Opstaan is een werkwoord

In tijden van mindere dagen, van sterke tegenwind, van het verdriet in verlies, blijft je ruggengraat staan. Onbreekbaar, standvastig, heldhaftig en dapper. Kijk eens terug in je leven. Wat je ook hebt meegemaakt, je hield je rug recht en stond weer op. Iedere keer weer. Mensen met een dwarslaesie staan niet meer op in de zichtbare wereld maar wel in hun hoofd en hart. Hun kracht zit verscholen in de niet meer werkende delen van het lichaam en de moed rapen ze iedere dag van de grond.

En terwijl de onmacht en de tranen na een ongeluk rondzwerven in hun hoofd is het hart al bezig met het maken van een versie 2.0. Opstaan in een rolstoel is mogelijk als je de dapperheid weer hebt gevonden in je hart en als je de liefde mag ontvangen van iemand die naast je staat. En net als ieder ander revalidatieproces loopt het rouwen mee aan de rechterkant van het veld. Als een voetbalwedstrijd waar je later weer aan kunt deelnemen in de verlenging van je leven. Je moet aan de slag met dromen die ineens onbereikbaar lijken, met de toekomst die niet meer vanzelfsprekend is. Met alles wat je niet meer kunt.

De gewone dingen van het leven. Zelf kriebelen op je rug, het omdraaien in je bed, even snel gaan plassen, sex hebben met je vrouw, de smalle deuren van een restaurant, het trapje naar de babykamer, niet meer zelf je billen af kunnen vegen, afhankelijk zijn en ga zo maar door. Uit ervaring weet ik dat een dwarslaesie meer is dan iemand die zit, die naar boven moet kijken als mensen staan te praten, en die niet meer kan lopen. Ik zag het bij mijn ouders. Aan mijn moeder die eenendertig jaar lang ervoor koos om ook zijn verpleegster te zijn. Die om de dag twee uur voor het toilet zat en zijn ontlasting haalde, die zijn wonden verzorgde, die hem mentaal weer er bovenop kreeg op de momenten dat de moed was gezonken naar de bodem. Ik zag het aan mijn vader die moest knokken om geestelijk en lichamelijk zijn mooiste tweede leven te kunnen leiden.

“Zonder haar had ik het niet gered” hij zei het in vele interviews. En niets was minder waar..

 

 

Roessingh Koos Alberts

 

Leven met een dwarslaesie

Er gaat een nieuw leven beginnen waarin je ook mooie dingen tegenkomt. Waar nieuwe momenten een andere glans krijgen. Waar Leven 2.0 gaat beginnen na het revalidatiecentrum. Maar eerst kun je nog niet naar huis omdat je huis nog niet is aangepast of omdat je behandeling nog niet ten einde is. Leven van bezoek naar bezoek terwijl je vecht voor genezing en voor een nieuwe versie van je oude zelf. Vrienden die je vergeten omdat het leven verder gaat. Heimwee naar je eigen bed en huis waar de liefde woont. Niets is meer vanzelfsprekend als een dwarslaesie je leven binnenrent. En toch ben je dankbaar, voor alles wat je nog mag beleven, mag zien en mag voelen in de nog werkende delen.

Opstaan is een werkwoord

Opstaan is een symbolisch werkwoord voor velen van ons en daaraan wil ik met mijn boek ’De kracht van liefde’ een bijdrage leveren. Omdat zomaar weer opstaan niet lukt als je het alleen moet doen maar sneller gaat als je een hand naast je hebt die je kunt pakken. Daarom doneer ik tijdens Kerstmis 2020, naast de 2000 boeken aan KWF Kankerbestrijding en andere doelen, boeken aan de revalidatiecentrums voor de mensen die tijdens de feestdagen daar verblijven. Om de mensen die revalideren een bemoediging en een steuntje in de rug te geven.

Door het verspreiden van mooie woorden en het inzetten van kleine liefdevolle gebaren kunnen we een grootse impact hebben op het leven van een ander. Sta op voor jezelf en voor degene die dit zelf niet meer kunnen!  ‘Geef woorden van liefde door’!

 

De kracht van liefde

Ik schreef het boek ‘De kracht van liefde’ om de achterkant van ons verhaal te delen. Omdat ik geloof dat wij met onze verhalen het leven van anderen positief kunnen veranderen. ‘De kracht van liefde’ is een ontroerend en persoonlijk boek over mijn jeugd en ons leven. Het laat zien hoe – zelfs bij veel tegenslag, verdriet en verlies – de kracht van liefde altijd overwint. Een prachtig verhaal dat jou laat zien wat je met dapperheid, doorzettingsvermogen en moed kunt bereiken. Wil je meer lezen?  Je kunt hieronder een inkijkexemplaar bekijken.

 

 

Wil jij zelf het boek cadeau geven aan een dierbare? Klik >HIER<

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

De mallemolen van het leven

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Een brief voor jou
Een moedig levensverhaal

Een brief voor jou

Lieve pap, vele mooie woorden heb ik al over je geschreven. Wat zal ik nu dan schrijven als ik hier voor de laatste keer iets kan zeggen? Als ik deze brief straks aan een vlieger hang die hem meeneemt hoog in de lucht … Maar ik weet nu al wat je zal zeggen: ‘Het maakt niets uit, schatje. Ik houd van jou.’ Er zijn duizend kleine dingen waarom ik van je hou. Niet eerder is dit zo zichtbaar geworden als in jouw laatste maanden en de tijd na je overlijden.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Op reis naar jezelf

De rollercoaster van het leven rijdt rondjes in je hart. Hard, zacht, hoog of laag. De onverwachte wendingen van de vastgelegde rails brengen je soms uit je evenwicht. Je schudt, beweegt, draait mee en staat weer stil. Een route met hoogtepunten waar je geniet van het uitzicht en vervuld van dankbaarheid over je leven heen kijkt. Maar ook een route met diepe, onverwachte dalen, waarin je jouw hart moet vasthouden om recht te kunnen blijven zitten. Je haren wapperen in de wind en naast het gevoel van avontuur en euforie, stromen de tranen over je wangen. Van blijdschap, van verdriet, van opwinding of angst.

Lees meer
kwetsbaarheid
Aandachtig leven vanuit je hart

Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Samen sta je niet alleen

De woorden in deze aflevering gaan over het moment dat ik in de bus stond voor het borstkanker onderzoek en zijn bedoeld als ode aan alle vrouwen die te maken krijgen met borstkanker. Een rafelrand in hun hart waar het goud in kleine barstjes aanwezig is. We praten over wat je kunt doen met gevoelens van zorg of verdriet, waar is een plek voor al je gedachten? Ik inspireer je om in actie te komen en geef je het antwoord op de vraag: “Ik kan niet schrijven.” Aan het einde maken we een cirkel van energie, om door te geven aan iedereen die met (borst)kanker te maken krijgt. Want samen sta je nooit alleen, met onze armen om je heen.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

De schaduw en het licht

Deze eerste nieuwe podcast aflevering van 2021 gaat over gevoelens van geluk en verdriet. Kun je gelukkig zijn en je toch verdrietig voelen? Ik neem je mee in dit gesprek op mijn eigen reis en laat je zien hoe je de rafelranden van het leven wat zachter kunt maken. Je krijgt een mooie schrijfopdracht om te starten en ik vertel wat je kunt doen met de kamers van je hart en de lat van het leven. Je kunt na deze aflevering ook nog naar drie eerdere afleveringen uit 2018 luisteren die ik opnam in de periode dat mijn vader overleed.

Lees meer