Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Ergens ben je al begonnen en hebt losse stukjes of een klein begin al in verschillende schriften genoteerd. Je bureau staat klaar, misschien zelfs een eigen werkplek (zoals mijn pipowagen) en toch lukt het niet. De eerste zin of de volgende zinnen vloeien niet uit je hoofd. Je denkt (te) veel na over wat het moet worden of wie het straks allemaal gaan lezen. En dan stokt de flow die je juist zo hard nodig hebt om een verhaal te schrijven wat recht uit je hart komt. 

Om je motivatie en inspiratie te kunnen laten stromen is het van belang dat je weet waarom je dit verhaal wil gaan schrijven. Wat helpt is om eerst een stukje op te schrijven waarom het zo belangrijk voor je is om dit op te schrijven. Voor wie is dit bedoeld, wat is de reden dat je dit graag wil schrijven. Hoe ben je hier op gekomen. Dit zal je helpen bij het maken van een begin. Want realiseer je goed, naast het grote effect voor jezelf kunnen jouw woorden en jouw verhaal heel waardevol zijn voor iemand anders in een soortgelijke situatie. Met jouw verhaal zou je de levens kunnen veranderen van vele mensen! Hoe mooi zou dat zijn!

Schrijf eens voor jezelf op waarom je zou willen gaan schrijven, voor wie en waar is het voor bedoeld?

 

Redenen om te beginnen

 

We willen graag momenten vastleggen in woorden, om het nogmaals te beleven, om ervan te genieten of om iets achter te laten voor anderen. We zijn gek op inspiratie en creativiteit en willen ons weer voelen zoals vroeger. Herinneringen ophalen en weer bezig zijn met die volgeplakte agenda’s en die dagboeken die je vroeger bijhield. We hebben behoefte aan inzicht, er is zoveel gebeurd of er speelt nu op dit moment zoveel in je leven en je krijgt het maar niet op een rijtje. Of je hart is gevuld met verdriet en van leven is geen sprake meer. Het is overleven geworden en het stille verdriet wat binnenin je zit kan er niet uit. Je wil het verhaal van je hart graag vertellen maar kan het aan niemand kwijt. 

Welke woorden horen er in jouw verhaal. Schrijf het eruit!

De grootste drempels bevinden zich in je hoofd. Zoals de stemmen die zeggen: dat kun jij niet, wie gaat dat nou lezen, jij kan toch helemaal niet schrijven?

Drempels

Je hoort je juf van vroeger, je moeder of het zelfverzekerde vriendinnetje al weer praten. Stop maar. Zie je wel ze hebben gelijk. Ik kan ook helemaal niet schrijven. Vroeger bleef ik ook al niet bij het onderwerp van het opstel. En ik maak schrijffouten en ik kan ook helemaal niet dichten of zoiets. En nog belangrijker laat ik eerst maar even het huis aan kant maken. En de was doen en strijken. Als ik tijd over heb, kan ik dat besteden aan de leuke dingen voor mezelf. 

Welke stemmen klinken er in jouw hoofd en door wie of wat laat je je nog tegenhouden om te gaan beginnen. 

 

Perfect of niet

We willen het vaak te perfect maken, herken je dat? Ik heb nog niet het juiste schriftje, eerst wil ik die speciale pennen die ik zag bij die illustrator. Ik wil alles op volgorde in jaren dus ik moet eerst… Ik twijfel, zal ik al mijn onderwerpen in één schrift bij elkaar doen of alles in losse boekjes? Maar waar moet ik eigenlijk beginnen. Bij mijn jeugd of later pas? Ik moet eerst maar even die boeken van zolder halen anders vergeet ik misschien iets. En als je eindelijk zover bent gekomen zijn er kinderen die verzorgd moeten worden, ouders die aandacht vragen (of andersom) de kat is ziek, je bent mantelzorger voor je buurvrouw. De hockey vereniging kan echt niet zonder jou de bardienst draaien. We zijn een kei in aandacht geven, alleen vaak niet aan onszelf. Of we blijven in het denken zitten, eerst nog even bedenken hoe we of nadenken over… best veilig. Ik ga ooit beginnen met schrijven. Je zegt het steeds tegen jezelf of een ander. Maar het jaar is alweer voorbij.

Het leven heeft een deadline dus waar wacht je op.

Later is NU.

Blijf je zitten wachten op de perfecte situatie of start je vandaag met het schrijven van jouw verhaal?

 

Inzicht, rust en overzicht

Schrijven vanuit je hart kan iedere dag op een vast moment of als je voelt dat je het nodig hebt. Uitspraken als: “Ik start later met schrijven, ik moet eerst alles op de rit hebben want ik zit in een verdrietige periode omdat mijn vader is overleden” hoor ik heel vaak. Maar juist dan is het belangrijk dat je gaat schrijven. Schrijf hoe je je voelt, laat het verdriet eruit. Wat wil je nog tegen hem zeggen. Het verandert de situatie niet maar het lucht op.

Schrijven geeft je inzicht, gewoon schrijven achter elkaar een bladzijde vol en niet stoppen…. en als je niet weet wat je moet schrijven schrijf je: ik weet niet wat ik moet schrijven, ik weet niet wat ik moet… en dan komt er vast wel weer een gedachte die je kunt opschrijven. Echt, het helpt om dingen helder te maken, inzicht te krijgen en overzicht en rust te ervaren.

Wat hoop jij te gaan ervaren als je gaat starten met schrijven? Of heb je al gemerkt wat het voor je kan betekenen?

 

Starten met jouw verhaal

Vaak heb je al een idee waarover je wil schrijven. Schrijf dat verhaal in grote lijnen op. Gewoon zoals je het zou vertellen aan een ander. Gewoon gaan zitten en beginnen bovenaan de bladzijde. Niet nadenken of het wel klopt, zinnen verbeteren, corrigeren. Nee, gewoon schrijven. Soms heb je zoveel thema’s waar je over wil schrijven dat je niet meer kan kiezen. En dan ga je dus niet starten en blijf je weer in het ik-kan-niet-kiezen-denk-proces steken. Kies er toch één uit waar je mee gaat starten. Je kinderen, jouw levensweg, de dag van vandaag of een bepaalde gebeurtenis. Wat er ook maar speelt. Kies en BEGIN.

Welk onderwerp komt er als eerste in je op. Niet omdat het moet maar omdat je het zo voelt. Waar zou je mee willen starten?

 

 

Deel het verhaal van je hart met de wereld en maak het verschil voor anderen, in dezelfde situatie, met jouw eigen woorden.

 

Zelf een boek schrijven?

Na het starten met bloggen op Life of Chrisje en het schrijven van mijn eerste boek ‘Bestemming bereikt’, lukte het me om alles wat samenhing met het schrijven en uitgeven van een boek in eigen beheer te doen. Voor de lancering van mijn tweede boek ‘De kracht van liefde’ verkocht ik al 2500 exemplaren en bestelde meteen een nieuwe druk. Inzicht en kennis van de verschillende onderdelen in dit proces, zoals het opzetten van een eigen uitgeverij, de vormgeving, het redigeren, het drukproces en de marketing mocht ik me eigen maken en het leverde me veel plezier en persoonlijke groei op.

Misschien denk je er ook aan om te beginnen met het schrijven van je eigen boek? Maar hoe doe je dat? Hoe deel je de hoofdstukken in? Wat schrijf je op je achterflap? Voor wie ga je schrijven en hoe blijf je daarin dichtbij jezelf? Er komen veel dingen kijken bij het schrijven van een boek. Het is een groot proces met veel verschillende onderdelen wat je niet zomaar even zelf doet. Het is belangrijk dat je met de juiste expertise en daadkracht de goede keuzes maakt om jouw boek op een aantrekkelijke manier het licht te laten zien.

 

Heb jij het verlangen om je eigen verhaal te schrijven of je boek (zelf) uit te geven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het cursusboek ‘Schrijf jouw verhaal’ staat nu voor je klaar. Met al mijn kennis en ervaring in het zelf uitgeven en publiceren van een boek, met de juiste stappen over je zichtbaarheid en het inzetten van een liefdevolle marketing waarmee jouw boek de wereld gaat veroveren. Want er wachten anderen met smart op jouw verhaal om hun eigen leven te kunnen veranderen. Trek de moed aan en zet de eerste stap. Deel je verhaal met de wereld! 

 

 

Delen:

Christa

Gerelateerde inspiratie

De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die ...
Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is ...
Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms ...
Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte ...
Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien ...
Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen ...
Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel ...
Lees meer