Een dun laagje goud

Het is zeven uur in de ochtend. 30 oktober 1987. Trots kijk ik om me heen. Mijn eigen huis sinds een paar weken. Hij staat zijn brood te smeren. Bijna klaar om allebei te gaan werken. Als de telefoon gaat. Ik neem hem op en luister. Voorzichtig ga ik zitten. Het nieuws wat mijn moeder brengt. De ernst dringt nog niet door. Toch voelt het fout.

Mijn blik, een rondje door de kamer.
Blijft hangen op de muur.
De gouden platen, ze zijn van mij.
Van liedjes die we samen zongen.
Mijn vader en ik.
Een dun laagje goud, hoe toepasselijk.
Later zal blijken hoe dun geluk eigenlijk is.
Als ik de telefoon neerleg bel ik naar school.
Mijn allereerste baan als juf.
Een jonge juf van negentien jaar met dromen en idealen.
Vandaag zal ik er niet zijn.

Snel kleed ik me aan en terwijl hij naar zijn werk moet ga ik naar Harderwijk. Een kleine ruimte waar mijn vader op een tafel ligt. Ingesnoerd op een brancard. “Ik heb het zo koud”, zegt hij, en trilt. Mijn moeder zit op een stoel aan de zijkant, mijn broertje komt binnen. “Ik kan nooit meer lopen, ik voel mijn benen niet.” “Alles komt goed”, zeggen we tegen hem.

In het vakje van de deur vinden we zijn gouden armband.

Mijn moeder zegt: “Hij is zijn gouden armband kwijt. Waarschijnlijk ligt hij in de auto. Willen jullie hem gaan zoeken?” De auto staat ergens op een trailer in Harderwijk. Met mijn broertje doorzoek ik de auto. Er is geen ruimte meer op de plek waar je benen horen te zijn. Het motorblok en de hele voorkant van de auto hebben die plek nu ingenomen. Samen halen we alle spullen uit het kastje en voelen onder de stoelen. In het vakje van de deur vinden we zijn gouden armband. Hij zit onder het bloed, maar ik doe hem in de plastic tas. We zijn zestien en negentien jaar en denken er niet bij na. Niemand zal daarna ooit aan ons vragen of we daarin hulp nodig hebben. We verwerken het allebei op een andere manier.

Ondertussen wordt mijn vader overgebracht naar een groter ziekenhuis. Daar start een operatie. Als we de gang binnenkomen zie ik mijn moeder zitten. Ze zit op de grond met haar knieën opgetrokken en haar rug tegen de muur. Wat ze nooit laat zien, is nu zichtbaar. Ik zie paniek en angst in haar ogen. Tijdens de operatie blijkt er veel meer mis te zijn. Zijn hartslag stopt. Reanimeren met grof geschut, gebroken ribben en aan de beademing. Wachten op een uitslag die de beslissing zal maken. Tussen leven in dood.

Een klein kamertje.
Een klein groepje mensen.
Een dokter die binnenkomt.

In de dagen erna, terwijl hij vecht voor zijn leven, zie ik mijn moeder weer opveren. Alsof er een grote kracht in die kleine witte gympies zit. Met een onophoudelijke stroom van doorzettingsvermogen zal ze ons allemaal inspireren. Terwijl andere mensen hun geliefden verliezen in de kamers naast ons, blijft zijn hartslag kloppen en leert hij weer ademen.

Wil je mijn hele levensverhaal lezen en geïnspireerd raken door woorden van moed en liefde? Lees dan hier GRATIS mijn boek ‘De kracht van liefde’.

Delen:

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat ...
Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die ...
Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is ...
Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms ...
Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte ...
Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien ...
Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen ...
Lees meer