Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Want vaak houden we veel te veel rekening met dat wat een ander denkt of hoe het hoort. En laten we de dingen die we graag willen doen daarvan afhangen. We twijfelen of we wel of niet iets naar buiten zullen brengen. Ergens hebben we iets te delen of willen we aan iets bijdragen maar de drempel is soms nog te hoog. We laten ons raken door meningen en beoordelingen van buitenaf en geven daar zelf vaak ook nog een extra lading aan.

Toch kan jouw kwetsbaarheid je heel veel leren. Als je naar binnen durft te gaan en helder krijgt waarom iets je raakt of als het steeds duidelijker wordt wat jij nu werkelijk wil zeggen, doen of zijn. Want als je echt weet wie je bent en waarom je iets wil dan voel je ook waarom het voor jou zo belangrijk is om het te gaan doen. Niet alleen de noodzaak wordt hoger maar ook het plezier omdat je voelt dat dit jouw weg is. Er ontstaat een flow en de dingen gaan dan vaak moeitelozer.

Wat je nodig hebt om het hele proces op gang te brengen is lef, moed en een simpele pen. Want als je start met schrijven zul je de juiste weg voor je zien liggen. Het zal een prachtige reis worden als je eenmaal zover bent dat je jouw rugzak opnieuw durft in te pakken. En ik help je daar graag bij!  

Hieronder vind je nog wat inspirerende woorden en de video over het onderwerp Kwetsbaarheid zoals ik dat het afgelopen weekend mocht beleven. Hierin neem ik je ook mee in mijn eigen proces en waarom de lengte van mijn haar mij afhield van het delen van mijn woorden.

Waarin ben jij kwetsbaar?

De stemmen in je hoofd

We worden gestuurd door onze eigen gedachten, zoals we ze zelf hebben verzameld in ons hoofd. Ze hebben een stem gekregen en de een schreeuwt wat luider dan de ander. Als je ze zou tekenen zul je er mensen in herkennen die nu of vroeger in je leven met je mee liepen. Het is de bazige juf, je bezorgde moeder, het verkeerde vriendje, de populaire vriendin. Ze wonen in je hoofd en geven bij alles hun mening aan je door. 

Het is de kunst om ze te leren kennen en de plek te geven die ze verdienen. Namelijk helemaal achterin de rij. Want voorop in de polonaise loop jij! Om zelf de richting en het tempo aan te geven. Om keuzes te maken die goed voelen en om beslissingen ongedaan te maken als het niet meer bij je past. Het is jouw eigen stem die je het hardste mag horen roepen en die er toe doet.

 

De grenzen van jouw land

Het liefst blijven we vrienden met de hele wereld. Maar hoe doe je dat. Als iemand over de grenzen van jouw land gaat. Zeg je dan: “Kom maar binnen en ga je gang. Veeg je voeten maar op mijn nieuwe tapijt.” En laat je de afdruk van de modder dan staan tot ze weer weg zijn? Uit het zicht? Om daarna de deur af te sluiten? Vergrendelen tot ze er niet meer in kunnen. In je hart. Of ga je staan en zeg je: “Tot hier en niet verder!”

Grappig om te zien dat terwijl ik dit opschrijf, ik vanuit het niets een lijn trek wat lijkt op prikkeldraad. Omdat ik dat om me heen zou willen. Als bescherming, om een ander af te weren. Maar ik weet in mijn hart, ik heb dat niet nodig. Ik ga staan voor mezelf en voor wat ik vind. want dit is mijn ‘land’ en dit zijn mijn grenzen! En ik beslis zelf wie er op komt. In ieder geval zonder modderschoenen.

 

Vergelijken met een ander

Kijk jij in je eigen spiegel of steeds bij een ander? In mijn werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ krijg je bij de eerste opdrachten al meteen te maken met vergelijken. De stemmen in je hoofd beginnen al met praten. Hoe ziet dit art journal eruit? Zou je dat wel opschrijven? Dat kan toch niet? Wat delen de anderen hiervan op social media? Ik kan het nog niet zo goed, het ziet er niet mooi uit. Ik maak het overnieuw. 

Stop daarmee en leg de lat laag. Kijk in de spiegel en schrijf, maak en doe wat jij graag wilt.  Zonder na te denken hoe het moet gaan worden of wat een ander ervan zal vinden als ze het zien. Laat het natuurlijk ontstaan en open je eigen hart. Niet om hem mooier te maken of te kopiëren van een ander. Geef de drempels minder hoogte en je zult er makkelijker overheen gaan. Stop met vergelijken en wees gewoon wie je bent. Bekijk de onderstaande video voor meer inspiratie.

 

 

Op reis naar jezelf

Voor jezelf gaan staan en de kwetsbaarheid onder je arm meenemen, om steeds meer kracht te voelen in je keuzes en beslissingen. Hoe fijn en vrij zou het voelen als jij de moed  voelt om daadwerkelijk je eigen ‘kwetsbare’ leven te leven. Op jouw eigen voorwaarden en binnen de grenzen die je zelf neerzet. Als ik het schrijf voel ik de zon al binnenstromen in mijn hart. Hoe fijn zou dat zijn? Ik gun je dat zo! Ik hoop dat je stap voor stap op weg gaat en stopt met het voor je uitschuiven van een keuze. Je leven heeft een onzichtbare houdbaarheid datum. Zet vandaag dus de allereerste stap in de juiste richting.

 

Voel je dat je nu al klaar bent voor een grote stap? Om je rugzak opnieuw in te pakken en op een slow tempo de reis van je leven te gaan maken? Ik heb al mijn kennis en wijsheid van mijn eigen levenslessen in het prachtige online programma ‘Op reis naar jezelf’ gezet waar je zelfstandig mee aan de slag kunt.  Waar je start met Schatzoeken, en daarna onderweg gaat langs de afslagen Beginnen, Verdwaald, Liefde, Verdriet, Kind zijn, Hart, Ik ben en Plan B. De laatste module Balans zal je liefdevol een zetje geven om met meer energie en plezier je eigen levensreis weer te vervolgen. Het online programma bevat creatieve en inspirerende opdrachten, werkboeken en muzieklijsten met een duidelijke structuur en als extra mooie luisterfragmenten bij ieder thema, om je met zachte hand te begeleiden naar een leven van jezelf.

Meer lezen over dit programma ‘Op reis naar jezelf’ of de eerste module bekijken? Klik HIER.

 

Het is tijd om het leven vast te pakken

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

De mallemolen van het leven

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Een brief voor jou
Een moedig levensverhaal

Een brief voor jou

Lieve pap, vele mooie woorden heb ik al over je geschreven. Wat zal ik nu dan schrijven als ik hier voor de laatste keer iets kan zeggen? Als ik deze brief straks aan een vlieger hang die hem meeneemt hoog in de lucht … Maar ik weet nu al wat je zal zeggen: ‘Het maakt niets uit, schatje. Ik houd van jou.’ Er zijn duizend kleine dingen waarom ik van je hou. Niet eerder is dit zo zichtbaar geworden als in jouw laatste maanden en de tijd na je overlijden.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Op reis naar jezelf

De rollercoaster van het leven rijdt rondjes in je hart. Hard, zacht, hoog of laag. De onverwachte wendingen van de vastgelegde rails brengen je soms uit je evenwicht. Je schudt, beweegt, draait mee en staat weer stil. Een route met hoogtepunten waar je geniet van het uitzicht en vervuld van dankbaarheid over je leven heen kijkt. Maar ook een route met diepe, onverwachte dalen, waarin je jouw hart moet vasthouden om recht te kunnen blijven zitten. Je haren wapperen in de wind en naast het gevoel van avontuur en euforie, stromen de tranen over je wangen. Van blijdschap, van verdriet, van opwinding of angst.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Samen sta je niet alleen

De woorden in deze aflevering gaan over het moment dat ik in de bus stond voor het borstkanker onderzoek en zijn bedoeld als ode aan alle vrouwen die te maken krijgen met borstkanker. Een rafelrand in hun hart waar het goud in kleine barstjes aanwezig is. We praten over wat je kunt doen met gevoelens van zorg of verdriet, waar is een plek voor al je gedachten? Ik inspireer je om in actie te komen en geef je het antwoord op de vraag: “Ik kan niet schrijven.” Aan het einde maken we een cirkel van energie, om door te geven aan iedereen die met (borst)kanker te maken krijgt. Want samen sta je nooit alleen, met onze armen om je heen.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

De schaduw en het licht

Deze eerste nieuwe podcast aflevering van 2021 gaat over gevoelens van geluk en verdriet. Kun je gelukkig zijn en je toch verdrietig voelen? Ik neem je mee in dit gesprek op mijn eigen reis en laat je zien hoe je de rafelranden van het leven wat zachter kunt maken. Je krijgt een mooie schrijfopdracht om te starten en ik vertel wat je kunt doen met de kamers van je hart en de lat van het leven. Je kunt na deze aflevering ook nog naar drie eerdere afleveringen uit 2018 luisteren die ik opnam in de periode dat mijn vader overleed.

Lees meer
Het verhaal van je leven opschrijven
De kracht van creatief schrijven

Het verhaal van je leven opschrijven

Een boek schrijven over mijn leven, over de dalen en de toppen, over het echte leven met de voor en de achterkant. Open, transparant en kwetsbaar, maar de kracht en moed is zichtbaar tussen de regels. Woorden die de lezer inspiratie en moed geven om zelf met vertrouwen op reis te kunnen gaan. Een boek van het begin tot het eind, zonder geheimen maar met herkenbare en universele onderwerpen. Die je raken en ontroeren of laten glimlachen in de stilte. Dat boek wil ik schrijven. Zelf. Met hulp. Met aandacht. Laat het me schrijven, laat de rest stromen en in overvloed komen.

Lees meer