De Schrijfschool is weer open!

Ik lees met gemengde gevoelens een oude mail die ik vorig jaar stuurde naar 400 deelnemers over de laatste dag van ‘De Schrijfschool’. Want terwijl mijn hart nu staat te springen om de keuze die ik een paar weken geleden maakte, voel ik ook de zwaarte die het afgelopen jaar op mijn schouders lag. En dat mag er ook zijn. Dat hoeft niet weggestopt te worden, daar hoef ik mij niet voor te schamen. Wij allen dragen, onder onze glimlachjes en mooie online posts, momenten die minder leuk aanvoelen.

Eerder schreef ik er ook al iets over en vandaag doe ik dat nog een keer, maar dan uitgebreid, kwetsbaar doch krachtig. Omdat jij in mijn verhaal wellicht herkenning zou kunnen vinden en omdat mijn woorden jouw hart misschien positief kunnen aanraken.

Zo verloor ik het afgelopen jaar het plezier in iets wat mij juist in iedere situatie er bovenop hielp. Dat wat mij had gered na mijn ongeluk, het strijden tegen de chronische vermoeidheid, de fibromyalgie, mijn whiplash en de rouw die vanaf mijn jeugd als rode draad door mijn leven bleek te lopen. In verdrietige fases maar ook in tijden van nieuwe plannen, groot geluk en mooie momenten kon ik de woorden van mijn hart kwijt op het papier. Zonder na te denken ontstonden er de mooiste teksten. Precies zoals ik het anderen leer, die hun hart willen luchten of die met hun zinnen de wereld mooier willen maken. En toen, op een dag, stopte het.

De lijn die ik automatisch met ‘boven’ had raakte verstopt. Geen stromende en liefdevolle woorden meer die ik anderen kon sturen, maar die ook mijn eigen hart konden verwarmen. Opgedroogd, gestopt, stil.

En toen werd ik echt stil. Mijn hart sprak niet meer en ik leefde niet meer dat leven waar ik voor bedoeld was. Je herkent het gevoel misschien dat je iets mist, dat je voelt dat je nog niet helemaal doet wat goed is voor jou, waar je moeiteloos, misschien wel uren mee bezig zou kunnen zijn. Maar bovenal wat jouw hart weer opent en waardoor je weer de verbinding kunt maken met jezelf en de buitenwereld. Iets met je werk, je gezin of een passie die je voelt maar waar je nog niet aan durft te beginnen. Het kan van alles zijn.

Voor mij was het schrijven iets waar ik het licht mee kon aansteken voor mezelf en anderen en toen dat licht doofde in mijn hart, verdween ook het plezier in de rest van mijn leven. Het klinkt misschien wat zwaar, maar als je niet in lijn bent met je hart raak je steeds verder verdwaald.

 

“Als je niet in lijn bent met je hart, raak je steeds verder verdwaald.”

 

Stap voor stap heb ik de afgelopen maanden mijn pen weer opgepakt en ben weer begonnen. Allereerst om naar boven te halen waarom dit mij was overkomen en waar het in zat. Om daarna de stap naar binnen te zetten en al schrijvend de liefde terug te vinden. En daarmee vond ik ook terug wat ik hier mag doen en waar mijn hart naar uitgaat. En dat was de sleutel die ik zocht.

Na veel gesprekken met de stemmen in mijn hoofd (je kent ze vast wel) wist ik wat ik moest doen. Mijn missie om mensen de hand te reiken die het nodig hebben was zo groot en mooi dat ik contact zocht met organisaties en gemeenten. Er volgden gesprekken en er werd, met succes, door organisaties gebruik gemaakt van mijn werkboeken. Die impact en de mooie gesprekken inspireerde me om het jongerenplan, wat ik voor de scholen wilde maken, van de plank te halen en daarmee aan de slag te gaan. Het verschil maken voor mensen in kwetsbare situaties, de lijnen uitzetten en op een groter vlak iets mogen betekenen daar ga ik echt van aan en dat is wat ik het liefste doe!

Maar ondertussen had ik ook nog heel veel mooie cursussen en werkboeken gemaakt waar vrouwen grote en belangrijke stappen mee maakten en werd het in mijn hoofd best veel bij elkaar! 😉 Ik voelde ook dat ik de interactie en de verbinding had gemist, die ik in de oude Schrijfschool steeds had gevoeld bij de deelnemers. Daarom nam ik na lang overwegen de beslissing om al mijn cursussen, werkboeken en masterclasses weer bij elkaar te zetten in ‘De Schrijfschool’ zodat er weer een plek ontstond waar een ieder kan vinden wat hij zoekt op creatief, schrijvend of coachend gebied. Waar je kunt leren schrijven, jezelf kunt inspireren of stappen kunt zetten in je rouwverwerking of persoonlijke groei.

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Je snapt dat ik super enthousiast ben en dat gevoel geeft aan dat ik de goede keuze heb gemaakt!

Het vuur in mijn hart is weer terug en ik wens jou dat ook toe!

 

Liefs, Christa

Twijfel je nog of ‘De Schrijfschool’ bij jou zal passen? Klik op de link hieronder voor meer informatie!

JA ik wil meer lezen over ‘De Schrijfschool’

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer
Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
De kracht van creatief schrijven

De mallemolen van het leven

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Een brief voor jou
Een moedig levensverhaal

Een brief voor jou

Lieve pap, vele mooie woorden heb ik al over je geschreven. Wat zal ik nu dan schrijven als ik hier voor de laatste keer iets kan zeggen? Als ik deze brief straks aan een vlieger hang die hem meeneemt hoog in de lucht … Maar ik weet nu al wat je zal zeggen: ‘Het maakt niets uit, schatje. Ik houd van jou.’ Er zijn duizend kleine dingen waarom ik van je hou. Niet eerder is dit zo zichtbaar geworden als in jouw laatste maanden en de tijd na je overlijden.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Op reis naar jezelf

De rollercoaster van het leven rijdt rondjes in je hart. Hard, zacht, hoog of laag. De onverwachte wendingen van de vastgelegde rails brengen je soms uit je evenwicht. Je schudt, beweegt, draait mee en staat weer stil. Een route met hoogtepunten waar je geniet van het uitzicht en vervuld van dankbaarheid over je leven heen kijkt. Maar ook een route met diepe, onverwachte dalen, waarin je jouw hart moet vasthouden om recht te kunnen blijven zitten. Je haren wapperen in de wind en naast het gevoel van avontuur en euforie, stromen de tranen over je wangen. Van blijdschap, van verdriet, van opwinding of angst.

Lees meer
kwetsbaarheid
Aandachtig leven vanuit je hart

Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Samen sta je niet alleen

De woorden in deze aflevering gaan over het moment dat ik in de bus stond voor het borstkanker onderzoek en zijn bedoeld als ode aan alle vrouwen die te maken krijgen met borstkanker. Een rafelrand in hun hart waar het goud in kleine barstjes aanwezig is. We praten over wat je kunt doen met gevoelens van zorg of verdriet, waar is een plek voor al je gedachten? Ik inspireer je om in actie te komen en geef je het antwoord op de vraag: “Ik kan niet schrijven.” Aan het einde maken we een cirkel van energie, om door te geven aan iedereen die met (borst)kanker te maken krijgt. Want samen sta je nooit alleen, met onze armen om je heen.

Lees meer