Dichtbij jezelf blijven

Terwijl de storm om ons allen heen - in onze gezinnen en in ons hart - al is begonnen, proberen we allemaal met een zekere veerkracht nog steeds te blijven staan. Het raakt ons en het vult ons, en jammer genoeg veelal niet op een fijne manier. Lukt het jou om in deze tijd je blik helder te houden? Je hoofd hoog en je angsten met liefde  te benaderen? Hoe blijf je positief als de nare dingen onophoudelijk dichterbij dreigen te komen? Als het nieuws je overspoelt, als er geen ruimte is voor even een moment voor jezelf?

Wat we het liefste willen weten is hoe lang gaat het duren, wanneer stopt het, wat is de uitkomst en wat betekent dat voor mij en mijn dierbaren? Maar het antwoord is er niet. Nog niet. Ook niet in al die media die je volgt en die je steeds angstiger maken en verwarren. Het antwoord is daar als de tijd er is. Niet eerder en niet later.

En tussendoor gaat het erom wat jij doet om jezelf en de mensen om je heen veilig, gezond en liefdevol te houden. Probeer te kijken naar de mogelijkheden in plaats van alles wat nu niet kan. Wees dankbaar voor de blik die je mag hebben op je kinderen of je familie, al is het op een meter afstand. Gebruik de tijd met je kinderen of huisdieren om heel bewust aandacht te geven aan ze. Verzin spelletjes, woorden en maak herinneringen. Zodat ze later als ze groot zijn zeggen: “Weet je nog mama dat we vroeger voor de televisie mochten slapen, of dat we een week lang op de grond hebben gepicknickt?”

Zoek het licht in het donker..

Ik zie in de media gelukkig ook prachtige initiatieven in deze onzekere tijd ontstaan. Vanuit de stilte, waar angst soms het beginpunt is, laten mensen zich dapper horen. Voor een ander, voor diegene die het nodig heeft, voor iemand die ze niet kennen. Verbinding en vertrouwen en het gevoel van samen één zijn geeft ons moed. En dat is, samen met de liefde, precies wat we nodig hebben.

Reik je handen uit naar een ander en laat de kracht van liefde ook op anderhalve meter afstand zijn werk doen. Schrijf, spreek, zing en laat ‘samen’ het woord zijn wat de wereld gaat redden.

Heb jij hulp nodig voor je volle hoofd of hart? Probeer dan deze schrijfopdracht:

Een schrijfopdracht voor je hart


Pak een pen en een vel wit papier. Ga zitten aan tafel.
Sluit je ogen. Adem drie keer diep in en langzaam uit.
Schrijf met je ogen dicht op het papier alles waar je bang voor bent.
Er bestaat geen fout of slordig.
Laat je woorden over het papier gaan vanuit je hart.
Waar ben je bang voor. Waar voel je de angst.
Wat doet dat met je.
Schrijf door, zonder te stoppen of na te denken.
Open je ogen. Zie je woorden.
Leg je handen liefdevol erop.
Bedank de angst en zeg: “Ik laat je los.”
Adem drie keer diep in en langzaam uit.

Schrijf, spreek, zing en laat ‘samen’ het woord zijn wat de wereld gaat redden.

*Een foto met me delen van je creatie of wat deze schrijfopdracht met je deed? Deel het op je sociale media en tag me gerust!

Wil je de kracht van creatief schrijven verder ontdekken? Lees hier meer.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Een scheur in je hart

Soms lijkt het alsof je vastloopt in je leven, letterlijk. Alsof de raderen van de wielen van de tijd zijn blijven steken in hun draai terwijl de zandloper van je leven gewoon doorgaat. Kleine korrels zand die maar blijven stromen en nooit meer terugkomen. Want de tijd van vroeger komt niet meer terug. Het zou kunnen dat dit je een gevoel van machteloosheid geeft, van geen keuze hebben, van onmacht. Je ziet prachtige dingen om je heen en probeert te genieten en tevreden te zijn met dat wat er wel is maar toch lukt het je niet meer zo goed.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Afscheid zonder kus

Op afstand je ouders bemoedigen, achter het glas, via de telefoon of ver uit elkaar zittend in de tuin. De beelden in deze nieuwe, rare tijd, van onszelf en de mensen om je heen komen op allerlei verschillende manieren binnen bij je. Mooie initiatieven, ontroerende acties, vindingrijke oplossingen. En ondanks de afstand brengt het ons op de een of andere manier ook wel weer dichter bij elkaar. Maar wat nu als een van je ouders besmet raakt, in het ziekenhuis of in een verpleeghuis terecht komt en je er niet meer naar toe kunt? Als het enige wat je nog kunt doen is, dat je bij de telefoon moet wachten op de stem van de artsen. Hoe kun je je staande houden in deze tijd van gemis en onmacht?

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Voel vertrouwen in jezelf

En dan is de dag daar. Het moment dat je in het diepe springt. Zonder diploma, zonder bandjes om je armen die je drijvend zullen houden. En terwijl je niet weet of je het wel kunt, stap je naar voren en springt. Waarom ga je pas beginnen als je alles klaar hebt, als je weet wat je wilt en hoe het moet. Waarom wachten. Want weet je, dat moment komt niet. Er is geen perfecte tijd, geen ideaal moment om te starten met iets.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Een dun laagje goud

Het is zeven uur in de ochtend. 30 oktober 1987. Trots kijk ik om me heen. Mijn eigen huis sinds een paar weken. Hij staat zijn brood te smeren. Bijna klaar om allebei te gaan werken. Als de telefoon gaat. Ik neem hem op en luister. Voorzichtig ga ik zitten. Het nieuws wat mijn moeder brengt. De ernst dringt nog niet door. Toch voelt het fout.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

De kunst van het kiezen

Soms zijn er keuzes die je met je hart moet maken, maar die je veel weerstand opleveren. In het begin van 2020 was dat het geval. Ik besloot dat mijn succesvolle online community ‘De Schrijfschool’ ging stoppen. Vier jaar eerder ging mijn pipowagen symbolisch open, als klaslokaal voor honderden mensen. Wat een mijlpaal en wat was dat een mooi voorbeeld van je droom volgen en manifesteren van wat je graag wilt.

Lees meer