Dichtbij jezelf blijven

Terwijl de storm om ons allen heen - in onze gezinnen en in ons hart - al is begonnen, proberen we allemaal met een zekere veerkracht nog steeds te blijven staan. Het raakt ons en het vult ons, en jammer genoeg veelal niet op een fijne manier. Lukt het jou om in deze tijd je blik helder te houden? Je hoofd hoog en je angsten met liefde  te benaderen? Hoe blijf je positief als de nare dingen onophoudelijk dichterbij dreigen te komen? Als het nieuws je overspoelt, als er geen ruimte is voor even een moment voor jezelf?

Wat we het liefste willen weten is hoe lang gaat het duren, wanneer stopt het, wat is de uitkomst en wat betekent dat voor mij en mijn dierbaren? Maar het antwoord is er niet. Nog niet. Ook niet in al die media die je volgt en die je steeds angstiger maken en verwarren. Het antwoord is daar als de tijd er is. Niet eerder en niet later.

En tussendoor gaat het erom wat jij doet om jezelf en de mensen om je heen veilig, gezond en liefdevol te houden. Probeer te kijken naar de mogelijkheden in plaats van alles wat nu niet kan. Wees dankbaar voor de blik die je mag hebben op je kinderen of je familie, al is het op een meter afstand. Gebruik de tijd met je kinderen of huisdieren om heel bewust aandacht te geven aan ze. Verzin spelletjes, woorden en maak herinneringen. Zodat ze later als ze groot zijn zeggen: “Weet je nog mama dat we vroeger voor de televisie mochten slapen, of dat we een week lang op de grond hebben gepicknickt?”

Zoek het licht in het donker..

Ik zie in de media gelukkig ook prachtige initiatieven in deze onzekere tijd ontstaan. Vanuit de stilte, waar angst soms het beginpunt is, laten mensen zich dapper horen. Voor een ander, voor diegene die het nodig heeft, voor iemand die ze niet kennen. Verbinding en vertrouwen en het gevoel van samen één zijn geeft ons moed. En dat is, samen met de liefde, precies wat we nodig hebben.

Reik je handen uit naar een ander en laat de kracht van liefde ook op anderhalve meter afstand zijn werk doen. Schrijf, spreek, zing en laat ‘samen’ het woord zijn wat de wereld gaat redden.

Heb jij hulp nodig voor je volle hoofd of hart? Probeer dan deze schrijfopdracht:

Een schrijfopdracht voor je hart


Pak een pen en een vel wit papier. Ga zitten aan tafel.
Sluit je ogen. Adem drie keer diep in en langzaam uit.
Schrijf met je ogen dicht op het papier alles waar je bang voor bent.
Er bestaat geen fout of slordig.
Laat je woorden over het papier gaan vanuit je hart.
Waar ben je bang voor. Waar voel je de angst.
Wat doet dat met je.
Schrijf door, zonder te stoppen of na te denken.
Open je ogen. Zie je woorden.
Leg je handen liefdevol erop.
Bedank de angst en zeg: “Ik laat je los.”
Adem drie keer diep in en langzaam uit.

Schrijf, spreek, zing en laat ‘samen’ het woord zijn wat de wereld gaat redden.

*Een foto met me delen van je creatie of wat deze schrijfopdracht met je deed? Deel het op je sociale media en tag me gerust! @christakrommenhoek_

Wil je de kracht van (creatief) schrijven verder ontdekken? Of voel je dat je iets wil gaan doen met de woorden van je hart? Begin dan met de eerste stappen te zetten! Ik maakte een prachtig werkboek met acht opdrachten waarmee jij een vliegende start maakt om jouw woorden op papier te krijgen. Download het werkboek ‘Beginnen met schrijven’ HIER

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer
De Schrijfschool
De kracht van creatief schrijven

De Schrijfschool is weer open!

Ik lees met gemengde gevoelens een oude mail die ik vorig jaar stuurde naar 400 deelnemers over de laatste dag van ‘De Schrijfschool’. Want terwijl mijn hart nu staat te springen om de keuze die ik een paar weken geleden maakte, voel ik ook de zwaarte die het afgelopen jaar op mijn schouders lag. En dat mag er ook zijn. Dat hoeft niet weggestopt te worden, daar hoef ik mij niet voor te schamen. Wij allen dragen, onder onze glimlachjes en mooie online posts, momenten die minder leuk aanvoelen.

Lees meer
Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer