Op reis naar jezelf

De rollercoaster van het leven rijdt rondjes in je hart. Hard, zacht, hoog of laag. De onverwachte wendingen van de vastgelegde rails brengen je soms uit je evenwicht. Je schudt, beweegt, draait mee en staat weer stil. Een route met hoogtepunten waar je geniet van het uitzicht en vervuld van dankbaarheid over je leven heen kijkt. Maar ook een route met diepe, onverwachte dalen, waarin je jouw hart moet vasthouden om recht te kunnen blijven zitten. Je haren wapperen in de wind en naast het gevoel van avontuur en euforie, stromen de tranen over je wangen. Van blijdschap, van verdriet, van opwinding of angst.

Je kijkt naar de plek naast je in de kar en voelt vertrouwen, want er zit iemand naast je, die er altijd voor je is en die je vangt als je valt. Maar als je even wegkijkt en weer terug komt, is de plek leeg. Je staat er alleen voor. Het voelt angstig en eenzaam maar dit is ook het moment dat je de controle kunt terugkrijgen over de route die voor je ligt. Je karretje heeft ineens een stuur, een rem en een gaspedaal gekregen. En hoeveel mensen er ook achterin zitten, jij bent degene die stuurt, die beslist over de richting en die de leiding neemt over de route van je leven. 

 

“Bepaal zelf de route van je leven”

 

Laat het leven niet aan je voorbij gaan

En dat ‘zelf’ rijden niet makkelijk is, weet ik uit ervaring. Je bent zelf verantwoordelijk voor de richting, je tempo en de keuzes en dat kan je soms overweldigen. Je gaat al gauw te hard, neemt de ‘verkeerde’ afslagen of trapt te weinig of teveel op de rem. Het volle hoofd en het zware hart werkt ook niet zo lekker mee als je belangrijke keuzes moet maken of als je door je tranen, de strepen op de rails niet meer ziet. Moedeloos stap je uit en laat het leven even zonder jou verder gaan. Deze pauze is soms even nodig om bij jezelf te komen en het geheel te overzien. Toch kunnen deze momenten er ook voor zorgen dat het leven aan je voorbij gaat. Dat je voelt dat de glans niet meer terugkomt en dat het blije hart van vroeger donker gekleurd zal zijn.

 

En daar komt het moment dat je beslist dat je dit niet meer wil. Dat je de jaren die je (nog) hebt, wil vullen met dat wat je belangrijk vindt. Met liefde, lichtheid en plezier! Maar hoe doe je dat als je niet weet waar je moet beginnen, als je denkt dat het jou toch niet lukt? Omdat je lichaam niet gezond is of omdat je teveel op je bord hebt liggen? Of omdat je simpelweg de moed hebt opgegeven? Ik weet hoe dat voelt want ik heb op meerdere momenten op dat punt gestaan. En bij alles wat me overkwam probeerde ik weer te gaan staan en te voelen wat de juiste richting voor mij was.

 

 

Voel je weer thuis in jezelf

Te weten waar je naartoe wil en wie je bent helpt je om te leven in het moment. De herinneringen van vroeger zijn niet langer een last maar een een liefdevolle omarming. De toekomst mag zijn wat het gaat worden. Je hebt besloten dat je leeft in het NU.

De inzichten en de aanwijzingen die ik kreeg op mijn eigen levensreis en die me hielpen om naar dit gedroomde leven te komen schreef ik op en ik maakte er creatieve opdrachten van. Ik bundelde de opdrachten in tien werkboeken in het programma ‘Op reis naar jezelf’ en ik nam er uitgebreide luisterfragmenten voor op, omdat ik, vanuit mijn hart, wens dat iedereen de mogelijkheid heeft om op zijn eigen bestemming te leven. Start vandaag en stel jezelf de volgende vragen:

 

  1. Wat mis je het meeste in je leven?
  2. Wat zou je weer terug willen in je leven?
  3. Wat is altijd een groot verlangen van je geweest?

 

Opdracht: 

Pak een pen, sluit je ogen en adem even diep in en uit.

Schrijf de drie vragen en de antwoorden op.

Niet nadenken, gewoon op gevoel. 

 

Deze opdracht zal je helpen om helder te krijgen wat er speelt. Een simpele eerste stap om je eigen hart weer te leren kennen en daarna de volgende stap te kunnen zetten. Want het leven kan niet bedoeld zijn om met een vol hoofd, twijfels en zorgen je tijd uit te zitten. Het is tijd om te gaan LEVEN!

 

Leven op jouw eigen manier

Wil je starten met het weer zelf sturen in je leven of wil je duidelijkheid over hoe je jouw bestemming zichtbaar maakt? Je kunt het gratis werkboek ‘Kijk in de spiegel’ downloaden en in kleine stapjes gaan beginnen. Download het werkboek HIER

Of wil je meteen goed en groots je leven onder de loep nemen en ben je nieuwsgierig naar het online programma ‘Op reis naar jezelf’ waarmee je jouw leven kunt vormgeven op je eigen manier? Lees HIER meer en bekijk de eerste module.

 

 

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Aandachtig leven vanuit je hart

Samen sta je niet alleen

De woorden in deze aflevering gaan over het moment dat ik in de bus stond voor het borstkanker onderzoek en zijn bedoeld als ode aan alle vrouwen die te maken krijgen met borstkanker. Een rafelrand in hun hart waar het goud in kleine barstjes aanwezig is. We praten over wat je kunt doen met gevoelens van zorg of verdriet, waar is een plek voor al je gedachten? Ik inspireer je om in actie te komen en geef je het antwoord op de vraag: “Ik kan niet schrijven.” Aan het einde maken we een cirkel van energie, om door te geven aan iedereen die met (borst)kanker te maken krijgt. Want samen sta je nooit alleen, met onze armen om je heen.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

De schaduw en het licht

Deze eerste nieuwe podcast aflevering van 2021 gaat over gevoelens van geluk en verdriet. Kun je gelukkig zijn en je toch verdrietig voelen? Ik neem je mee in dit gesprek op mijn eigen reis en laat je zien hoe je de rafelranden van het leven wat zachter kunt maken. Je krijgt een mooie schrijfopdracht om te starten en ik vertel wat je kunt doen met de kamers van je hart en de lat van het leven. Je kunt na deze aflevering ook nog naar drie eerdere afleveringen uit 2018 luisteren die ik opnam in de periode dat mijn vader overleed.

Lees meer
kwetsbaarheid
Aandachtig leven vanuit je hart

Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Lees meer
Het verhaal van je leven opschrijven
De kracht van creatief schrijven

Het verhaal van je leven opschrijven

Een boek schrijven over mijn leven, over de dalen en de toppen, over het echte leven met de voor en de achterkant. Open, transparant en kwetsbaar, maar de kracht en moed is zichtbaar tussen de regels. Woorden die de lezer inspiratie en moed geven om zelf met vertrouwen op reis te kunnen gaan. Een boek van het begin tot het eind, zonder geheimen maar met herkenbare en universele onderwerpen. Die je raken en ontroeren of laten glimlachen in de stilte. Dat boek wil ik schrijven. Zelf. Met hulp. Met aandacht. Laat het me schrijven, laat de rest stromen en in overvloed komen.

Lees meer
Alles begint met moed
Een moedig levensverhaal

Alles begint met moed

Als ik de moed had gehad, heel lang geleden, was ik verdwenen in een oude Volkswagen bus. Met mijn kinderen op de achterbank en koffers zonder spullen, was ik op weg gegaan naar de mooiste verhalen. Naar een leven van beleven, van momenten en rust. Het was een keuze die ik niet maakte. Ik hield nog teveel rekening met anderen en was nog niet ervaren in het luisteren naar mijn hart. En tot op de dag van vandaag, ben ik nog steeds “under construction”.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Opstaan is een werkwoord

In tijden van mindere dagen, van sterke tegenwind, van het verdriet in verlies, blijft je ruggengraat staan. Onbreekbaar, standvastig, heldhaftig en dapper. Kijk eens terug in je leven. Wat je ook hebt meegemaakt, je hield je rug recht en stond weer op. Iedere keer weer. Mensen met een dwarslaesie staan niet meer op in de zichtbare wereld maar wel in hun hoofd en hart. Hun kracht zit verscholen in de niet meer werkende delen van het lichaam en de moed rapen ze iedere dag van de grond.

Lees meer
mijn eerste brief
Aandachtig leven vanuit je hart

Mijn eerste brief aan jou

Een week geleden stond hij voor me. Mijn schoonzoon met zijn twinkelende ogen. “Ik heb een cadeau voor je meegenomen.” De zwarte koffer in zijn hand deed me al vermoeden wat het was. Vol verwachting opende ik met de schuifknopjes mijn nieuwe schat. Eigenlijk was ik al langere tijd aan het ontspullen in het kader van mijn slow en simple life en de droom van ooit met al mijn spullen in een Tiny House te belanden. Maar dat moest maar even wachten dacht ik toen de koffer open ging.

Lees meer