Opstaan is een werkwoord

In tijden van mindere dagen, van sterke tegenwind, van het verdriet in verlies, blijft je ruggengraat staan. Onbreekbaar, standvastig, heldhaftig en dapper. Kijk eens terug in je leven. Wat je ook hebt meegemaakt, je hield je rug recht en stond weer op. Iedere keer weer. Mensen met een dwarslaesie staan niet meer op in de zichtbare wereld maar wel in hun hoofd en hart. Hun kracht zit verscholen in de niet meer werkende delen van het lichaam en de moed rapen ze iedere dag van de grond.

En terwijl de onmacht en de tranen na een ongeluk rondzwerven in hun hoofd is het hart al bezig met het maken van een versie 2.0. Opstaan in een rolstoel is mogelijk als je de dapperheid weer hebt gevonden in je hart en als je de liefde mag ontvangen van iemand die naast je staat. En net als ieder ander revalidatieproces loopt het rouwen mee aan de rechterkant van het veld. Als een voetbalwedstrijd waar je later weer aan kunt deelnemen in de verlenging van je leven. Je moet aan de slag met dromen die ineens onbereikbaar lijken, met de toekomst die niet meer vanzelfsprekend is. Met alles wat je niet meer kunt.

De gewone dingen van het leven. Zelf kriebelen op je rug, het omdraaien in je bed, even snel gaan plassen, sex hebben met je vrouw, de smalle deuren van een restaurant, het trapje naar de babykamer, niet meer zelf je billen af kunnen vegen, afhankelijk zijn en ga zo maar door. Uit ervaring weet ik dat een dwarslaesie meer is dan iemand die zit, die naar boven moet kijken als mensen staan te praten, en die niet meer kan lopen. Ik zag het bij mijn ouders. Aan mijn moeder die eenendertig jaar lang ervoor koos om ook zijn verpleegster te zijn. Die om de dag twee uur voor het toilet zat en zijn ontlasting haalde, die zijn wonden verzorgde, die hem mentaal weer er bovenop kreeg op de momenten dat de moed was gezonken naar de bodem. Ik zag het aan mijn vader die moest knokken om geestelijk en lichamelijk zijn mooiste tweede leven te kunnen leiden.

“Zonder haar had ik het niet gered” hij zei het in vele interviews. En niets was minder waar..

 

 

Roessingh Koos Alberts

 

Leven met een dwarslaesie

Er gaat een nieuw leven beginnen waarin je ook mooie dingen tegenkomt. Waar nieuwe momenten een andere glans krijgen. Waar Leven 2.0 gaat beginnen na het revalidatiecentrum. Maar eerst kun je nog niet naar huis omdat je huis nog niet is aangepast of omdat je behandeling nog niet ten einde is. Leven van bezoek naar bezoek terwijl je vecht voor genezing en voor een nieuwe versie van je oude zelf. Vrienden die je vergeten omdat het leven verder gaat. Heimwee naar je eigen bed en huis waar de liefde woont. Niets is meer vanzelfsprekend als een dwarslaesie je leven binnenrent. En toch ben je dankbaar, voor alles wat je nog mag beleven, mag zien en mag voelen in de nog werkende delen.

Opstaan is een werkwoord

Opstaan is een symbolisch werkwoord voor velen van ons en daaraan wil ik met mijn boek ’De kracht van liefde’ een bijdrage leveren. Omdat zomaar weer opstaan niet lukt als je het alleen moet doen maar sneller gaat als je een hand naast je hebt die je kunt pakken. Daarom doneer ik tijdens Kerstmis 2020, naast de 2000 boeken aan KWF Kankerbestrijding en andere doelen, boeken aan de revalidatiecentrums voor de mensen die tijdens de feestdagen daar verblijven. Om de mensen die revalideren een bemoediging en een steuntje in de rug te geven.

Door het verspreiden van mooie woorden en het inzetten van kleine liefdevolle gebaren kunnen we een grootse impact hebben op het leven van een ander. Sta op voor jezelf en voor degene die dit zelf niet meer kunnen!  ‘Geef woorden van liefde door’!

 

De kracht van liefde

Ik schreef het boek ‘De kracht van liefde’ om de achterkant van ons verhaal te delen. Omdat ik geloof dat wij met onze verhalen het leven van anderen positief kunnen veranderen. ‘De kracht van liefde’ is een ontroerend en persoonlijk boek over mijn jeugd en ons leven. Het laat zien hoe – zelfs bij veel tegenslag, verdriet en verlies – de kracht van liefde altijd overwint. Een prachtig verhaal dat jou laat zien wat je met dapperheid, doorzettingsvermogen en moed kunt bereiken.

 

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer
Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer