De blijheid in jezelf weer vinden

Ergens was ik het plezier verloren. Gaandeweg of middenin. En er is niets zo verlammend als een niet kloppend hart. Het voelt geen reden meer om op te staan, leeft een vlak leven zonder hoogtepunten of diepere momenten. Het voelt alsof je af en toe een opleving hebt tussen de dieptepunten daar beneden. En nee, je hebt een mooi leven. Je bent dankbaar voor wat is, maar de blijheid is verdwenen. 

 

Ik dacht altijd dat het voor het eerst verscheen na de geboorte van mijn dochter. Zij was het lichtpunt na het verlies van een dierbare in dezelfde periode. Maar na acht maanden zag ik op tegen alles wat moest en tikte negen van de tien symptomen aan van een postnatale depressie. “Nee joh, dat heb jij niet!” was het antwoord als ik erover probeerde te praten. “Nee joh dat heb jij niet” zei ik tegen mezelf. En daarmee was het klaar. Dacht ik.

Twee jaar later was het gevoel terug, toen ik huilend op de vloer van ons net nieuwe, prachtige huis zat. BAM in your face! Boven mijn hoofd sliepen een peuter en een kleuter en hun vader had net het pand (voor iemand anders) voorgoed verlaten. Opstaan, in actie komen en plannen maken voor onze nieuwe toekomst. Dat is wat ik deed. Met hulp van mijn ouders verbouwde ik mijn nieuwe huis tot een fijne plek voor ons drieën. En stap voor stap vond ik mijn blijheid weer terug.

 

De signalen van somberheid

Er zouden daarna nog meer momenten komen waarin het plezier weer naar de achtergrond verdween, maar nu was ik er alert op. Als ik opschreef hoe ik me voelde, zag ik de oorzaak en de oplossing al op het papier verschijnen.  Ik kon de signalen herkennen en er meteen actie op ondernemen. De kracht en de helende werking van mijn woorden op papier schrijven was zo duidelijk dat ik daar nooit meer mee gestopt ben en dat ik dat doorgeef aan anderen. 

Je staat niet alleen met mijn armen om je heen

Niemand hoeft zich alleen te voelen

Pas geleden dacht ik terug aan de tijd dat ik vijftien jaar was. Ik beschreef dat ook in mijn boek ‘De kracht van liefde’. Ik was gestart met de opleiding voor kleuterleidster en leerkracht en stond ’s avonds met een mes bij de kassa achter de toonbank van onze snackbar. Mijn vader reisde, voor zijn optredens, met mijn moeder door heel Nederland. Zomaar ineens bekend. En ik, met mijn broertje zomaar ineens alleen. Ik kan me herinneren dat ik stiller werd en me daarvan bewust was. Dat daar de blijheid voor het eerst verdween, realiseerde ik me pas bijna veertig jaar later.

Het werd mijn missie om ervoor te zorgen dat niemand zich alleen hoefde te voelen. Ook zonder woorden voelde ik al de verhalen van anderen en wist wat ze zou kunnen helpen. Ik voel het, ik zie het. Ik kan ze helpen. Moeiteloos. Dus heb ik de afgelopen maanden besloten dat ik nog veel meer mooie dingen ga maken om mensen op weg te helpen. Mijn echte blijheid zit namelijk in het schrijven van mooie en kwetsbare woorden en het maken van inspirerende en betekenisvolle dingen. En door mijn verhalen, boeken en cursussen te delen zorg ik ervoor dat niemand zich alleen hoeft te voelen.

 

De mooie onontdekte kansen van het leven

Hoe belangrijk is het voor mij, maar ook voor jou dat je hart op de juiste weg loopt in de goede richting.  Dat je zelf aan de slag kunt als je gevoelens ervaart van somberheid, van alleen zijn of van het niet weten. Dat je weer energie hebt om dingen aan te pakken, dat je voelt dat je lijf bruist van inspiratie en dat je de dingen van het verleden van je schouders kan laten gaan.  Want geloof me als ik zeg dat er nog zoveel mooie onontdekte kanten in jou en het leven verscholen liggen. 

Het leven is kort, ga op zoek naar de blijheid in jezelf

Misschien herken je het alleen zijn of de verminderde blijheid bij jezelf maar kun je niet naar boven halen waar het in zit of hoe je het kunt veranderen? Of is je situatie zodanig dat je denkt dat er geen keuzes meer zijn? Ik wil je aanmoedigen om daar met een nieuwe, milde blik naar te gaan kijken. Met mijn woorden pak ik je hand en help je met opstaan. Kom in actie en gun jezelf een mooi leven.

 

*Start zoals honderden vrouwen voor jou al deden en begin meteen te lopen op je eigen pad door het werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ te bestellen. Hier zul je de antwoorden gaan vinden die je nodig hebt. Het zal je leven in kleine stappen op een grootse manier veranderen. Vandaag is de dag, om op te staan voor jezelf en de eerste stap te zetten. Je zult jezelf terugvinden in wie je was, wie je bent en wie je wilt zijn, met meer energie, blijheid en zin in het leven.

Delen:

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat ...
Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die ...
Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is ...
Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms ...
Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte ...
Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien ...
Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen ...
Lees meer