij maakt. Je zult je gezicht zien stralen en dat is de juiste richting.

Blijven wachten. Op morgen. Op later. Alsof de perfecte situatie dan voorbij komt. Waar wachten we op? Stel jezelf de juiste vragen; wat wil je en waarom. Wat moet je daarvoor doen en wat is dan de allereerste stap. Een kleine stap is ook een stap in de juiste richting. Start met een simpele, positieve actie. Niet morgen of op maandag maar vandaag. Nu. Hier.

Maak je hoofd en je huis leeg en schoon, zodat er ruimte ontstaat in je hart en rust in je hoofd. Bewaar alleen de bijzondere dingen, voor jezelf, voor je kinderen of andere dierbaren of schrijf het op voor ze. Verzamel herinneringen in plaats van spullen. Geef aandacht aan jezelf en aan de mensen waar je om geeft. Je zult merken, het gaat groeien en een begin maken met alles wat je wil, gaat je steeds beter af.

START en zet de eerste stap!

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Ik wens je veel plezier! 

Christa

MODULE 3 KIND ZIJN

De zorgeloosheid van vroeger

We gaan terug in de tijd, want we zijn vaak vergeten wie we waren voordat we groot werden. Op zoek naar de dromen die we hadden, voordat we ons keurig gingen gedragen. Terug naar de pijlers van onze jeugd, die ons hebben gevormd, in meerdere opzichten. Eerst opruimen wat anderen op jouw schouders hebben gelegd en daarna gaan we definitief terug naar het kind binnen in ons, om de zorgeloosheid en de blijdschap weer te voelen zoals je dat als kind kon.

Misschien was je jeugd niet zo rooskleurig en fijn en heeft dat je, de jaren daarna, in de greep gehouden. Welke stemmen hoor je nog klinken of wonen inmiddels, permanent, op je schouders. Wie zou je uit je poesiealbum willen halen en/of wat zou je wel graag weer terug willen vinden uit die tijd.

Je hart vullen met blijheid en plezier, onbevangen en zonder oordeel. Liefde en vertrouwen opbouwen, ook al was dat misschien vroeger niet vanzelfsprekend. Wie was je en wie ben je en van wie heb je wat meegekregen. Talenten, karaktereigenschappen, kenmerken en kwaliteiten. Best goed om eens een keer op een rijtje te zetten voor jezelf. Zo krijg je meer inzicht en helderheid om daarna bewust je eigen pad te kiezen. Terug naar het kleine meisje in jezelf om nu als krachtige, transparante vrouw te gaan staan voor wie je bent.

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Ik wens je veel plezier!

Christa

MODULE 4 VERDWAALD

Helderheid in de mist

Het gevoel dat je jezelf hebt verloren. Wanneer ben je nu werkelijk jezelf kwijtgeraakt? Door het leven wat je liet rennen, door de verplichtingen van anderen of door je eigen keuzes? Heimwee naar jezelf hebben maar niet weten welke richting je op moet. We gaan helderheid brengen in de mist. De lampen zul je gaan herkennen en langzaam zul je je nieuwe zelf gaan omarmen en genieten van wat er voor je ligt.

Sta eens even stil om te zien waar je nu bent. Waar is je leven mee gevuld en hoe voelt dat? Wat heeft je geraakt of raakt je nog steeds. Hoe zou dat komen en welke keuze heb jij daarin? Blijf je vechten en strijden of ben je klaar om het stuur te pakken en zelf de richting (weer) te bepalen? Kom op en pak je fiets! Wie weet fiets jij straks weer met losse handen. Moeiteloos en onbezorgd.

Je hebt geen tijd te verliezen. Ga ervoor!

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

MODULE 5 VERDRIET

Stil verdriet

Het staat niet op je voorhoofd geschreven, een klein of groot verdriet. Laat je het zien of is het verborgen? Je kunt je eenzaam en alleen voelen. En wat als niemand weet van je verdriet, kunnen ze je dan helpen of wil je dat juist niet?

Verdriet in verschillende verschijningen kan vast gaan zitten in je lijf. Het verlies van je partner, kind of gezondheid. Hoe ga je om met een scheiding, het loslaten van je kinderwens, je kinderen die uitvliegen of andere lastige fases in je leven waarover het verdriet nog zo diep van binnen zit.

Door te schrijven vanuit je hart, onder andere op een creatieve manier, ga je beginnen met het ontspullen van je hoofd. En als het je helder voor ogen komt, sluit dan niet je ogen, maar kijk en luister.

Volg de stappen die je moet zetten en alles zal zich van daaruit ontvouwen.

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

MODULE 6 LIEFDE

Alles is liefde

Liefde voelen voor jezelf en voor de ander. Zijn we als vrouwen niet een kampioen in geven? Alleen vaak niet aan onszelf. Houden van jezelf is soms het allermoeilijkste maar kun je stap voor stap leren. Jezelf omarmen zoals je bent of stappen te nemen in wie je graag zou willen zijn. Niemand kan dat voor jou bepalen, alleen jij!

De liefde voor je kind(eren) maakt je kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Want niets raakt ons hart zo diep van binnen als het gaat om onze kinderen. Klein of groot, niet geboren of overleden, in beeld of uit het zicht. Liefde en verdriet liggen zo dicht bij elkaar dat het soms moeilijk te scheiden is.

De liefde voor een ander laat je zweven en we krijgen vleugels van de liefde die we mogen ontvangen. Soms maar tijdelijk, soms een heel leven lang. En wat doe je met liefde die niet beantwoord wordt of niet vervuld is. We gaan met alles aan de slag dus pak eruit wat op jou van toepassing is. En vergeet niet: “Alles is liefde!”

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

MODULE 7 HART

Volg je hart

“Om je dromen te kunnen volgen, moet je hart wel weten welke dat zijn. Zet het luikje open en vertrouw erop dat het goed komt. Want als je je hart volgt kan er niets misgaan.”

Voor mij is een hoekje in mijn pipowagen, de plek die me aan de dromen van mijn hart herinnert. Maak je dromen zichtbaar om ze goed te kunnen volgen, pas dan kunnen ze ook werkelijkheid worden. En vergeet niet, ook jij kunt dit doen!

Wat zit er verborgen in de kamers van je hart? Welke deuren zijn gesloten of staan er nog kamers leeg? Ons hart laat ons voelen, van teleurstelling en verdriet tot enthousiasme en euforie. Hoe ga je om met al die gevoelens en op welke manier kun je met dankbaarheid je hart vullen? Luister naar de muziek die je hart laat dansen en breng dat gevoel steeds meer in je leven. Laat je hart spreken!

En wat zegt het hart dan precies tegen je? Welke stemmen wonen daar en hebben veel of minder invloed op je? Hoor je nog wel je eigen stem daarboven uit? Het is interessant om eens op onderzoek uit te gaan en je hart te gaan “verkennen!” Wie weet wat je gaat ontdekken!

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

MODULE 8 IK BEN

Zijn wie je bent

Gewoon jezelf zijn. Het klinkt zo makkelijk, maar weet je wel wie je bent en leef je het leven dat jij wil? Wat waren ook al weer je talenten, waarin ben jij uniek? Durf je te gaan staan en jezelf zichtbaar te maken? Ken je mij, wie ben ik dan? Geloof je in jezelf? Ben je zichtbaar of verborgen? Wat zijn je talenten, je sterke kanten en welke draken leven er in jouw wereld? Luister je naar de stemmen op je schouder of luister je naar je eigen stem? Sta op en laat jezelf zien!

Ik had zelf niets te zeggen over mijn beginpakket, wel over wat ik ermee gedaan heb. En dat varieerde in de afgelopen jaren. Van een spontaan meisje veranderde ik in stil en gesloten. Daarna paste ik me aan, aan de situatie, en zorgde ervoor dat ik verantwoordelijk gedrag vertoonde en niet uit de pas liep. Maar was dat wel wie ik was? Nee dus! Het duurt even voordat je voelt wie je werkelijk bent. Vaak hebben we er dan al een heel leven opzitten.

Maar het is nog niet te laat. Het is nooit te laat. Om te worden wie je wil zijn. Veranderen begint bij stilstaan, dus ga daar eerst eens mee beginnen. En volg dan de weg in de opdrachten en wie je bent, zal zich ontvouwen. Ik ben benieuwd! 

You go girl!

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

MODULE 9 PLAN B

Een nieuwe richting

Stel je voor dat je morgen niet meer kan doen wat je altijd al deed. Heb jij dan een plan B? Of mag je ook een plan B maken zonder tegenslagen in je leven? Gewoon omdat je toe bent aan een andere richting. Kiezen voor je eigen geluk of terugkomen op een eerdere keuze. Omdat het tijd wordt dat je het leven in je eigen hand neemt en je hart vult met plezier en moed! Een plan B kan gemaakt worden op ieder moment, want je hebt de kans om iedere dag opnieuw te kiezen.

Jouw verhaal kan een ander helpen, inspireren en motiveren. Waar was je, wat gebeurde er en welke verandering heeft er toen plaatsgevonden? Is er een moment geweest dat je dacht ik wil dit niet of het moet anders? Wat heeft jou op dit pad gebracht? Welke gebeurtenis, welk probleem of omslagpunt heb je overwonnen of waar deal je nu mee?

Wie ben je, waar sta je voor en wat wil je bereiken? Of wie wil je bereiken in je nieuwe plan, droom of doel? Wat kun je voor een ander bereiken of wat kan jouw talent voor een ander betekenen? Wat zijn de dingen die jij kunt doen, kleine dingen, kleine veranderingen die toch een grote impact hebben?

Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

MODULE 10 BALANS

Terug naar de basis

In balans zijn en blijven is iets waar de meeste mensen naar streven, naar verlangen. Bestaat er zoiets als de ultieme staat van “in balans zijn?” Wanneer voel jij dat je in balans bent? Welke dingen doe je dan wel of niet? En heeft het ermee te maken dat je de touwtjes zelf in handen hebt of maakt dat niet uit? Ga op zoek naar die touwtjes, zorg dat je ze zelf vasthoudt en wees mild naar jezelf. Dat scheelt al een heleboel! En als alles dan overloopt, overstroomt en alleen maar verder naar beneden dreigt te zakken, waar is de knop waarmee je dat uit kunt zetten? Die je terugbrengt bij jezelf? Terug naar de basis. En wat is die basis? Wil je zwemmen in een zee van rust en ruimte of voel jij je beter bij deadlines, rumoer en levendigheid? Voor alles is een tijd en met name de afwisseling, het “voelen” en daarin participeren, heeft invloed op je balans. We hebben het allemaal vaak zo makkelijk over “in balans zijn.” Maar voordat we het onder de knie hebben is het al weer verdwenen. Lukt het jou in je leven, in je werk, voor je gezondheid, in je dag? Ben je goed in NEE zeggen, niets doen of ontspannen of ren je maar door het leven heen? En weet je hoe je je wel graag zou willen voelen? Misschien wil je dat nog leren? We willen nu eens en voor altijd die balans vinden en behouden. Onze dagen met aandacht vullen met het leven dat nu voor de deur staat. En dat is wat we gaan doen! Daarvoor gaan we accepteren dat “in balans zijn” ook betekent dat je mee mag gaan met de golven: omhoog en omlaag. Luister eerst het geluidsfragment hieronder en start dan met het werkboek en de andere onderdelen.

Christa

Gefeliciteerd! Je hebt de reis naar jezelf afgerond! Alhoewel... je blijft je leven lang op reis! Kom terug of vraag hulp als je dat nodig hebt. Ik hoop dat je jouw inzichten gaat meenemen verder op je eigen weg, en dat je kiest voor een liefdevol en inspirerend leven op jouw eigen manier!
Heb je nog een vraag over iets wat naar boven is gekomen of wil je persoonlijke begeleiding? Stuur gerust een mail naar info@christakrommenhoek.nl.

Liefs,

Christa