Een scheur in je hart

Soms lijkt het alsof je vastloopt in je leven, letterlijk. Alsof de raderen van de wielen van de tijd zijn blijven steken in hun draai terwijl de zandloper van je leven gewoon doorgaat. Kleine korrels zand die maar blijven stromen en nooit meer terugkomen. Want de tijd van vroeger komt niet meer terug. Het zou kunnen dat dit je een gevoel van machteloosheid geeft, van geen keuze hebben, van onmacht. Je ziet prachtige dingen om je heen en probeert te genieten en tevreden te zijn met dat wat er wel is maar toch lukt het je niet meer zo goed.

Want al je energie gaat op aan de scheuren die het leven je heeft gegeven. Dapper probeer je ze nog dicht te plakken, met misschien wel de gouden momenten die er, hoe klein dan ook, nog zijn. Dichtgedrukt met je handen tegen elkaar hou je dat wat je kwetsbaar maakt voor jezelf. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zit niet altijd meer te wachten op jouw verdriet. Dat is wat je voelt of wat je meemaakt in je eigen situatie. Maar de scheuren in je hart worden langzaam groter, ze nemen veel van je geluk in hun modderstroom mee en mondjesmaat lukt het je nog maar om het mooie te zien.

“There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.” – Leonard Cohen

Welke gevoelens spelen bij jou op dit moment een rol en lukt het je om ze ‘licht’ te houden? Ik hoor verschillende persoonlijke verhalen op dit moment maar het thema is universeel. Je hoofd zit in de stand van overleven en er is weinig ruimte voor je gevoel. Er is een verlangen naar rust en een veilige plek op de momenten dat alles chaotisch of onzeker lijkt. Misschien stevent op dit moment je goedlopende zaak af op een faillissement, gaat je taak binnen een zorg intensief gezin je opbreken of voel je juist in deze ‘op-afstand-tijd’ het grote gemis van je partner, ouders of kind.

Hoe kun je licht brengen in een hart waar het alleen maar donker lijkt? Waar lichtknopjes lijken te zijn verdwenen en waar de kamers gevuld zijn met zwaarte en donker. Je zoekt een raam om open te zetten voor wat frisse lucht, want dat is wat je nodig hebt. Diepe inademingen van schone en liefdevolle lucht om de geur van vermoeidheid en het steeds maar moeten volhouden te neutraliseren.

“Met schrijven raak ik alles kwijt, mijn verdriet verdwijnt, mijn moed herleeft.”  – Anne Frank

De scheur in je hart. Het zal nooit meer heel voelen, maar het licht wat naar binnen valt, zal het gemis verzachten en je dankbaarheid versterken. Vergeet niet, je bent niet alleen!

Creatief schrijven helpt je bij het luchten van je hoofd en zuivert met een zachte wind je hart. Heb je daar behoefte aan op dit moment? Bestel dan het werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ en ga met mijn inspirerende opdrachten aan de slag of gun jezelf een online samen-werk-middag met mij persoonlijk zodat je met een lichter en geïnspireerd hart je levensweg kan vervolgen.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Het verliezen van mijn vader

Zondag is het vaderdag daarom wil ik je even meenemen in deze (oude) podcast die ik in september 2018 twee weken na zijn overlijden opnam. Ik luisterde hem vanmorgen zelf weer even terug en voelde hoe waardevol deze woorden waren. Daarom deel ik dit graag met jou.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Leef je mooiste leven

Ergens willen we allemaal een geweldig, liefdevol en vrij leven. Maar hoe ziet dat er dan uit? Is dat, zoals Michael Pilarczyk zegt: “Leef je mooiste leven?” We kennen allemaal de beelden, de sfeer en de energie die we soms op de social media vinden als we aan het scrollen zijn. Op een prachtige bergtop of aan het meer bij zonsondergang in je tent. Je kunt bijna door het scherm heen, van je telefoon of computer, voelen hoe geweldig dat moet zijn als je op die plek bent. Hoe relaxed en zen je zou zijn als je nu daar zat. Simpel met niets, in die prachtige natuur.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer