Op reis naar jezelf

De rollercoaster van het leven rijdt rondjes in je hart. Hard, zacht, hoog of laag. De onverwachte wendingen van de vastgelegde rails brengen je soms uit je evenwicht. Je schudt, beweegt, draait mee en staat weer stil. Een route met hoogtepunten waar je geniet van het uitzicht en vervuld van dankbaarheid over je leven heen kijkt. Maar ook een route met diepe, onverwachte dalen, waarin je jouw hart moet vasthouden om recht te kunnen blijven zitten. Je haren wapperen in de wind en naast het gevoel van avontuur en euforie, stromen de tranen over je wangen. Van blijdschap, van verdriet, van opwinding of angst.

Je kijkt naar de plek naast je in de kar en voelt vertrouwen, want er zit iemand naast je, die er altijd voor je is en die je vangt als je valt. Maar als je even wegkijkt en weer terug komt, is de plek leeg. Je staat er alleen voor. Het voelt angstig en eenzaam maar dit is ook het moment dat je de controle kunt terugkrijgen over de route die voor je ligt. Je karretje heeft ineens een stuur, een rem en een gaspedaal gekregen. En hoeveel mensen er ook achterin zitten, jij bent degene die stuurt, die beslist over de richting en die de leiding neemt over de route van je leven. 

 

“Bepaal zelf de route van je leven”

 

Laat het leven niet aan je voorbij gaan

En dat ‘zelf’ rijden niet makkelijk is, weet ik uit ervaring. Je bent zelf verantwoordelijk voor de richting, je tempo en de keuzes en dat kan je soms overweldigen. Je gaat al gauw te hard, neemt de ‘verkeerde’ afslagen of trapt te weinig of teveel op de rem. Het volle hoofd en het zware hart werkt ook niet zo lekker mee als je belangrijke keuzes moet maken of als je door je tranen, de strepen op de rails niet meer ziet. Moedeloos stap je uit en laat het leven even zonder jou verder gaan. Deze pauze is soms even nodig om bij jezelf te komen en het geheel te overzien. Toch kunnen deze momenten er ook voor zorgen dat het leven aan je voorbij gaat. Dat je voelt dat de glans niet meer terugkomt en dat het blije hart van vroeger donker gekleurd zal zijn.

 

En daar komt het moment dat je beslist dat je dit niet meer wil. Dat je de jaren die je (nog) hebt, wil vullen met dat wat je belangrijk vindt. Met liefde, lichtheid en plezier! Maar hoe doe je dat als je niet weet waar je moet beginnen, als je denkt dat het jou toch niet lukt? Omdat je lichaam niet gezond is of omdat je teveel op je bord hebt liggen? Of omdat je simpelweg de moed hebt opgegeven? Ik weet hoe dat voelt want ik heb op meerdere momenten op dat punt gestaan. En bij alles wat me overkwam probeerde ik weer te gaan staan en te voelen wat de juiste richting voor mij was.

 

 

Voel je weer thuis in jezelf

Te weten waar je naartoe wil en wie je bent helpt je om te leven in het moment. De herinneringen van vroeger zijn niet langer een last maar een een liefdevolle omarming. De toekomst mag zijn wat het gaat worden. Je hebt besloten dat je leeft in het NU.

De inzichten en de aanwijzingen die ik kreeg op mijn eigen levensreis en die me hielpen om naar dit gedroomde leven te komen schreef ik op en ik maakte er creatieve opdrachten van. Ik bundelde de opdrachten in tien werkboeken in het programma ‘Op reis naar jezelf’ en ik nam er uitgebreide luisterfragmenten voor op, omdat ik, vanuit mijn hart, wens dat iedereen de mogelijkheid heeft om op zijn eigen bestemming te leven. Start vandaag en stel jezelf de volgende vragen:

 

  1. Wat mis je het meeste in je leven?
  2. Wat zou je weer terug willen in je leven?
  3. Wat is altijd een groot verlangen van je geweest?

 

Opdracht: 

Pak een pen, sluit je ogen en adem even diep in en uit.

Schrijf de drie vragen en de antwoorden op.

Niet nadenken, gewoon op gevoel. 

 

Deze opdracht zal je helpen om helder te krijgen wat er speelt. Een simpele eerste stap om je eigen hart weer te leren kennen en daarna de volgende stap te kunnen zetten. Want het leven kan niet bedoeld zijn om met een vol hoofd, twijfels en zorgen je tijd uit te zitten. Het is tijd om te gaan LEVEN!

 

Leven op jouw eigen manier

Wil je starten met het weer zelf sturen in je leven of wil je duidelijkheid over hoe je jouw bestemming zichtbaar maakt? Je kunt het gratis werkboek ‘Kijk in de spiegel’ downloaden en in kleine stapjes gaan beginnen. Download het werkboek HIER

Of wil je meteen goed en groots je leven onder de loep nemen en ben je nieuwsgierig naar het online programma ‘Op reis naar jezelf’ waarmee je jouw leven kunt vormgeven op je eigen manier? Lees HIER meer en bekijk de eerste module.

 

 

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer
Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer