De Schrijfschool is weer open!

Ik lees met gemengde gevoelens een oude mail die ik vorig jaar stuurde naar 400 deelnemers over de laatste dag van ‘De Schrijfschool’. Want terwijl mijn hart nu staat te springen om de keuze die ik een paar weken geleden maakte, voel ik ook de zwaarte die het afgelopen jaar op mijn schouders lag. En dat mag er ook zijn. Dat hoeft niet weggestopt te worden, daar hoef ik mij niet voor te schamen. Wij allen dragen, onder onze glimlachjes en mooie online posts, momenten die minder leuk aanvoelen.

Eerder schreef ik er ook al iets over en vandaag doe ik dat nog een keer, maar dan uitgebreid, kwetsbaar doch krachtig. Omdat jij in mijn verhaal wellicht herkenning zou kunnen vinden en omdat mijn woorden jouw hart misschien positief kunnen aanraken.

Zo verloor ik het afgelopen jaar het plezier in iets wat mij juist in iedere situatie er bovenop hielp. Dat wat mij had gered na mijn ongeluk, het strijden tegen de chronische vermoeidheid, de fibromyalgie, mijn whiplash en de rouw die vanaf mijn jeugd als rode draad door mijn leven bleek te lopen. In verdrietige fases maar ook in tijden van nieuwe plannen, groot geluk en mooie momenten kon ik de woorden van mijn hart kwijt op het papier. Zonder na te denken ontstonden er de mooiste teksten. Precies zoals ik het anderen leer, die hun hart willen luchten of die met hun zinnen de wereld mooier willen maken. En toen, op een dag, stopte het.

De lijn die ik automatisch met ‘boven’ had raakte verstopt. Geen stromende en liefdevolle woorden meer die ik anderen kon sturen, maar die ook mijn eigen hart konden verwarmen. Opgedroogd, gestopt, stil.

En toen werd ik echt stil. Mijn hart sprak niet meer en ik leefde niet meer dat leven waar ik voor bedoeld was. Je herkent het gevoel misschien dat je iets mist, dat je voelt dat je nog niet helemaal doet wat goed is voor jou, waar je moeiteloos, misschien wel uren mee bezig zou kunnen zijn. Maar bovenal wat jouw hart weer opent en waardoor je weer de verbinding kunt maken met jezelf en de buitenwereld. Iets met je werk, je gezin of een passie die je voelt maar waar je nog niet aan durft te beginnen. Het kan van alles zijn.

Voor mij was het schrijven iets waar ik het licht mee kon aansteken voor mezelf en anderen en toen dat licht doofde in mijn hart, verdween ook het plezier in de rest van mijn leven. Het klinkt misschien wat zwaar, maar als je niet in lijn bent met je hart raak je steeds verder verdwaald.

 

“Als je niet in lijn bent met je hart, raak je steeds verder verdwaald.”

 

Stap voor stap heb ik de afgelopen maanden mijn pen weer opgepakt en ben weer begonnen. Allereerst om naar boven te halen waarom dit mij was overkomen en waar het in zat. Om daarna de stap naar binnen te zetten en al schrijvend de liefde terug te vinden. En daarmee vond ik ook terug wat ik hier mag doen en waar mijn hart naar uitgaat. En dat was de sleutel die ik zocht.

Na veel gesprekken met de stemmen in mijn hoofd (je kent ze vast wel) wist ik wat ik moest doen. Mijn missie om mensen de hand te reiken die het nodig hebben was zo groot en mooi dat ik contact zocht met organisaties en gemeenten. Er volgden gesprekken en er werd, met succes, door organisaties gebruik gemaakt van mijn werkboeken. Die impact en de mooie gesprekken inspireerde me om het jongerenplan, wat ik voor de scholen wilde maken, van de plank te halen en daarmee aan de slag te gaan. Het verschil maken voor mensen in kwetsbare situaties, de lijnen uitzetten en op een groter vlak iets mogen betekenen daar ga ik echt van aan en dat is wat ik het liefste doe!

Maar ondertussen had ik ook nog heel veel mooie cursussen en werkboeken gemaakt waar vrouwen grote en belangrijke stappen mee maakten en werd het in mijn hoofd best veel bij elkaar! Daarom nam ik na lang overwegen de beslissing om al mijn cursussen, werkboeken en masterclasses weer bij elkaar te zetten in ‘De Schrijfschool’ zodat er weer een plek ontstond waar een ieder kan vinden wat hij zoekt op creatief, schrijvend of coachend gebied. Waar je kunt leren schrijven, jezelf kunt inspireren of stappen kunt zetten in je rouwverwerking of persoonlijke groei.

 

 

En vanwege de lange wachtlijsten en de vele schrijnende, persoonlijke situaties, nam ik een nog veel grotere beslissing. Ik maakte alle content in de Schrijfschool gratis toegankelijk voor een ieder. Want hoe fijn is het om met mijn woorden en beelden een zachte rimpeling in het water te maken, zodat we samen nog meer licht en liefde kunnen verspreiden.

 

Je snapt dat ik super enthousiast ben en dat gevoel geeft aan dat ik de goede keuze heb gemaakt!

 

‘The planet doesn’t need any more successful people, the planet desperately needs more peacemakers, healers, restores, storytellers and lovers of every kind.’

 

Liefs, Christa

Twijfel je nog of ‘De Schrijfschool’ bij jou zal passen? Wil je eerst meer lezen over ‘De Schrijfschool’ of stap je meteen in onze bus?

 

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer
Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
De kracht van creatief schrijven

De mallemolen van het leven

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer