Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Welkom bij deze schrijfworkshop, wat fijn dat je gaat kijken en meedoen. Mijn naam is Christa Krommenhoek. Ik ben auteur van twee prachtige boeken en schrijfcoach voor mensen die te maken hebben met verlies, rouw, kanker en eenzaamheid. Deze schrijfworkshop over het uiten van gevoelens, mocht ik verzorgen voor een mooie sociaal maatschappelijke organisatie en ik wil het graag met jou hier delen omdat ik denk dat je er misschien iets aan hebt. Lees de tekst, bekijk de video en laat je inspireren!

 

 

 

Veel mensen denken bij een schrijfworkshop dat ze een verhaal moeten leren schrijven of dat ze iets heel moois moeten kunnen schrijven. Dat is niet waar we het vandaag over gaan hebben. Maar de eerste stap is wel dat ik je meeneem naar het schrijfschrift van vroeger. 

Want de rode pen in je schrift met strepen en de woorden ‘dit moet netter’, de stem van je juf, je moeder, of anderen die zeiden dat het fout was, dat je iets niet kon, die hoor je nog in je hoofd bij de dingen die je doet. 

 

Vandaag leggen we de lat op de grond en stappen erover heen.

 

In deze tijd is het lastiger om mensen te zien, iemand op bezoek te vragen of even de deur uit te gaan. De situatie om je heen maakt je misschien angstig of verdrietig en wat kun je dan doen als er niet iemand is waarmee je kunt praten of als je voelt dat je vast komt te zitten in de vele gedachten en gevoelens. Ik zal je een paar tips geven:

Zet thee of koffie voor jezelf. Zorg voor een schrift of pak een vel papier en een pen. 

Schrijf bovenaan de bladzijde de eerste zin op. Je kunt kiezen uit de volgende woorden: 

  • Vandaag voel ik me…
  • Ik maak me zorgen om.

Of zet je pen op papier en schrijf op wat er naar boven komt. Als je eerst denkt ik weet niet wat ik moet schrijven dan schrijf je dat op. Er komt daarna vast iets omhoog waar je aan denkt, schrijf dat op. Gewoon wat je denkt , wat je voelt, hoe de situatie is. Lucht je hart. Schrijf het eruit. Denk niet, dat is niets voor mij maar ga de uitdaging aan en pak je pen vast. Probeer het. Het gaat je iets verrassends opleveren. Misschien wil je iedere dag iets opschrijven over hoe je je voelt en wat er gebeurt en maak je er echt een dagboek van. Dat kan op verschillende manieren. 

Je kunt alleen gaan schrijven, maar ook ervoor kiezen om iets erbij te plakken. Dat kunnen foto’s zijn waar je iets bij schrijft of teksten en afbeeldingen uit tijdschriften. Je zult zien dat als je door een tijdschrift bladert dat iets je aandacht trekt en dat je voelt dat past bij mij, dat plak ik op. Kijk of je een mooi dagboek ervoor wil gaan gebruiken of dat je het in losse blaadjes gaat schrijven en in een multomap bewaard.

Je zult zien dat het schrijven en het creatief bezig zijn je helpt om meer plezier te geven, om je hart te luchten en om iets positiefs aan de dag toe te voegen. 

Voel moed in je hart en laat je gedachten maar even los.

Er zijn nog veel meer oefeningen die je kunt maken om iets te doen met de woorden van je hart. Ik zal je nog een laatste tip geven in deze les. Stel je voor dat er iemand is die je heel erg mist. Iemand die je heel dierbaar is, die is overleden of die je nu niet (vaak) kunt zien. Dan kun je twee dingen doen. 

Een brief schrijven die je wel of niet gaat versturen. Je begint bovenaan met Lieve…. en schrijft gewoon vanuit je hart op wat je diegene wil zeggen. Ongeacht of hij of zij nog in leven is. Ik laat je het voorbeeld zien van de brief die ik aan mijn vader schreef. Ik tekende er een radio bij omdat ik dacht aan de sterke band die ik met mijn vader had en dat we op dezelfde frequentie altijd zaten. Wil je iets erbij tekenen dan kun je nadenken over iets wat symbolisch staat voor de band die jij met de ander hebt of had.

Of een andere vorm is dat je een stoel tekent of knipt uit een boekje of uitprint van internet. Daarboven schrijf je de titel ‘Dat ik je mis’ Je voelt meteen wie je in de stoel tegenover je zou willen zetten, wie je mist. Wat zou je willen zeggen tegen deze persoon. Gewoon wat nu bij je naar boven komt. Schrijf om de stoel heen, rondom en draai steeds de bladzijde. 

Het hoeven geen mooie zinnen te zijn, het hoeft niet een verhaal te worden, het hoeft niets te zijn maar het is alles. Het is dat precies wat er in je hart leeft. En wat er uit moet, wat gezien mag worden. En je zal zien dat als je, tijdens deze opdracht, heel erg  moet huilen dat er ook heel veel mooie dingen naar boven komen. Mooie herinneringen. Het gaat je blij maken.

Maak een brief, maak en stoel, begin met een dagboek, begin met schrijven, op je eigen manier. Schrijf op als je verdrietig bent, als je boos bent, als je teleurgesteld bent, als je je zorgen maakt over de situatie schrijf op hoe je je voelt. Je zal zien, het gaat je hoofd legen en het vult je hart met heel veel warmte en plezier. Ik ben heel erg benieuwd wat het voor jou mag gaan betekenen. 

Begin als eerste met deze opdrachten. Pak een pen, ga op zoek naar een mooi schrift, schrijf je hoofd leeg en vul je hart met liefde.

 

“Dank je wel mooi mens. De Schrijfschool geeft me rust. Niet jagen naar herstel maar nu .. creatief en vertragen en naar binnen gaan op een creatieve manier. Wat ik al heel goed ken en weet, maar even een ander spoor geeft weer een andere dimensie en ingang.” – Queenie

 

Ik hoop dat je met mijn voorbeelden en tips een begin kunt maken om lucht te geven aan je gevoelens en gedachten en ben benieuwd wat je allemaal voor moois zult gaan maken. Deel het gerust op Instagram en tag me daar met @christakrommenhoek_ zodat ik het zie en erop kan reageren.

Voel je dat je meer hulp nodig hebt bij het uiten van je gevoelens of zou je verder willen met de woorden van je hart? In ‘De Schrijfschool’ kun je vele cursussen, creatieve lessen en mooie masterclasses vinden die je helpen om je leven zo mooi mogelijk in te vullen!

Ik wens je licht en liefde.

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer
Maak een hart journal
De kracht van creatief schrijven

Maak een ode

Hoe haal je ze naar boven. Waar begin je in de woorden die op de bodem van je hart liggen? Schrijven is een mooie manier om lucht te geven aan je verdriet en je leven lichter te maken. Het helpt je om dankbaarheid te voelen in je hart, om je emoties te begrijpen en bewuste keuzes te maken in wat je wel en niet wil in jouw leven.

Lees meer
Opstaan na tegenslag
De kracht van creatief schrijven

De mallemolen van het leven

“Ik had kracht nodig om uit de auto te komen nadat ik met 100 km per uur een kettingbotsing had veroorzaakt. Ik had moed nodig toen mijn man vertelde dat hij weg ging en ik alleen achterbleef met twee kleine kinderen, ik had veerkracht nodig toen ik arbeidsongeschikt werd verklaard en niet meer geschikt leek voor alles in het leven. En ik had liefde en trots nodig om te blijven staan na het overlijden van mijn vader.

Lees meer