Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Zelfs als er hele verdrietige dingen spelen, ben je beter in staat om te kiezen hoe je daarmee om wilt gaan. Vandaag in deze blog laat ik je zien hoe je een ode kunt maken aan een dierbare. Bekijk ook de andere opdrachten en video’s als je nog meer wilt doen  met jouw herinneringen of de rouwfase waar je doorheen gaat.

Maar waarom zou je een ode maken op papier en het voor jezelf bewaren of liefdevol weggeven? Het begint meteen met het belangrijkste woord: LIEFDE want dat zit er in jou, in je woorden, in je gedachten als je aan deze persoon denkt. Wat wil je hem of haar zeggen of nalaten? Wat betekent hij of zij voor jou? Schrijven en aan de slag gaan met de ode die je wilt maken begint met denken in liefde. En tijdens het maken, bij het geven of als je zelf later erin bladert haalt het weer hele fijne gevoelens omhoog. Driedubbel geluk en plezier.

Vele klanten, waaronder Simone, maakten prachtige odes voor hun dochter, zoon of ouders. Journals op hun eigen manier vorm gegeven om door te geven en te ontvangen vanuit liefde. Afgelopen week hoorde ik dat Simone was overleden aan de gevolgen van borstkanker en ik wil je even meenemen in haar verhaal en in de reactie van haar dochters die een paar weken voor haar overlijden de journals nog van haar mochten ontvangen.

“Ik ben ongeneeslijk ziek. Dat roep ik verder niet van de daken want ik voel me momenteel vol levenslust en geniet daar enorm van. Waarom ik het hier wel deel, is omdat het feit dat ik ziek ben me aan het denken zette, wat ik aan mijn kinderen wil nalaten. En, met dank aan Christa, opeens wist ik dat ik een nalatenschap in de vorm van twee art journals (voor elk kind één) wilde maken. Wat er zou gaan ontstaan wist ik niet maar vanuit Christa ’s “Schrijven vanuit je hart-principe” ben ik gewoon begonnen en ik vind het zo mooi en bijzonder wat er aan het ontstaan is. Het wordt eigenlijk een tastbare vorm van mezelf, merk ik. Mijn waarden, gevoelens, herinneringen , teksten die me aanspreken, anekdotes, heel veel foto’s maar ook recepten, gedroogde bloemen, wijze raad (nou ja, wijs?), sinterklaasgedichten, briefjes, alles kan en mag. Ik stop er heel veel liefde in. Een soort instant-moederliefde voor de momenten waarop ze het nodig hebben.” – Simone

 

 

Toen ik erachter kwam dat ze was overleden stuurde ik haar dochters een bericht, ze reageerden met mooie woorden en het ontroerde mij hoe belangrijk het is om onze woorden vast te leggen en te delen.

Goedemorgen Christa, wat ontzettend lief van je om een berichtje te sturen. 11 april 2020 is mijn moeder helaas overleden, ook al wisten we allemaal dat deze dag eraan zat te komen, het was een enorme klap voor iedereen. Ik vind het heel bijzonder om te horen dat ze haar inspiratie bij jou heeft opgedaan! Ze heeft zoveel steun gehaald uit het maken van de boeken, ik wist niet dat ze zo creatief was. Twee weken voor haar overlijden heeft ze aan mij en Sanne (mijn zus) de boeken gegeven, het is mijn meest dierbare bezit. Ik heb geen woorden voor het gemis, maar juist haar positieve en krachtige houding stimuleert mij om ook positief te blijven en om te proberen alsnog elke dag van het leven te genieten. Ik vind het ook heel bijzonder dat ik van mensen die ik niet ken (zoals jij) berichtjes krijg over mama, dat betekent heel veel voor mij. Zo wordt ze niet vergeten. Bedankt voor dit berichtje❤️ liefs, Noortje

 

Je voelt na deze woorden vast waarom het zo belangrijk is om onze woorden te vangen en te delen, daarom deel ik hieronder een stappenplan met tien tips met je, om te kunnen starten met het maken van een ode op papier. En ik laat in de video zien hoe ik mijn odes heb vorm gegeven en geef je inspiratie hoe jij het zou kunnen doen.

 

  1. Begin

Als je een ode wilt maken voor je kinderen of een andere dierbaar persoon, begin met het opschrijven van mooie eigenschappen, waarom je van ze houdt of waar je trots op bent. Welke gebeurtenissen en herinneringen komen er bij je op als je aan ze denkt? Schrijf alles op een los blad of in je schrift.

 

  1. De vorm

Ga dan nadenken over de vorm. Wil je een losbladig systeem waar je later nog iets aan kunt toevoegen? Of kies je juist voor een afgerond speciaal journal zoals ik deed voor mijn ouders. Die gouden bladzijde en dat hartje was voor mij en belangrijk detail. Kies wat goed voelt of wat past bij jou.

 

Wat je maakt of schrijft met je hart is van ongekende waarde

 

  1. Kiezen voor iets moois

De ode aan mijn leven en alle fijne herinneringen wilde ik in een symbolisch mooi boekje van de Wereldwinkel maken. Juist om mijn leven te vieren en te eren koos ik voor dit speciale journal. Je kunt het boekje bekijken in de video hieronder. Soms kies je voor zelfgemaakte boekjes en soms voor juist iets heel moois uit een winkel.

 

  1. Een doosje vol geluk

De odes voor mijn kinderen wilde ik kunnen weggeven, zodat zij later een soort schat hebben waar ze af en toe in kunnen kijken. Compact, geen dozen vol met duizenden foto’s maar een doosje vol geluk en liefde van hun moeder.

 

  1. Focus op plezier

Je kunt aan meerdere odes tegelijkertijd werken. Leg jezelf geen strenge deadlines op en hou de focus op plezier en liefde. Voel wat aan je trekt en werk daaraan. Soms op vaste tijden en andere keer gewoon wanneer je voelt dat je inspiratie krijgt.

 

  1. Structuur aanbrengen

Maak per ode een mapje waar je foto’s, teksten en afbeeldingen in gaat bewaren die je later wil gaan gebruiken. Maak op je telefoon notities per ode als je plotseling een idee of herinnering invalt die je later wil gebruiken. Struin door je kasten en oude fotoboeken voor nog meer inspiratie of voor herinneringen die je misschien bent vergeten.

 

  1. Ga op zoek

Ga op zoek naar de juiste journals en cadeaudozen (b.v. van Rituals) en voel het plezier in je hart bij dit mooie project wat je gaat vormgeven.

Ik bewaar je in een doosje, wat ik open als ik je mis

  1. Het hoeft niet perfect

Ga starten, er is geen fout en het hoeft niet perfect. Werk op gevoel en laat ontstaan zoals het mag zijn. Wissel of verander je plannen als het toch niet goed voelt. Het gaat om je woorden en het gebaar, het plezier en de liefde die je erin stopt. Daar kan geen fout geschreven woord buiten de lijnen tegenop.

 

  1. Laat je verrassen

Laat je verrassen, want alleen al het ermee bezig zijn brengt al veel moois naar boven.

 

  1. Mooie herinneringen

Er zal misschien ook verdriet naar boven komen omdat je jouw kinderen of dierbaren niet meer ziet of omdat ze zijn overleden. Laat dat gewoon komen, je bent aan het rouwen en dat mag. Je zult zien dat de mooie herinneringen en hun eigenschappen jou een glimlach van dankbaarheid geven. Eer hun leven en jouw eigen leven. Het is te kostbaar om er niet van te genieten.

 

BEKIJK HIER DE VIDEO ‘MAAK EEN ODE’

 

Ik hoop dat je met mijn voorbeelden en tips een begin kunt maken met je eigen ode(s) en ben benieuwd wat je allemaal voor moois zult gaan maken. Deel het gerust op Instagram en tag me daar met @christakrommenhoek_ zodat ik het zie en erop kan reageren.

Ik wens je liefdevolle woorden.

 

Delen:

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat ...
Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die ...
Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is ...
Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms ...
Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte ...
Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien ...
Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen ...
Lees meer