Leef je mooiste leven

Ergens willen we allemaal een geweldig, liefdevol en vrij leven. Maar hoe ziet dat er dan uit? Is dat, zoals Michael Pilarczyk zegt: “Leef je mooiste leven?” We kennen allemaal de beelden, de sfeer en de energie die we soms op de social media vinden als we aan het scrollen zijn. Op een prachtige bergtop of aan het meer bij zonsondergang in je tent. Je kunt bijna door het scherm heen, van je telefoon of computer, voelen hoe geweldig dat moet zijn als je op die plek bent. Hoe relaxed en zen je zou zijn als je nu daar zat. Simpel met niets, in die prachtige natuur.

Helemaal waar, want je hebt maar weinig nodig om gelukkig te zijn. Toch laten we ons, door deze inspiratie, ook opjagen en gaan we versnellen in ons eigen leven. En dat is nou juist net wat ik denk dat je niet moet gaan doen. Want hoe harder je gaat, hoe verder je wegrent van je eigen hart. En de kans dat je gaat verdwalen en je richting volledig kwijt raakt ligt op de loer. Vaak hebben mensen het pas te laat in de gaten. De vragen: wie ben ik, wat wil ik eigenlijk en waar sta ik voor, komen steeds terug in hun hoofd. Soms komen ze erachter dat ze volledig het leven van een ander leven. Ze zijn daar langzaam ingegroeid of ze hebben nooit geleerd dat ze voor zichzelf mochten kiezen. De stemmen in je hoofd vertellen vaak hoe het moet, hoe het hoort of wat wenselijk is. Maar wat nou als dat wenselijke niet jouw wens is. Wat doe je dan? 

De stem van je hart. 

Als je wil gaan leven naar de richtlijnen van je eigen hart, begin dan met het allerbelangrijkste. De stem van je hart. Luister je er weleens naar of is de ruis om je heen zo luid dat je hem niet meer kan horen? Het klinkt simpel maar het enige wat je hoeft te doen is de stilte op te zoeken. Want in de stilte hoor je zoveel meer. Je hart fluistert de antwoorden die je nodig hebt, je hoeft er alleen maar naar te gaan luisteren. Makkelijk zal dat in het begin niet zijn, maar uit ervaring weet ik dat iedereen het kan leren. Onderscheid maken tussen de gedachten en de stemmen van anderen en dat wat jij zelf graag wil kun je het beste op papier gaan visualiseren. Vaak laat ik de stemmen zichtbaar maken, door ze een gezicht en een naam te geven, met tekenen en schrijven. Op het moment dat er dan in een situatie een klein venijnig stemmetje in je hoofd begint te praten die je de verkeerde kant op laat gaan denk jij aan het gezicht van je juf, schoonzus of tante wat daarbij hoort. Het helpt je om je gedachten zuiver te houden en de focus te houden op jezelf. 

Je hart fluistert de antwoorden die je nodig hebt.

Liefde voor jezelf

Een tweede belangrijke factor is de liefde en de kracht die daarin zit. Niet alleen wat je aan een ander geeft maar in eerste plaats de liefde voor jezelf. Want vaak zijn we het niet gewend om onszelf voorop te zetten. Eerst zorgen we voor de ander en dan pas komen we zelf. Het zuurstofmasker in het vliegtuig is hierin een vaak gebruikte metafoor. Eerst bij jezelf opzetten en dan pas bij je kinderen of anderen. Om iemand hier bewust van te maken maak ik regelmatig de vergelijking met de zuurstofflessen die we tillen op onze rug voor anderen. En het inzicht wat je krijgt als je jezelf ziet rennen in de etalageruit. De flessen bungelend op je rug, je eigen mondstuk half uit je mond, rennend voor een ander. Vraag jezelf regelmatig af; geef je genoeg liefde aan jezelf? 

De kracht van liefde

En tenslotte de kracht van liefde, is het allerhoogste goed wat ons helpt om op onze eigen weg te blijven en het leven te leven zoals we zelf willen. Want waar zouden we zijn zonder de liefde, de aandacht en de armen van een ander. Als we vallen, als we twijfelen, als we de weg kwijt zijn. Wie houdt ons vast en viert de momenten van enthousiasme, van euforie en van trots samen met ons. Je kunt niet zonder de liefde van anderen, of het nou je partner, een vriendin of je kind is. Het gaat erom dat er iemand is die in je gelooft, die je lift en die je vangt. Want dan pas kun je bergen verzetten. Soms in stilte, maar altijd onderweg in jouw mooiste leven!

Leef je leven zoals je dat zelf wil.

 

*Deze column verscheen april 2020 in het nieuwe magazine FYBV, een magazine wat staat voor lef, moed en is een tikkeltje rebels!

In 2019 verscheen mijn boek “De kracht van liefde” wat naast de ode aan mijn ouders Koos en Joke Alberts en mijn eigen leven, ook een universeel verhaal vertelt over de liefde. Over het bereiken van je droom, over opstaan na tegenslag als je net 9 tellen bent neergegaan en over die hand die zegt: “Ik geloof in jou.” Het is mijn levensverhaal, met woorden over afscheid, dapperheid en moed, maar bovenal een boek wat je helpt bij het verwerken van je eigen gemis en wat je gaat raken en ontroeren in je hart. Lees meer hier.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die vaak niet ziet hoe het echt met ze gaat. Een nieuw vak, waarin ze stappenplannen krijgen om zelf aan de slag te gaan met gevoelens van boosheid of verdriet, de donkere kanten van het leven maar ook hoe ze hun dromen zichtbaar kunnen maken om straks daadwerkelijk het leven, zoals ze het willen leven, te manifesteren.

Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer