Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Zelfs als er hele verdrietige dingen spelen, ben je beter in staat om te kiezen hoe je daarmee om wilt gaan. Vandaag in deze blog laat ik je zien hoe je een ode kunt maken aan een dierbare. Deze opdracht kun je ook terugvinden in het werkboek ‘Open je hart met creatief schrijven’ waar je nog veel meer mooie oefeningen en opdrachten zult vinden.

Maar waarom zou je een ode maken op papier en het voor jezelf bewaren of liefdevol weggeven? Het begint meteen met het belangrijkste woord: LIEFDE want dat zit er in jou, in je woorden, in je gedachten als je aan deze persoon denkt. Wat wil je hem of haar zeggen of nalaten? Wat betekent hij of zij voor jou? Schrijven en aan de slag gaan met de ode die je wilt maken begint met denken in liefde. En tijdens het maken, bij het geven of als je zelf later erin bladert haalt het weer hele fijne gevoelens omhoog. Driedubbel geluk en plezier.

Vele klanten, waaronder Simone, maakten prachtige odes voor hun dochter, zoon of ouders. Journals op hun eigen manier vorm gegeven om door te geven en te ontvangen vanuit liefde. Afgelopen week hoorde ik dat Simone was overleden aan de gevolgen van borstkanker en ik wil je even meenemen in haar verhaal en in de reactie van haar dochters die een paar weken voor haar overlijden de journals nog van haar mochten ontvangen.

“Ik ben ongeneeslijk ziek. Dat roep ik verder niet van de daken want ik voel me momenteel vol levenslust en geniet daar enorm van. Waarom ik het hier wel deel, is omdat het feit dat ik ziek ben me aan het denken zette, wat ik aan mijn kinderen wil nalaten. En, met dank aan Christa, opeens wist ik dat ik een nalatenschap in de vorm van twee art journals (voor elk kind één) wilde maken. Wat er zou gaan ontstaan wist ik niet maar vanuit Christa ‘s “Schrijven vanuit je hart-principe” ben ik gewoon begonnen en ik vind het zo mooi en bijzonder wat er aan het ontstaan is. Het wordt eigenlijk een tastbare vorm van mezelf, merk ik. Mijn waarden, gevoelens, herinneringen , teksten die me aanspreken, anekdotes, heel veel foto’s maar ook recepten, gedroogde bloemen, wijze raad (nou ja, wijs?), sinterklaasgedichten, briefjes, alles kan en mag. Ik stop er heel veel liefde in. Een soort instant-moederliefde voor de momenten waarop ze het nodig hebben.” – Simone

 

 

Toen ik erachter kwam dat ze was overleden stuurde ik haar dochters een bericht, ze reageerden met mooie woorden en het ontroerde mij hoe belangrijk het is om onze woorden vast te leggen en te delen.

Goedemorgen Christa, wat ontzettend lief van je om een berichtje te sturen. 11 april 2020 is mijn moeder helaas overleden, ook al wisten we allemaal dat deze dag eraan zat te komen, het was een enorme klap voor iedereen. Ik vind het heel bijzonder om te horen dat ze haar inspiratie bij jou heeft opgedaan! Ze heeft zoveel steun gehaald uit het maken van de boeken, ik wist niet dat ze zo creatief was. Twee weken voor haar overlijden heeft ze aan mij en Sanne (mijn zus) de boeken gegeven, het is mijn meest dierbare bezit. Ik heb geen woorden voor het gemis, maar juist haar positieve en krachtige houding stimuleert mij om ook positief te blijven en om te proberen alsnog elke dag van het leven te genieten. Ik vind het ook heel bijzonder dat ik van mensen die ik niet ken (zoals jij) berichtjes krijg over mama, dat betekent heel veel voor mij. Zo wordt ze niet vergeten. Bedankt voor dit berichtje❤️ liefs, Noortje

 

Je voelt na deze woorden vast waarom het zo belangrijk is om onze woorden te vangen en te delen, daarom deel ik hieronder een stappenplan met tien tips met je, om te kunnen starten met het maken van een ode op papier. En ik laat in de video zien hoe ik mijn odes heb vorm gegeven en geef je inspiratie hoe jij het zou kunnen doen.

 

  1. Begin

Als je een ode wilt maken voor je kinderen of een andere dierbaar persoon, begin met het opschrijven van mooie eigenschappen, waarom je van ze houdt of waar je trots op bent. Welke gebeurtenissen en herinneringen komen er bij je op als je aan ze denkt? Schrijf alles op een los blad of in je schrift.

 

  1. De vorm

Ga dan nadenken over de vorm. Wil je een losbladig systeem waar je later nog iets aan kunt toevoegen? Of kies je juist voor een afgerond speciaal journal zoals ik deed voor mijn ouders. Die gouden bladzijde en dat hartje was voor mij en belangrijk detail. Kies wat goed voelt of wat past bij jou.

 

Wat je maakt of schrijft met je hart is van ongekende waarde

 

  1. Kiezen voor iets moois

De ode aan mijn leven en alle fijne herinneringen wilde ik in een symbolisch mooi boekje van de Wereldwinkel maken. Juist om mijn leven te vieren en te eren koos ik voor dit speciale journal. Je kunt het boekje bekijken in de video hieronder. Soms kies je voor zelfgemaakte boekjes en soms voor juist iets heel moois uit een winkel.

 

  1. Een doosje vol geluk

De odes voor mijn kinderen wilde ik kunnen weggeven, zodat zij later een soort schat hebben waar ze af en toe in kunnen kijken. Compact, geen dozen vol met duizenden foto’s maar een doosje vol geluk en liefde van hun moeder.

 

  1. Focus op plezier

Je kunt aan meerdere odes tegelijkertijd werken. Leg jezelf geen strenge deadlines op en hou de focus op plezier en liefde. Voel wat aan je trekt en werk daaraan. Soms op vaste tijden en andere keer gewoon wanneer je voelt dat je inspiratie krijgt.

 

  1. Structuur aanbrengen

Maak per ode een mapje waar je foto’s, teksten en afbeeldingen in gaat bewaren die je later wil gaan gebruiken. Maak op je telefoon notities per ode als je plotseling een idee of herinnering invalt die je later wil gebruiken. Struin door je kasten en oude fotoboeken voor nog meer inspiratie of voor herinneringen die je misschien bent vergeten.

 

  1. Ga op zoek

Ga op zoek naar de juiste journals en cadeaudozen (b.v. van Rituals) en voel het plezier in je hart bij dit mooie project wat je gaat vormgeven.

Ik bewaar je in een doosje, wat ik open als ik je mis

  1. Het hoeft niet perfect

Ga starten, er is geen fout en het hoeft niet perfect. Werk op gevoel en laat ontstaan zoals het mag zijn. Wissel of verander je plannen als het toch niet goed voelt. Het gaat om je woorden en het gebaar, het plezier en de liefde die je erin stopt. Daar kan geen fout geschreven woord buiten de lijnen tegenop.

 

  1. Laat je verrassen

Laat je verrassen, want alleen al het ermee bezig zijn brengt al veel moois naar boven.

 

  1. Mooie herinneringen

Er zal misschien ook verdriet naar boven komen omdat je jouw kinderen of dierbaren niet meer ziet of omdat ze zijn overleden. Laat dat gewoon komen, je bent aan het rouwen en dat mag. Je zult zien dat de mooie herinneringen en hun eigenschappen jou een glimlach van dankbaarheid geven. Eer hun leven en jouw eigen leven. Het is te kostbaar om er niet van te genieten.

 

BEKIJK HIER DE VIDEO ‘MAAK EEN ODE’

 

Ik hoop dat je met mijn voorbeelden en tips een begin kunt maken met je eigen ode(s) en ben benieuwd wat je allemaal voor moois zult gaan maken. Deel het gerust op Instagram en tag me daar met @christakrommenhoek_ zodat ik het zie en erop kan reageren.

 

Wil je nog meer oefeningen of andere creatieve schrijfinspiratie? Lees dan meer over de cursus ‘Open je hart met creatief schrijven’ want daar vind je nog veel meer moois om te kunnen starten.

Lukt het je toch niet alleen of wil je samen met mij aan de slag gaan en jouw ode vanuit het diepste van je hart op de mooiste manier vormgeven? Lees dan meer over de schrijfochtend met mij samen.

 

Ik wens je liefdevolle woorden.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

De mallemolen van het leven

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Een brief voor jou
Een moedig levensverhaal

Een brief voor jou

Lieve pap, vele mooie woorden heb ik al over je geschreven. Wat zal ik nu dan schrijven als ik hier voor de laatste keer iets kan zeggen? Als ik deze brief straks aan een vlieger hang die hem meeneemt hoog in de lucht … Maar ik weet nu al wat je zal zeggen: ‘Het maakt niets uit, schatje. Ik houd van jou.’ Er zijn duizend kleine dingen waarom ik van je hou. Niet eerder is dit zo zichtbaar geworden als in jouw laatste maanden en de tijd na je overlijden.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Op reis naar jezelf

De rollercoaster van het leven rijdt rondjes in je hart. Hard, zacht, hoog of laag. De onverwachte wendingen van de vastgelegde rails brengen je soms uit je evenwicht. Je schudt, beweegt, draait mee en staat weer stil. Een route met hoogtepunten waar je geniet van het uitzicht en vervuld van dankbaarheid over je leven heen kijkt. Maar ook een route met diepe, onverwachte dalen, waarin je jouw hart moet vasthouden om recht te kunnen blijven zitten. Je haren wapperen in de wind en naast het gevoel van avontuur en euforie, stromen de tranen over je wangen. Van blijdschap, van verdriet, van opwinding of angst.

Lees meer
kwetsbaarheid
Aandachtig leven vanuit je hart

Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Samen sta je niet alleen

De woorden in deze aflevering gaan over het moment dat ik in de bus stond voor het borstkanker onderzoek en zijn bedoeld als ode aan alle vrouwen die te maken krijgen met borstkanker. Een rafelrand in hun hart waar het goud in kleine barstjes aanwezig is. We praten over wat je kunt doen met gevoelens van zorg of verdriet, waar is een plek voor al je gedachten? Ik inspireer je om in actie te komen en geef je het antwoord op de vraag: “Ik kan niet schrijven.” Aan het einde maken we een cirkel van energie, om door te geven aan iedereen die met (borst)kanker te maken krijgt. Want samen sta je nooit alleen, met onze armen om je heen.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

De schaduw en het licht

Deze eerste nieuwe podcast aflevering van 2021 gaat over gevoelens van geluk en verdriet. Kun je gelukkig zijn en je toch verdrietig voelen? Ik neem je mee in dit gesprek op mijn eigen reis en laat je zien hoe je de rafelranden van het leven wat zachter kunt maken. Je krijgt een mooie schrijfopdracht om te starten en ik vertel wat je kunt doen met de kamers van je hart en de lat van het leven. Je kunt na deze aflevering ook nog naar drie eerdere afleveringen uit 2018 luisteren die ik opnam in de periode dat mijn vader overleed.

Lees meer
Het verhaal van je leven opschrijven
De kracht van creatief schrijven

Het verhaal van je leven opschrijven

Een boek schrijven over mijn leven, over de dalen en de toppen, over het echte leven met de voor en de achterkant. Open, transparant en kwetsbaar, maar de kracht en moed is zichtbaar tussen de regels. Woorden die de lezer inspiratie en moed geven om zelf met vertrouwen op reis te kunnen gaan. Een boek van het begin tot het eind, zonder geheimen maar met herkenbare en universele onderwerpen. Die je raken en ontroeren of laten glimlachen in de stilte. Dat boek wil ik schrijven. Zelf. Met hulp. Met aandacht. Laat het me schrijven, laat de rest stromen en in overvloed komen.

Lees meer