Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Ergens ben je al begonnen en hebt losse stukjes of een klein begin al in verschillende schriften genoteerd. Je bureau staat klaar, misschien zelfs een eigen werkplek (zoals mijn pipowagen) en toch lukt het niet. De eerste zin of de volgende zinnen vloeien niet uit je hoofd. Je denkt (te) veel na over wat het moet worden of wie het straks allemaal gaan lezen. En dan stokt de flow die je juist zo hard nodig hebt om een verhaal te schrijven wat recht uit je hart komt. 

Om je motivatie en inspiratie te kunnen laten stromen is het van belang dat je weet waarom je dit verhaal wil gaan schrijven. Wat helpt is om eerst een stukje op te schrijven waarom het zo belangrijk voor je is om dit op te schrijven. Voor wie is dit bedoeld, wat is de reden dat je dit graag wil schrijven. Hoe ben je hier op gekomen. Dit zal je helpen bij het maken van een begin. Want realiseer je goed, naast het grote effect voor jezelf kunnen jouw woorden en jouw verhaal heel waardevol zijn voor iemand anders in een soortgelijke situatie. Met jouw verhaal zou je de levens kunnen veranderen van vele mensen! Hoe mooi zou dat zijn!

Schrijf eens voor jezelf op waarom je zou willen gaan schrijven, voor wie en waar is het voor bedoeld?

 

Redenen om te beginnen

 

We willen graag momenten vastleggen in woorden, om het nogmaals te beleven, om ervan te genieten of om iets achter te laten voor anderen. We zijn gek op inspiratie en creativiteit en willen ons weer voelen zoals vroeger. Herinneringen ophalen en weer bezig zijn met die volgeplakte agenda’s en die dagboeken die je vroeger bijhield. We hebben behoefte aan inzicht, er is zoveel gebeurd of er speelt nu op dit moment zoveel in je leven en je krijgt het maar niet op een rijtje. Of je hart is gevuld met verdriet en van leven is geen sprake meer. Het is overleven geworden en het stille verdriet wat binnenin je zit kan er niet uit. Je wil het verhaal van je hart graag vertellen maar kan het aan niemand kwijt. 

Welke woorden horen er in jouw verhaal. Schrijf het eruit!

De grootste drempels bevinden zich in je hoofd. Zoals de stemmen die zeggen: dat kun jij niet, wie gaat dat nou lezen, jij kan toch helemaal niet schrijven?

Drempels

Je hoort je juf van vroeger, je moeder of het zelfverzekerde vriendinnetje al weer praten. Stop maar. Zie je wel ze hebben gelijk. Ik kan ook helemaal niet schrijven. Vroeger bleef ik ook al niet bij het onderwerp van het opstel. En ik maak schrijffouten en ik kan ook helemaal niet dichten of zoiets. En nog belangrijker laat ik eerst maar even het huis aan kant maken. En de was doen en strijken. Als ik tijd over heb, kan ik dat besteden aan de leuke dingen voor mezelf. 

Welke stemmen klinken er in jouw hoofd en door wie of wat laat je je nog tegenhouden om te gaan beginnen. 

 

Perfect of niet

We willen het vaak te perfect maken, herken je dat? Ik heb nog niet het juiste schriftje, eerst wil ik die speciale pennen die ik zag bij die illustrator. Ik wil alles op volgorde in jaren dus ik moet eerst… Ik twijfel, zal ik al mijn onderwerpen in één schrift bij elkaar doen of alles in losse boekjes? Maar waar moet ik eigenlijk beginnen. Bij mijn jeugd of later pas? Ik moet eerst maar even die boeken van zolder halen anders vergeet ik misschien iets. En als je eindelijk zover bent gekomen zijn er kinderen die verzorgd moeten worden, ouders die aandacht vragen (of andersom) de kat is ziek, je bent mantelzorger voor je buurvrouw. De hockey vereniging kan echt niet zonder jou de bardienst draaien. We zijn een kei in aandacht geven, alleen vaak niet aan onszelf. Of we blijven in het denken zitten, eerst nog even bedenken hoe we of nadenken over… best veilig. Ik ga ooit beginnen met schrijven. Je zegt het steeds tegen jezelf of een ander. Maar het jaar is alweer voorbij.

Het leven heeft een deadline dus waar wacht je op.

Later is NU.

Blijf je zitten wachten op de perfecte situatie of start je vandaag met het schrijven van jouw verhaal?

 

Inzicht, rust en overzicht

Schrijven vanuit je hart kan iedere dag op een vast moment of als je voelt dat je het nodig hebt. Uitspraken als: “Ik start later met schrijven, ik moet eerst alles op de rit hebben want ik zit in een verdrietige periode omdat mijn vader is overleden” hoor ik heel vaak. Maar juist dan is het belangrijk dat je gaat schrijven. Schrijf hoe je je voelt, laat het verdriet eruit. Wat wil je nog tegen hem zeggen. Het verandert de situatie niet maar het lucht op.

Schrijven geeft je inzicht, gewoon schrijven achter elkaar een bladzijde vol en niet stoppen…. en als je niet weet wat je moet schrijven schrijf je: ik weet niet wat ik moet schrijven, ik weet niet wat ik moet… en dan komt er vast wel weer een gedachte die je kunt opschrijven. Echt, het helpt om dingen helder te maken, inzicht te krijgen en overzicht en rust te ervaren.

Wat hoop jij te gaan ervaren als je gaat starten met schrijven? Of heb je al gemerkt wat het voor je kan betekenen?

 

Starten met jouw verhaal

Vaak heb je al een idee waarover je wil schrijven. Schrijf dat verhaal in grote lijnen op. Gewoon zoals je het zou vertellen aan een ander. Gewoon gaan zitten en beginnen bovenaan de bladzijde. Niet nadenken of het wel klopt, zinnen verbeteren, corrigeren. Nee, gewoon schrijven. Soms heb je zoveel thema’s waar je over wil schrijven dat je niet meer kan kiezen. En dan ga je dus niet starten en blijf je weer in het ik-kan-niet-kiezen-denk-proces steken. Kies er toch één uit waar je mee gaat starten. Je kinderen, jouw levensweg, de dag van vandaag of een bepaalde gebeurtenis. Wat er ook maar speelt. Kies en BEGIN.

Welk onderwerp komt er als eerste in je op. Niet omdat het moet maar omdat je het zo voelt. Waar zou je mee willen starten?

 

 

Deel het verhaal van je hart met de wereld en maak het verschil voor anderen, in dezelfde situatie, met jouw eigen woorden.

 

Zelf een boek schrijven?

Na het starten met bloggen op Life of Chrisje en het schrijven van mijn eerste boek ‘Bestemming bereikt’, lukte het me om alles wat samenhing met het schrijven en uitgeven van een boek in eigen beheer te doen. Voor de lancering van mijn tweede boek ‘De kracht van liefde’ verkocht ik al 2500 exemplaren en bestelde meteen een nieuwe druk. Inzicht en kennis van de verschillende onderdelen in dit proces, zoals het opzetten van een eigen uitgeverij, de vormgeving, het redigeren, het drukproces en de marketing mocht ik me eigen maken en het leverde me veel plezier en persoonlijke groei op.

Misschien denk je er ook aan om te beginnen met het schrijven van je eigen boek? Maar hoe doe je dat? Hoe deel je de hoofdstukken in? Wat schrijf je op je achterflap? Voor wie ga je schrijven en hoe blijf je daarin dichtbij jezelf? Er komen veel dingen kijken bij het schrijven van een boek. Het is een groot proces met veel verschillende onderdelen wat je niet zomaar even zelf doet. Het is belangrijk dat je met de juiste expertise en daadkracht de goede keuzes maakt om jouw boek op een aantrekkelijke manier het licht te laten zien.

 

Heb jij het verlangen om je eigen verhaal te schrijven of je boek (zelf) uit te geven, maar weet je niet waar je moet beginnen? De cursus ‘Schrijf jouw verhaal’ staat nu voor je klaar. Met al mijn kennis en ervaring in het zelf uitgeven en publiceren van een boek, met de juiste stappen over je zichtbaarheid en het inzetten van een liefdevolle marketing waarmee jouw boek de wereld gaat veroveren. Want er wachten anderen met smart op jouw verhaal om hun eigen leven te kunnen veranderen. Trek de moed aan en zet de eerste stap. Deel je verhaal met de wereld! 

 

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

kwetsbaarheid
Aandachtig leven vanuit je hart

Kwetsbaar durven zijn geeft kracht

Woorden geschreven met een vleugje kwetsbaarheid zijn vaak de mooiste woorden. Omdat ze ons raken in het hart. Open en bloot geschonken aan ons door degene die ze schrijft, spreekt of zingt. We kunnen herkenning vinden en voelen soms bewondering als iemand het durft te tonen of te delen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het in de meeste gevallen niet.

Lees meer
Het verhaal van je leven opschrijven
De kracht van creatief schrijven

Het verhaal van je leven opschrijven

Een boek schrijven over mijn leven, over de dalen en de toppen, over het echte leven met de voor en de achterkant. Open, transparant en kwetsbaar, maar de kracht en moed is zichtbaar tussen de regels. Woorden die de lezer inspiratie en moed geven om zelf met vertrouwen op reis te kunnen gaan. Een boek van het begin tot het eind, zonder geheimen maar met herkenbare en universele onderwerpen. Die je raken en ontroeren of laten glimlachen in de stilte. Dat boek wil ik schrijven. Zelf. Met hulp. Met aandacht. Laat het me schrijven, laat de rest stromen en in overvloed komen.

Lees meer
Alles begint met moed
Een moedig levensverhaal

Alles begint met moed

Als ik de moed had gehad, heel lang geleden, was ik verdwenen in een oude Volkswagen bus. Met mijn kinderen op de achterbank en koffers zonder spullen, was ik op weg gegaan naar de mooiste verhalen. Naar een leven van beleven, van momenten en rust. Het was een keuze die ik niet maakte. Ik hield nog teveel rekening met anderen en was nog niet ervaren in het luisteren naar mijn hart. En tot op de dag van vandaag, ben ik nog steeds “under construction”.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Opstaan is een werkwoord

In tijden van mindere dagen, van sterke tegenwind, van het verdriet in verlies, blijft je ruggengraat staan. Onbreekbaar, standvastig, heldhaftig en dapper. Kijk eens terug in je leven. Wat je ook hebt meegemaakt, je hield je rug recht en stond weer op. Iedere keer weer. Mensen met een dwarslaesie staan niet meer op in de zichtbare wereld maar wel in hun hoofd en hart. Hun kracht zit verscholen in de niet meer werkende delen van het lichaam en de moed rapen ze iedere dag van de grond.

Lees meer
mijn eerste brief
Aandachtig leven vanuit je hart

Mijn eerste brief aan jou

Een week geleden stond hij voor me. Mijn schoonzoon met zijn twinkelende ogen. “Ik heb een cadeau voor je meegenomen.” De zwarte koffer in zijn hand deed me al vermoeden wat het was. Vol verwachting opende ik met de schuifknopjes mijn nieuwe schat. Eigenlijk was ik al langere tijd aan het ontspullen in het kader van mijn slow en simple life en de droom van ooit met al mijn spullen in een Tiny House te belanden. Maar dat moest maar even wachten dacht ik toen de koffer open ging.

Lees meer
De blijheid in jezelf
Een moedig levensverhaal

De blijheid in jezelf weer vinden

Ergens was ik het plezier verloren. Gaandeweg of middenin. En er is niets zo verlammend als een niet kloppend hart. Het voelt geen reden meer om op te staan, leeft een vlak leven zonder hoogtepunten of diepere momenten. Het voelt alsof je af en toe een opleving hebt tussen de dieptepunten daar beneden. En nee, je hebt een mooi leven. Je bent dankbaar voor wat is, maar de blijheid is verdwenen. 

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer