Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Want vaak houden we veel te veel rekening met dat wat een ander denkt of hoe het hoort. En laten we de dingen die we graag willen doen daarvan afhangen. We twijfelen of we wel of niet iets naar buiten zullen brengen. Ergens hebben we iets te delen of willen we aan iets bijdragen maar de drempel is soms nog te hoog. We laten ons raken door meningen en beoordelingen van buitenaf en geven daar zelf vaak ook nog een extra lading aan.

Toch kan jouw kwetsbaarheid je heel veel leren. Als je naar binnen durft te gaan en helder krijgt waarom iets je raakt of als het steeds duidelijker wordt wat jij nu werkelijk wil zeggen, doen of zijn. Want als je echt weet wie je bent en waarom je iets wil dan voel je ook waarom het voor jou zo belangrijk is om het te gaan doen. Niet alleen de noodzaak wordt hoger maar ook het plezier omdat je voelt dat dit jouw weg is. Er ontstaat een flow en de dingen gaan dan vaak moeitelozer.

Wat je nodig hebt om het hele proces op gang te brengen is lef, moed en een simpele pen. Want als je start met schrijven zul je de juiste weg voor je zien liggen. Het zal een prachtige reis worden als je eenmaal zover bent dat je jouw rugzak opnieuw durft in te pakken. En ik help je daar graag bij!  

Hieronder vind je nog wat inspirerende woorden en de video over het onderwerp Kwetsbaarheid zoals ik dat het afgelopen weekend mocht beleven. Hierin neem ik je ook mee in mijn eigen proces en waarom de lengte van mijn haar mij afhield van het delen van mijn woorden.

Waarin ben jij kwetsbaar?

De stemmen in je hoofd

We worden gestuurd door onze eigen gedachten, zoals we ze zelf hebben verzameld in ons hoofd. Ze hebben een stem gekregen en de een schreeuwt wat luider dan de ander. Als je ze zou tekenen zul je er mensen in herkennen die nu of vroeger in je leven met je mee liepen. Het is de bazige juf, je bezorgde moeder, het verkeerde vriendje, de populaire vriendin. Ze wonen in je hoofd en geven bij alles hun mening aan je door. 

Het is de kunst om ze te leren kennen en de plek te geven die ze verdienen. Namelijk helemaal achterin de rij. Want voorop in de polonaise loop jij! Om zelf de richting en het tempo aan te geven. Om keuzes te maken die goed voelen en om beslissingen ongedaan te maken als het niet meer bij je past. Het is jouw eigen stem die je het hardste mag horen roepen en die er toe doet.

 

De grenzen van jouw land

Het liefst blijven we vrienden met de hele wereld. Maar hoe doe je dat. Als iemand over de grenzen van jouw land gaat. Zeg je dan: “Kom maar binnen en ga je gang. Veeg je voeten maar op mijn nieuwe tapijt.” En laat je de afdruk van de modder dan staan tot ze weer weg zijn? Uit het zicht? Om daarna de deur af te sluiten? Vergrendelen tot ze er niet meer in kunnen. In je hart. Of ga je staan en zeg je: “Tot hier en niet verder!”

Grappig om te zien dat terwijl ik dit opschrijf, ik vanuit het niets een lijn trek wat lijkt op prikkeldraad. Omdat ik dat om me heen zou willen. Als bescherming, om een ander af te weren. Maar ik weet in mijn hart, ik heb dat niet nodig. Ik ga staan voor mezelf en voor wat ik vind. want dit is mijn ‘land’ en dit zijn mijn grenzen! En ik beslis zelf wie er op komt. In ieder geval zonder modderschoenen.

 

Vergelijken met een ander

Kijk jij in je eigen spiegel of steeds bij een ander? In mijn werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ krijg je bij de eerste opdrachten al meteen te maken met vergelijken. De stemmen in je hoofd beginnen al met praten. Hoe ziet dit art journal eruit? Zou je dat wel opschrijven? Dat kan toch niet? Wat delen de anderen hiervan op social media? Ik kan het nog niet zo goed, het ziet er niet mooi uit. Ik maak het overnieuw. 

Stop daarmee en leg de lat laag. Kijk in de spiegel en schrijf, maak en doe wat jij graag wilt.  Zonder na te denken hoe het moet gaan worden of wat een ander ervan zal vinden als ze het zien. Laat het natuurlijk ontstaan en open je eigen hart. Niet om hem mooier te maken of te kopiëren van een ander. Geef de drempels minder hoogte en je zult er makkelijker overheen gaan. Stop met vergelijken en wees gewoon wie je bent. Bekijk de onderstaande video voor meer inspiratie.

 

 

Op reis naar jezelf

Voor jezelf gaan staan en de kwetsbaarheid onder je arm meenemen, om steeds meer kracht te voelen in je keuzes en beslissingen. Hoe fijn en vrij zou het voelen als jij de moed  voelt om daadwerkelijk je eigen ‘kwetsbare’ leven te leven. Op jouw eigen voorwaarden en binnen de grenzen die je zelf neerzet. Als ik het schrijf voel ik de zon al binnenstromen in mijn hart. Hoe fijn zou dat zijn? Ik gun je dat zo! Ik hoop dat je stap voor stap op weg gaat en stopt met het voor je uitschuiven van een keuze. Je leven heeft een onzichtbare houdbaarheid datum. Zet vandaag dus de allereerste stap in de juiste richting.

 

Voel je dat je nu al klaar bent voor een grote stap? Om je rugzak opnieuw in te pakken en op een slow tempo de reis van je leven te gaan maken? Ik heb al mijn kennis en wijsheid van mijn eigen levenslessen in het prachtige online programma ‘Op reis naar jezelf’ gezet waar je zelfstandig mee aan de slag kunt.  Waar je start met Schatzoeken, en daarna onderweg gaat langs de afslagen Beginnen, Verdwaald, Liefde, Verdriet, Kind zijn, Hart, Ik ben en Plan B. De laatste module Balans zal je liefdevol een zetje geven om met meer energie en plezier je eigen levensreis weer te vervolgen. Het online programma bevat creatieve en inspirerende opdrachten, werkboeken en muzieklijsten met een duidelijke structuur en als extra mooie luisterfragmenten bij ieder thema, om je met zachte hand te begeleiden naar een leven van jezelf.

Meer lezen over dit programma ‘Op reis naar jezelf’ of de eerste module bekijken? Klik HIER.

 

Het is tijd om het leven vast te pakken

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die vaak niet ziet hoe het echt met ze gaat. Een nieuw vak, waarin ze stappenplannen krijgen om zelf aan de slag te gaan met gevoelens van boosheid of verdriet, de donkere kanten van het leven maar ook hoe ze hun dromen zichtbaar kunnen maken om straks daadwerkelijk het leven, zoals ze het willen leven, te manifesteren.

Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer