Geef woorden van liefde door

In tijden van mindere dagen, van sterke tegenwind, van het verdriet in verlies, blijft je ruggengraat staan. Onbreekbaar, standvastig, heldhaftig en dapper. Kijk eens terug in je leven. Wat je ook hebt meegemaakt, je hield je rug recht en stond weer op. Iedere keer weer. Mensen met een dwarslaesie staan niet meer op in de zichtbare wereld maar wel in hun hoofd en hart. Hun kracht zit verscholen in de niet meer werkende delen van het lichaam en de moed rapen ze iedere dag van de grond.

En terwijl de onmacht en de tranen na een ongeluk rondzwerven in hun hoofd is het hart al bezig met het maken van een versie 2.0. Opstaan in een rolstoel is mogelijk als je de dapperheid weer hebt gevonden in je hart en als je de liefde mag ontvangen van iemand die naast je staat. En net als ieder ander revalidatieproces loopt het rouwen mee aan de rechterkant van het veld. Als een voetbalwedstrijd waar je later weer aan kunt deelnemen in de verlenging van je leven. Je moet aan de slag met dromen die ineens onbereikbaar lijken, met de toekomst die niet meer vanzelfsprekend is. Met alles wat je niet meer kunt.

De gewone dingen van het leven. Zelf kriebelen op je rug, het omdraaien in je bed, even snel gaan plassen, sex hebben met je vrouw, de smalle deuren van een restaurant, het trapje naar de babykamer, niet meer zelf je billen af kunnen vegen, afhankelijk zijn en ga zo maar door. Uit ervaring weet ik dat een dwarslaesie meer is dan iemand die zit, die naar boven moet kijken als mensen staan te praten, en die niet meer kan lopen. Ik zag het bij mijn ouders. Aan mijn moeder die eenendertig jaar lang ervoor koos om ook zijn verpleegster te zijn. Die om de dag twee uur voor het toilet zat en zijn ontlasting haalde, die zijn wonden verzorgde, die hem mentaal weer er bovenop kreeg op de momenten dat de moed was gezonken naar de bodem. Ik zag het aan mijn vader die moest knokken om geestelijk en lichamelijk zijn mooiste tweede leven te kunnen leiden.

“Zonder haar had ik het niet gered” hij zei het in vele interviews. En niets was minder waar..

 

 

Roessingh Koos Alberts

 

Leven met een dwarslaesie

Er gaat een nieuw leven beginnen waarin je ook mooie dingen tegenkomt. Waar nieuwe momenten een andere glans krijgen. Waar Leven 2.0 gaat beginnen na het revalidatiecentrum. Maar eerst kun je nog niet naar huis omdat je huis nog niet is aangepast of omdat je behandeling nog niet ten einde is. Leven van bezoek naar bezoek terwijl je vecht voor genezing en voor een nieuwe versie van je oude zelf. Vrienden die je vergeten omdat het leven verder gaat. Heimwee naar je eigen bed en huis waar de liefde woont. Niets is meer vanzelfsprekend als een dwarslaesie je leven binnenrent. En toch ben je dankbaar, voor alles wat je nog mag beleven, mag zien en mag voelen in de nog werkende delen.

Opstaan is een werkwoord

Opstaan is een symbolisch werkwoord voor velen van ons en daaraan wil ik met mijn boek ’De kracht van liefde’ een bijdrage leveren. Omdat zomaar weer opstaan niet lukt als je het alleen moet doen maar sneller gaat als je een hand naast je hebt die je kunt pakken. Wil je mij helpen om mijn boek te doneren aan iedereen die met Kerst in het revalidatiecentrum moet verblijven? Je kunt al doneren vanaf €1 en zo meehelpen aan de verzendkosten. Voel je nu al de glimlach op de gezichten als het papier van het cadeau af gaat? Ik wel!

Door het verspreiden van mooie woorden en het inzetten van kleine liefdevolle gebaren kunnen we een grootse impact hebben op het leven van een ander. Sta op voor jezelf en voor degene die dit zelf niet meer kunnen! Help mee aan de actie ‘Geef woorden van liefde met kerst’!

Wil jij €1 of meer doneren om liefde te verspreiden met Kerst? Klik >HIER<

 

De kracht van liefde

Ik schreef het boek ‘De kracht van liefde’ om de achterkant van ons verhaal te delen. Omdat ik geloof dat wij met onze verhalen het leven van anderen positief kunnen veranderen. ‘De kracht van liefde’ is een ontroerend en persoonlijk boek over mijn jeugd en ons leven. Het laat zien hoe – zelfs bij veel tegenslag, verdriet en verlies – de kracht van liefde altijd overwint. Een prachtig verhaal dat jou laat zien wat je met dapperheid, doorzettingsvermogen en moed kunt bereiken. Wil je meer lezen?  Je kunt hieronder een inkijkexemplaar bekijken.

 

 

Wil jij €1 of meer doneren om liefde te verspreiden met Kerst? Klik >HIER<

 

Wil jij zelf het boek cadeau geven aan een dierbare? Klik >HIER<

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Alles begint met moed
Een moedig levensverhaal

Alles begint met moed

Als ik de moed had gehad, heel lang geleden, was ik verdwenen in een oude Volkswagen bus. Met mijn kinderen op de achterbank en koffers zonder spullen, was ik op weg gegaan naar de mooiste verhalen. Naar een leven van beleven, van momenten en rust. Het was een keuze die ik niet maakte. Ik hield nog teveel rekening met anderen en was nog niet ervaren in het luisteren naar mijn hart. En tot op de dag van vandaag, ben ik nog steeds “under construction”.

Lees meer
mijn eerste brief
Aandachtig leven vanuit je hart

Mijn eerste brief aan jou

Een week geleden stond hij voor me. Mijn schoonzoon met zijn twinkelende ogen. “Ik heb een cadeau voor je meegenomen.” De zwarte koffer in zijn hand deed me al vermoeden wat het was. Vol verwachting opende ik met de schuifknopjes mijn nieuwe schat. Eigenlijk was ik al langere tijd aan het ontspullen in het kader van mijn slow en simple life en de droom van ooit met al mijn spullen in een Tiny House te belanden. Maar dat moest maar even wachten dacht ik toen de koffer open ging.

Lees meer
De blijheid in jezelf
Een moedig levensverhaal

De blijheid in jezelf weer vinden

Ergens was ik het plezier verloren. Gaandeweg of middenin. En er is niets zo verlammend als een niet kloppend hart. Het voelt geen reden meer om op te staan, leeft een vlak leven zonder hoogtepunten of diepere momenten. Het voelt alsof je af en toe een opleving hebt tussen de dieptepunten daar beneden. En nee, je hebt een mooi leven. Je bent dankbaar voor wat is, maar de blijheid is verdwenen. 

Lees meer
Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Het verliezen van mijn vader

Zondag is het vaderdag daarom wil ik je even meenemen in deze (oude) podcast die ik in september 2018 twee weken na zijn overlijden opnam. Ik luisterde hem vanmorgen zelf weer even terug en voelde hoe waardevol deze woorden waren. Daarom deel ik dit graag met jou.

Lees meer