De blijheid in jezelf weer vinden

Ergens was ik het plezier verloren. Gaandeweg of middenin. En er is niets zo verlammend als een niet kloppend hart. Het voelt geen reden meer om op te staan, leeft een vlak leven zonder hoogtepunten of diepere momenten. Het voelt alsof je af en toe een opleving hebt tussen de dieptepunten daar beneden. En nee, je hebt een mooi leven. Je bent dankbaar voor wat is, maar de blijheid is verdwenen. 

 

Ik dacht altijd dat het voor het eerst verscheen na de geboorte van mijn dochter. Zij was het lichtpunt na het verlies van een dierbare in dezelfde periode. Maar na acht maanden zag ik op tegen alles wat moest en tikte negen van de tien symptomen aan van een postnatale depressie. “Nee joh, dat heb jij niet!” was het antwoord als ik erover probeerde te praten. “Nee joh dat heb jij niet” zei ik tegen mezelf. En daarmee was het klaar. Dacht ik.

Twee jaar later was het gevoel terug, toen ik huilend op de vloer van ons net nieuwe, prachtige huis zat. BAM in your face! Boven mijn hoofd sliepen een peuter en een kleuter en hun vader had net het pand (voor iemand anders) voorgoed verlaten. Opstaan, in actie komen en plannen maken voor onze nieuwe toekomst. Dat is wat ik deed. Met hulp van mijn ouders verbouwde ik mijn nieuwe huis tot een fijne plek voor ons drieën. En stap voor stap vond ik mijn blijheid weer terug.

 

De signalen van somberheid

Er zouden daarna nog meer momenten komen waarin het plezier weer naar de achtergrond verdween, maar nu was ik er alert op. Als ik opschreef hoe ik me voelde, zag ik de oorzaak en de oplossing al op het papier verschijnen.  Ik kon de signalen herkennen en er meteen actie op ondernemen. De kracht en de helende werking van mijn woorden op papier schrijven was zo duidelijk dat ik daar nooit meer mee gestopt ben en dat ik dat doorgeef aan anderen. 

Je staat niet alleen met mijn armen om je heen

Niemand hoeft zich alleen te voelen

Pas geleden dacht ik terug aan de tijd dat ik vijftien jaar was. Ik beschreef dat ook in mijn boek ‘De kracht van liefde’. Ik was gestart met de opleiding voor kleuterleidster en leerkracht en stond ’s avonds met een mes bij de kassa achter de toonbank van onze snackbar. Mijn vader reisde, voor zijn optredens, met mijn moeder door heel Nederland. Zomaar ineens bekend. En ik, met mijn broertje zomaar ineens alleen. Ik kan me herinneren dat ik stiller werd en me daarvan bewust was. Dat daar de blijheid voor het eerst verdween, realiseerde ik me pas bijna veertig jaar later.

Het werd mijn missie om ervoor te zorgen dat niemand zich alleen hoefde te voelen. Ook zonder woorden voelde ik al de verhalen van anderen en wist wat ze zou kunnen helpen. Ik voel het, ik zie het. Ik kan ze helpen. Moeiteloos. En toch heb ik de afgelopen maanden besloten dat ik geen mensen meer via persoonlijke gesprekken ga coachen. Want mijn echte blijheid zit in het schrijven van mooie en kwetsbare woorden en het maken van inspirerende en betekenisvolle dingen. En door mijn verhalen, boeken en magazines te delen zorg ik er ook voor dat niemand zich alleen hoeft te voelen.

 

De mooie onontdekte kansen van het leven

Hoe belangrijk is het voor mij, maar ook voor jou dat je hart op de juiste weg loopt in de goede richting.  Dat je zelf aan de slag kunt als je gevoelens ervaart van somberheid, van alleen zijn of van het niet weten. Dat je weer energie hebt om dingen aan te pakken, dat je voelt dat je lijf bruist van inspiratie en dat je de dingen van het verleden van je schouders kan laten gaan.  Want geloof me als ik zeg dat er nog zoveel mooie onontdekte kanten in jou en het leven verscholen liggen. 

Het leven is kort, ga op zoek naar de blijheid in jezelf

Misschien herken je het alleen zijn of de verminderde blijheid bij jezelf maar kun je niet naar boven halen waar het in zit of hoe je het kunt veranderen? Of is je situatie zodanig dat je denkt dat er geen keuzes meer zijn? Ik wil je aanmoedigen om daar met een nieuwe, milde blik naar te gaan kijken. Met mijn woorden in het werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ pak ik je hand en help je met opstaan. Kom in actie en gun jezelf een mooi leven.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Het verliezen van mijn vader

Zondag is het vaderdag daarom wil ik je even meenemen in deze (oude) podcast die ik in september 2018 twee weken na zijn overlijden opnam. Ik luisterde hem vanmorgen zelf weer even terug en voelde hoe waardevol deze woorden waren. Daarom deel ik dit graag met jou.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Leef je mooiste leven

Ergens willen we allemaal een geweldig, liefdevol en vrij leven. Maar hoe ziet dat er dan uit? Is dat, zoals Michael Pilarczyk zegt: “Leef je mooiste leven?” We kennen allemaal de beelden, de sfeer en de energie die we soms op de social media vinden als we aan het scrollen zijn. Op een prachtige bergtop of aan het meer bij zonsondergang in je tent. Je kunt bijna door het scherm heen, van je telefoon of computer, voelen hoe geweldig dat moet zijn als je op die plek bent. Hoe relaxed en zen je zou zijn als je nu daar zat. Simpel met niets, in die prachtige natuur.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer