Leef je mooiste leven

Ergens willen we allemaal een geweldig, liefdevol en vrij leven. Maar hoe ziet dat er dan uit? Is dat, zoals Michael Pilarczyk zegt: “Leef je mooiste leven?” We kennen allemaal de beelden, de sfeer en de energie die we soms op de social media vinden als we aan het scrollen zijn. Op een prachtige bergtop of aan het meer bij zonsondergang in je tent. Je kunt bijna door het scherm heen, van je telefoon of computer, voelen hoe geweldig dat moet zijn als je op die plek bent. Hoe relaxed en zen je zou zijn als je nu daar zat. Simpel met niets, in die prachtige natuur.

Helemaal waar, want je hebt maar weinig nodig om gelukkig te zijn. Toch laten we ons, door deze inspiratie, ook opjagen en gaan we versnellen in ons eigen leven. En dat is nou juist net wat ik denk dat je niet moet gaan doen. Want hoe harder je gaat, hoe verder je wegrent van je eigen hart. En de kans dat je gaat verdwalen en je richting volledig kwijt raakt ligt op de loer. Vaak hebben mensen het pas te laat in de gaten. De vragen: wie ben ik, wat wil ik eigenlijk en waar sta ik voor, komen steeds terug in hun hoofd. Soms komen ze erachter dat ze volledig het leven van een ander leven. Ze zijn daar langzaam ingegroeid of ze hebben nooit geleerd dat ze voor zichzelf mochten kiezen. De stemmen in je hoofd vertellen vaak hoe het moet, hoe het hoort of wat wenselijk is. Maar wat nou als dat wenselijke niet jouw wens is. Wat doe je dan? 

De stem van je hart. 

Als je wil gaan leven naar de richtlijnen van je eigen hart, begin dan met het allerbelangrijkste. De stem van je hart. Luister je er weleens naar of is de ruis om je heen zo luid dat je hem niet meer kan horen? Het klinkt simpel maar het enige wat je hoeft te doen is de stilte op te zoeken. Want in de stilte hoor je zoveel meer. Je hart fluistert de antwoorden die je nodig hebt, je hoeft er alleen maar naar te gaan luisteren. Makkelijk zal dat in het begin niet zijn, maar uit ervaring weet ik dat iedereen het kan leren. Onderscheid maken tussen de gedachten en de stemmen van anderen en dat wat jij zelf graag wil kun je het beste op papier gaan visualiseren. Vaak laat ik de stemmen zichtbaar maken, door ze een gezicht en een naam te geven, met tekenen en schrijven. Op het moment dat er dan in een situatie een klein venijnig stemmetje in je hoofd begint te praten die je de verkeerde kant op laat gaan denk jij aan het gezicht van je juf, schoonzus of tante wat daarbij hoort. Het helpt je om je gedachten zuiver te houden en de focus te houden op jezelf. 

Je hart fluistert de antwoorden die je nodig hebt.

Liefde voor jezelf

Een tweede belangrijke factor is de liefde en de kracht die daarin zit. Niet alleen wat je aan een ander geeft maar in eerste plaats de liefde voor jezelf. Want vaak zijn we het niet gewend om onszelf voorop te zetten. Eerst zorgen we voor de ander en dan pas komen we zelf. Het zuurstofmasker in het vliegtuig is hierin een vaak gebruikte metafoor. Eerst bij jezelf opzetten en dan pas bij je kinderen of anderen. Om iemand hier bewust van te maken maak ik regelmatig de vergelijking met de zuurstofflessen die we tillen op onze rug voor anderen. En het inzicht wat je krijgt als je jezelf ziet rennen in de etalageruit. De flessen bungelend op je rug, je eigen mondstuk half uit je mond, rennend voor een ander. Vraag jezelf regelmatig af; geef je genoeg liefde aan jezelf? 

De kracht van liefde

En tenslotte de kracht van liefde, is het allerhoogste goed wat ons helpt om op onze eigen weg te blijven en het leven te leven zoals we zelf willen. Want waar zouden we zijn zonder de liefde, de aandacht en de armen van een ander. Als we vallen, als we twijfelen, als we de weg kwijt zijn. Wie houdt ons vast en viert de momenten van enthousiasme, van euforie en van trots samen met ons. Je kunt niet zonder de liefde van anderen, of het nou je partner, een vriendin of je kind is. Het gaat erom dat er iemand is die in je gelooft, die je lift en die je vangt. Want dan pas kun je bergen verzetten. Soms in stilte, maar altijd onderweg in jouw mooiste leven!

Leef je leven zoals je dat zelf wil.

 

*Deze column verscheen april 2020 in het nieuwe magazine FYBV, een magazine wat staat voor lef, moed en is een tikkeltje rebels!

In 2019 verscheen mijn boek “De kracht van liefde” wat naast de ode aan mijn ouders Koos en Joke Alberts en mijn eigen leven, ook een universeel verhaal vertelt over de liefde. Over het bereiken van je droom, over opstaan na tegenslag als je net 9 tellen bent neergegaan en over die hand die zegt: “Ik geloof in jou.” Het is mijn levensverhaal, met woorden over afscheid, dapperheid en moed, maar bovenal een boek wat je helpt bij het verwerken van je eigen gemis en wat je gaat raken en ontroeren in je hart. Lees meer hier.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

De blijheid in jezelf
Een moedig levensverhaal

De blijheid in jezelf weer vinden

Ergens was ik het plezier verloren. Gaandeweg of middenin. En er is niets zo verlammend als een niet kloppend hart. Het voelt geen reden meer om op te staan, leeft een vlak leven zonder hoogtepunten of diepere momenten. Het voelt alsof je af en toe een opleving hebt tussen de dieptepunten daar beneden. En nee, je hebt een mooi leven. Je bent dankbaar voor wat is, maar de blijheid is verdwenen. 

Lees meer
Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Het verliezen van mijn vader

Zondag is het vaderdag daarom wil ik je even meenemen in deze (oude) podcast die ik in september 2018 twee weken na zijn overlijden opnam. Ik luisterde hem vanmorgen zelf weer even terug en voelde hoe waardevol deze woorden waren. Daarom deel ik dit graag met jou.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer