De gouden lijntjes van je hart

Soms lijkt het alsof je vastloopt in je leven, letterlijk. Alsof de raderen van de wielen van de tijd zijn blijven steken in hun draai terwijl de zandloper van je leven gewoon doorgaat. Kleine korrels zand die maar blijven stromen en nooit meer terugkomen. Want de tijd van vroeger komt niet meer terug. Het zou kunnen dat dit je een gevoel van machteloosheid geeft, van geen keuze hebben, van onmacht. Je ziet prachtige dingen om je heen en probeert te genieten en tevreden te zijn met dat wat er wel is maar toch lukt het je niet meer zo goed.

Want al je energie gaat op aan de scheuren die het leven je heeft gegeven. Dapper probeer je ze nog dicht te plakken, met misschien wel de gouden momenten die er, hoe klein dan ook, nog zijn. Dichtgedrukt met je handen tegen elkaar hou je dat wat je kwetsbaar maakt voor jezelf. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zit niet altijd meer te wachten op jouw verdriet. Dat is wat je voelt of wat je meemaakt in je eigen situatie. Maar de scheuren in je hart worden langzaam groter, ze nemen veel van je geluk in hun modderstroom mee en mondjesmaat lukt het je nog maar om het mooie te zien.

“There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.” – Leonard Cohen

Welke gevoelens spelen bij jou op dit moment een rol en lukt het je om ze ‘licht’ te houden? Ik hoor verschillende persoonlijke verhalen op dit moment maar het thema is universeel. Je hoofd zit in de stand van overleven en er is weinig ruimte voor je gevoel. Er is een verlangen naar rust en een veilige plek op de momenten dat alles chaotisch of onzeker lijkt. Misschien stevent op dit moment je goedlopende zaak af op een faillissement, gaat je taak binnen een zorg intensief gezin je opbreken of voel je juist in deze ‘op-afstand-tijd’ het grote gemis van je partner, ouders of kind.

Hoe kun je licht brengen in een hart waar het alleen maar donker lijkt? Waar lichtknopjes lijken te zijn verdwenen en waar de kamers gevuld zijn met zwaarte en donker. Je zoekt een raam om open te zetten voor wat frisse lucht, want dat is wat je nodig hebt. Diepe inademingen van schone en liefdevolle lucht om de geur van vermoeidheid en het steeds maar moeten volhouden te neutraliseren.

“Met schrijven raak ik alles kwijt, mijn verdriet verdwijnt, mijn moed herleeft.”  – Anne Frank

De scheur in je hart. Het zal nooit meer heel voelen, maar het licht wat naar binnen valt, zal het gemis verzachten en je dankbaarheid versterken. Vergeet niet, je bent niet alleen!

 

Creatief schrijven helpt je bij het luchten van je hoofd en zuivert met een zachte wind je hart. Heb je daar behoefte aan op dit moment? Bestel dan het werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ en ga met mijn inspirerende opdrachten aan de slag om met een lichter en geïnspireerd hart je levensweg te vervolgen.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die vaak niet ziet hoe het echt met ze gaat. Een nieuw vak, waarin ze stappenplannen krijgen om zelf aan de slag te gaan met gevoelens van boosheid of verdriet, de donkere kanten van het leven maar ook hoe ze hun dromen zichtbaar kunnen maken om straks daadwerkelijk het leven, zoals ze het willen leven, te manifesteren.

Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer