Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Het opschrijven over jouw gevoelens van vrijheid of het dagdromen daarover, kan ook bij jou hele verrassende dingen naar boven halen. Zelfs dingen waar je geen weet van had. Of het bevestigt dat je inderdaad op de goede weg bent in de juiste richting van jouw leven. Het is de moeite waard om je pen te pakken en het te ervaren. Maar hoe kun je dat doen? Waar moet je dan beginnen? Deze vragen worden heel vaak aan mij gesteld. Ik zal je hieronder een beetje op weg gaan helpen.

Waar moet je dan beginnen…

  • Leg een schrift of vel papier met een pen voor je neer. Ga in een comfortabele houding zitten met je ogen dicht en adem rustig in en uit.
  • Laat je schouders zakken en laat alle zorgen, gedachtes en ‘moeten’ maar los. Stel hardop de vraag aan jezelf: “Wat betekent vrijheid voor mij?” 
  • Doe je ogen open en pak je pen of potlood en papier. Schrijf bovenaan je blad in grote hoofdletters VRIJHEID.
  • Voel in je hart wat er naar boven komt als je denkt aan wat vrijheid voor jou zou betekenen. In welke vorm zou je dat willen ervaren?
  • Wat heb je nodig daarvoor? Hoe wil je jezelf voelen? Wat wil je dat er verandert in je leven of in jezelf en hoe kun je daar klein mee beginnen?
  • Schrijf op en door, achter elkaar wat je in  je hoofd hoort of voor je ziet. Het maakt niet uit of het mogelijk is, of het gaat lukken, of het te realiseren is of wat dan ook.
  • Schrijf je hart leeg en voel dat door te schrijven er ruimte ontstaat in jouw hart. Lees het daarna rustig terug.
  • Bedenk wat de eerste stap zou zijn voor jezelf. Versier de titel en plak eventueel alles erbij aan beeld en foto’s wat je aan vrijheid doet denken.
  • Een tip daarin om jezelf beter te leren kennen, is op Pinterest een eigen bord aan te maken met de naam VRIJHEID en alles wat je hart laat sprankelen daarop te bewaren.
  • Ga op zoek naar vrijheid in kleine stappen, het zal je heel veel moois gaan opleveren. 

Creatief schrijven heeft mij geholpen om mijn leven weer op de rit te krijgen, om te kunnen opstaan nadat het echte leven heel hard op de deur stond te bonken. Ik weet dat het jouw leven ook kan veranderen. Dus pak je pen en zet de eerste stap door deze schrijfopdracht voor jezelf te gaan doen. Succes!

*Heb je behoefte om meer te gaan doen met creatief schrijven maar weet je niet hoe je moet beginnen of waar je over moet gaan schrijven? Ik heb een prachtig werkboek gemaakt met een verzameling waardevolle opdrachten uit mijn verschillende online cursussen. Je zult snel geïnspireerd raken en aan de slag kunnen gaan. Lees hier meer over het werkboek.

*Ken je iemand die op zoek is naar vrijheid of die worstelt met zijn of haar plek te vinden? Deel deze schrijfopdracht met ze via onderstaande iconen.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Schrijf een boek
De kracht van creatief schrijven

Inspireer anderen met jouw eigen verhaal

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak lastig, want hoe begin je? Soms zitten er al jarenlang verhalen in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, te wachten om eruit te mogen. Misschien zijn dat de verhalen over je eigen leven, blogs of zelfbedachte verhalen.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Woorden van liefde doorgeven

De emotie in mijn stem op het moment dat ik in mijn speech vertel dat de eerste druk van ‘De kracht van liefde’ (2500 exemplaren) bijna is uitverkocht. Het ging niet om het aantal maar wel om het feit dat geen van de uitgevers in mij geloofde en ik zelf alles op alles had gezet om dit boek te schrijven, te maken en zelf uit te geven. Je hart volgen en keuzes maken waarmee je de wereld mooier maakt. Dat doe ik met de woorden in mijn verhaal, maar ook met de beslissing om de tweede druk belangeloos te doneren aan alle inloophuizen voor kanker, revalidatiecentrums, Dwarslaesie Organisatie Nederland en het KWF. Hieronder neem ik je mee in dat proces.

Lees meer
Een moedig levensverhaal

Het verliezen van mijn vader

Zondag is het vaderdag daarom wil ik je even meenemen in deze (oude) podcast die ik in september 2018 twee weken na zijn overlijden opnam. Ik luisterde hem vanmorgen zelf weer even terug en voelde hoe waardevol deze woorden waren. Daarom deel ik dit graag met jou.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Leef je mooiste leven

Ergens willen we allemaal een geweldig, liefdevol en vrij leven. Maar hoe ziet dat er dan uit? Is dat, zoals Michael Pilarczyk zegt: “Leef je mooiste leven?” We kennen allemaal de beelden, de sfeer en de energie die we soms op de social media vinden als we aan het scrollen zijn. Op een prachtige bergtop of aan het meer bij zonsondergang in je tent. Je kunt bijna door het scherm heen, van je telefoon of computer, voelen hoe geweldig dat moet zijn als je op die plek bent. Hoe relaxed en zen je zou zijn als je nu daar zat. Simpel met niets, in die prachtige natuur.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
Een moedig levensverhaal

Opstaan na tegenslag

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer
Aandachtig leven vanuit je hart

Vertraag en laat je verwonderen

De tijd nemen om stil te staan of zomaar even te gaan liggen in het gras. Misschien neem je het jezelf wel eens voor maar doe je het toch steeds niet. Je gunt jezelf geen tijd of je denkt aan wat anderen zullen zeggen als jij daar ligt. Herken je dat? Dingen niet doen terwijl je ze heel graag wilt? Iedere keer als je langsloopt, als je iets ziet wat ermee te maken heeft denk je, dat wilde ik graag maar toch doe ik niet! Je voelt je misschien teleurgesteld of neemt jezelf voor om binnenkort toch echt even een stap terug te doen.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Een scheur in je hart

Soms lijkt het alsof je vastloopt in je leven, letterlijk. Alsof de raderen van de wielen van de tijd zijn blijven steken in hun draai terwijl de zandloper van je leven gewoon doorgaat. Kleine korrels zand die maar blijven stromen en nooit meer terugkomen. Want de tijd van vroeger komt niet meer terug. Het zou kunnen dat dit je een gevoel van machteloosheid geeft, van geen keuze hebben, van onmacht. Je ziet prachtige dingen om je heen en probeert te genieten en tevreden te zijn met dat wat er wel is maar toch lukt het je niet meer zo goed.

Lees meer