Dichtbij jezelf blijven

Terwijl de storm om ons allen heen - in onze gezinnen en in ons hart - al is begonnen, proberen we allemaal met een zekere veerkracht nog steeds te blijven staan. Het raakt ons en het vult ons, en jammer genoeg veelal niet op een fijne manier. Lukt het jou om in deze tijd je blik helder te houden? Je hoofd hoog en je angsten met liefde  te benaderen? Hoe blijf je positief als de nare dingen onophoudelijk dichterbij dreigen te komen? Als het nieuws je overspoelt, als er geen ruimte is voor even een moment voor jezelf?

Wat we het liefste willen weten is hoe lang gaat het duren, wanneer stopt het, wat is de uitkomst en wat betekent dat voor mij en mijn dierbaren? Maar het antwoord is er niet. Nog niet. Ook niet in al die media die je volgt en die je steeds angstiger maken en verwarren. Het antwoord is daar als de tijd er is. Niet eerder en niet later.

En tussendoor gaat het erom wat jij doet om jezelf en de mensen om je heen veilig, gezond en liefdevol te houden. Probeer te kijken naar de mogelijkheden in plaats van alles wat nu niet kan. Wees dankbaar voor de blik die je mag hebben op je kinderen of je familie, al is het op een meter afstand. Gebruik de tijd met je kinderen of huisdieren om heel bewust aandacht te geven aan ze. Verzin spelletjes, woorden en maak herinneringen. Zodat ze later als ze groot zijn zeggen: “Weet je nog mama dat we vroeger voor de televisie mochten slapen, of dat we een week lang op de grond hebben gepicknickt?”

Zoek het licht in het donker..

Ik zie in de media gelukkig ook prachtige initiatieven in deze onzekere tijd ontstaan. Vanuit de stilte, waar angst soms het beginpunt is, laten mensen zich dapper horen. Voor een ander, voor diegene die het nodig heeft, voor iemand die ze niet kennen. Verbinding en vertrouwen en het gevoel van samen één zijn geeft ons moed. En dat is, samen met de liefde, precies wat we nodig hebben.

Reik je handen uit naar een ander en laat de kracht van liefde ook op anderhalve meter afstand zijn werk doen. Schrijf, spreek, zing en laat ‘samen’ het woord zijn wat de wereld gaat redden.

Heb jij hulp nodig voor je volle hoofd of hart? Probeer dan deze schrijfopdracht:

Een schrijfopdracht voor je hart


Pak een pen en een vel wit papier. Ga zitten aan tafel.
Sluit je ogen. Adem drie keer diep in en langzaam uit.
Schrijf met je ogen dicht op het papier alles waar je bang voor bent.
Er bestaat geen fout of slordig.
Laat je woorden over het papier gaan vanuit je hart.
Waar ben je bang voor. Waar voel je de angst.
Wat doet dat met je.
Schrijf door, zonder te stoppen of na te denken.
Open je ogen. Zie je woorden.
Leg je handen liefdevol erop.
Bedank de angst en zeg: “Ik laat je los.”
Adem drie keer diep in en langzaam uit.

Schrijf, spreek, zing en laat ‘samen’ het woord zijn wat de wereld gaat redden.

*Een foto met me delen van je creatie of wat deze schrijfopdracht met je deed? Deel het op je sociale media en tag me gerust!

Wil je de kracht van creatief schrijven verder ontdekken? Lees hier meer.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Het verliezen van mijn vader

Zondag is het vaderdag daarom wil ik je even meenemen in deze (oude) podcast die ik in september 2018 twee weken na zijn overlijden opnam. Ik luisterde hem vanmorgen zelf weer even terug en voelde hoe waardevol deze woorden waren. Daarom deel ik dit graag met jou.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Leef je mooiste leven

Ergens willen we allemaal een geweldig, liefdevol en vrij leven. Maar hoe ziet dat er dan uit? Is dat, zoals Michael Pilarczyk zegt: “Leef je mooiste leven?” We kennen allemaal de beelden, de sfeer en de energie die we soms op de social media vinden als we aan het scrollen zijn. Op een prachtige bergtop of aan het meer bij zonsondergang in je tent. Je kunt bijna door het scherm heen, van je telefoon of computer, voelen hoe geweldig dat moet zijn als je op die plek bent. Hoe relaxed en zen je zou zijn als je nu daar zat. Simpel met niets, in die prachtige natuur.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer