Schrijfopdracht ‘Vrijheid in je hart’

Vrijheid voelen in je hart kan op vele verschillende manieren. Iedereen heeft namelijk een ander gevoel bij het woord VRIJHEID en ziet daar zijn eigen beeld bij. Zo ben ik dit jaar op een zoektocht geweest naar wat vrijheid voor mij betekent. Een mooie reis naast alle andere dingen die ik mocht doen en ervaren. 

Het opschrijven over jouw gevoelens van vrijheid of het dagdromen daarover, kan ook bij jou hele verrassende dingen naar boven halen. Zelfs dingen waar je geen weet van had. Of het bevestigt dat je inderdaad op de goede weg bent in de juiste richting van jouw leven. Het is de moeite waard om je pen te pakken en het te ervaren. Maar hoe kun je dat doen? Waar moet je dan beginnen? Deze vragen worden heel vaak aan mij gesteld. Ik zal je hieronder een beetje op weg gaan helpen.

Waar moet je dan beginnen…

  • Leg een schrift of vel papier met een pen voor je neer. Ga in een comfortabele houding zitten met je ogen dicht en adem rustig in en uit.
  • Laat je schouders zakken en laat alle zorgen, gedachtes en ‘moeten’ maar los. Stel hardop de vraag aan jezelf: “Wat betekent vrijheid voor mij?” 
  • Doe je ogen open en pak je pen of potlood en papier. Schrijf bovenaan je blad in grote hoofdletters VRIJHEID.
  • Voel in je hart wat er naar boven komt als je denkt aan wat vrijheid voor jou zou betekenen. In welke vorm zou je dat willen ervaren?
  • Wat heb je nodig daarvoor? Hoe wil je jezelf voelen? Wat wil je dat er verandert in je leven of in jezelf en hoe kun je daar klein mee beginnen?
  • Schrijf op en door, achter elkaar wat je in  je hoofd hoort of voor je ziet. Het maakt niet uit of het mogelijk is, of het gaat lukken, of het te realiseren is of wat dan ook.
  • Schrijf je hart leeg en voel dat door te schrijven er ruimte ontstaat in jouw hart. Lees het daarna rustig terug.
  • Bedenk wat de eerste stap zou zijn voor jezelf. Versier de titel en plak eventueel alles erbij aan beeld en foto’s wat je aan vrijheid doet denken.
  • Een tip daarin om jezelf beter te leren kennen, is op Pinterest een eigen bord aan te maken met de naam VRIJHEID en alles wat je hart laat sprankelen daarop te bewaren.
  • Ga op zoek naar vrijheid in kleine stappen, het zal je heel veel moois gaan opleveren. 

Creatief schrijven heeft mij geholpen om mijn leven weer op de rit te krijgen, om te kunnen opstaan nadat het echte leven heel hard op de deur stond te bonken. Ik weet dat het jouw leven ook kan veranderen. Dus pak je pen en zet de eerste stap door deze schrijfopdracht voor jezelf te gaan doen. Succes!

*Heb je behoefte om meer te gaan doen met creatief schrijven maar weet je niet hoe je moet beginnen of waar je over moet gaan schrijven? Ik heb een prachtig cursusboek gemaakt met een verzameling waardevolle opdrachten. Je zult snel geïnspireerd raken en aan de slag kunnen gaan. Lees hier meer over dit werkboek.

*Ken je iemand die op zoek is naar vrijheid of die worstelt met zijn of haar plek te vinden? Deel deze schrijfopdracht met ze via onderstaande iconen.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die vaak niet ziet hoe het echt met ze gaat. Een nieuw vak, waarin ze stappenplannen krijgen om zelf aan de slag te gaan met gevoelens van boosheid of verdriet, de donkere kanten van het leven maar ook hoe ze hun dromen zichtbaar kunnen maken om straks daadwerkelijk het leven, zoals ze het willen leven, te manifesteren.

Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer