Een scheur in je hart

Soms lijkt het alsof je vastloopt in je leven, letterlijk. Alsof de raderen van de wielen van de tijd zijn blijven steken in hun draai terwijl de zandloper van je leven gewoon doorgaat. Kleine korrels zand die maar blijven stromen en nooit meer terugkomen. Want de tijd van vroeger komt niet meer terug. Het zou kunnen dat dit je een gevoel van machteloosheid geeft, van geen keuze hebben, van onmacht. Je ziet prachtige dingen om je heen en probeert te genieten en tevreden te zijn met dat wat er wel is maar toch lukt het je niet meer zo goed.

Want al je energie gaat op aan de scheuren die het leven je heeft gegeven. Dapper probeer je ze nog dicht te plakken, met misschien wel de gouden momenten die er, hoe klein dan ook, nog zijn. Dichtgedrukt met je handen tegen elkaar hou je dat wat je kwetsbaar maakt voor jezelf. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zit niet altijd meer te wachten op jouw verdriet. Dat is wat je voelt of wat je meemaakt in je eigen situatie. Maar de scheuren in je hart worden langzaam groter, ze nemen veel van je geluk in hun modderstroom mee en mondjesmaat lukt het je nog maar om het mooie te zien.

“There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.” – Leonard Cohen

Welke gevoelens spelen bij jou op dit moment een rol en lukt het je om ze ‘licht’ te houden? Ik hoor verschillende persoonlijke verhalen op dit moment maar het thema is universeel. Je hoofd zit in de stand van overleven en er is weinig ruimte voor je gevoel. Er is een verlangen naar rust en een veilige plek op de momenten dat alles chaotisch of onzeker lijkt. Misschien stevent op dit moment je goedlopende zaak af op een faillissement, gaat je taak binnen een zorg intensief gezin je opbreken of voel je juist in deze ‘op-afstand-tijd’ het grote gemis van je partner, ouders of kind.

Hoe kun je licht brengen in een hart waar het alleen maar donker lijkt? Waar lichtknopjes lijken te zijn verdwenen en waar de kamers gevuld zijn met zwaarte en donker. Je zoekt een raam om open te zetten voor wat frisse lucht, want dat is wat je nodig hebt. Diepe inademingen van schone en liefdevolle lucht om de geur van vermoeidheid en het steeds maar moeten volhouden te neutraliseren.

“Met schrijven raak ik alles kwijt, mijn verdriet verdwijnt, mijn moed herleeft.”  – Anne Frank

De scheur in je hart. Het zal nooit meer heel voelen, maar het licht wat naar binnen valt, zal het gemis verzachten en je dankbaarheid versterken. Vergeet niet, je bent niet alleen!

Creatief schrijven helpt je bij het luchten van je hoofd en zuivert met een zachte wind je hart. Heb je daar behoefte aan op dit moment? Bestel dan het werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ en ga met mijn inspirerende opdrachten aan de slag of gun jezelf een online samen-werk-middag met mij persoonlijk zodat je met een lichter en geïnspireerd hart je levensweg kan vervolgen.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Afscheid zonder kus

Op afstand je ouders bemoedigen, achter het glas, via de telefoon of ver uit elkaar zittend in de tuin. De beelden in deze nieuwe, rare tijd, van onszelf en de mensen om je heen komen op allerlei verschillende manieren binnen bij je. Mooie initiatieven, ontroerende acties, vindingrijke oplossingen. En ondanks de afstand brengt het ons op de een of andere manier ook wel weer dichter bij elkaar. Maar wat nu als een van je ouders besmet raakt, in het ziekenhuis of in een verpleeghuis terecht komt en je er niet meer naar toe kunt? Als het enige wat je nog kunt doen is, dat je bij de telefoon moet wachten op de stem van de artsen. Hoe kun je je staande houden in deze tijd van gemis en onmacht?

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Dichtbij jezelf blijven

Terwijl de storm om ons allen heen – in onze gezinnen en in ons hart – al is begonnen, proberen we allemaal met een zekere veerkracht nog steeds te blijven staan. Het raakt ons en het vult ons, en jammer genoeg veelal niet op een fijne manier. Lukt het jou om in deze tijd je blik helder te houden? Je hoofd hoog en je angsten met liefde  te benaderen? Hoe blijf je positief als de nare dingen onophoudelijk dichterbij dreigen te komen? Als het nieuws je overspoelt, als er geen ruimte is voor even een moment voor jezelf?

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Voel vertrouwen in jezelf

En dan is de dag daar. Het moment dat je in het diepe springt. Zonder diploma, zonder bandjes om je armen die je drijvend zullen houden. En terwijl je niet weet of je het wel kunt, stap je naar voren en springt. Waarom ga je pas beginnen als je alles klaar hebt, als je weet wat je wilt en hoe het moet. Waarom wachten. Want weet je, dat moment komt niet. Er is geen perfecte tijd, geen ideaal moment om te starten met iets.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Een dun laagje goud

Het is zeven uur in de ochtend. 30 oktober 1987. Trots kijk ik om me heen. Mijn eigen huis sinds een paar weken. Hij staat zijn brood te smeren. Bijna klaar om allebei te gaan werken. Als de telefoon gaat. Ik neem hem op en luister. Voorzichtig ga ik zitten. Het nieuws wat mijn moeder brengt. De ernst dringt nog niet door. Toch voelt het fout.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

De kunst van het kiezen

Soms zijn er keuzes die je met je hart moet maken, maar die je veel weerstand opleveren. In het begin van 2020 was dat het geval. Ik besloot dat mijn succesvolle online community ‘De Schrijfschool’ ging stoppen. Vier jaar eerder ging mijn pipowagen symbolisch open, als klaslokaal voor honderden mensen. Wat een mijlpaal en wat was dat een mooi voorbeeld van je droom volgen en manifesteren van wat je graag wilt.

Lees meer