Voel vertrouwen in jezelf

En dan is de dag daar. Het moment dat je in het diepe springt. Zonder diploma, zonder bandjes om je armen die je drijvend zullen houden. En terwijl je niet weet of je het wel kunt, stap je naar voren en springt. Waarom ga je pas beginnen als je alles klaar hebt, als je weet wat je wilt en hoe het moet. Waarom wachten. Want weet je, dat moment komt niet. Er is geen perfecte tijd, geen ideaal moment om te starten met iets.

Dus sprong ik gewoon. En dan niet een kleine sprong, maar best een grote, die diep onder water eindigde. En zelfs ik weet niet waar het naar toe gaat en wat er dan zal gaan gebeuren, maar de lijnen staan er en ik heb vertrouwen. In mezelf en in het feit dat als ik het nodig heb, de ideeën in de juiste vorm zullen verschijnen. Dat het zo mijn hoofd uitspringt. Net zoals de woorden komen als ik begin met schrijven. Zo zal datgene wat ik nodig heb, naar me toekomen. Natuurlijk is het vermengd met doorzettingsvermogen en een doel voor ogen.

Het doet me denken aan een herinnering van lang geleden:

Ik was vijf of zes jaar en mocht met mijn vriendje van de camping mee naar het grote zwembad. Hij sprong in het water, trots, en zwom weg. Op zijn zwembroek het rubberen plaatje A, door zijn moeder erop genaaid. Op mijn bikini zat niets en toch liep ik door. Van het ondiepe naar het diepe. Ik weet nog wat ik dacht: hij was een maand jonger dan ik, dus ik moest zeker kunnen wat hij kon. Dus ik sprong. Vol vertrouwen in mezelf. Het water omsloot mijn lichaam en hoe hard ik ook trappelde, ik kwam niet meer omhoog. En net toen ik het vertrouwen opgaf en de paniek de overhand nam voelde ik een hand en hoorde een stem. “Volgens mij gaat het niet helemaal goed”, en ze trok mij naar boven. Ik greep de betonnen zwembadrand vast en ze tilde me op de kant. “Jij hoort niet in het diepe”, zei de onbekende mevrouw en keek me vriendelijk aan. Door de schrik heen voelde ik hoeveel geluk ik had gehad.

En terwijl ik vanavond deze herinnering opschrijf, emotioneert het me op een heftige manier. Alsof ik nu pas de overeenkomst zie met een paar jaar geleden, toen ik de hand pakte van een jong meisje, in een heftige situatie, die geen uitweg meer zag. De zin die ik toen schreef is nog steeds mijn uitgangspunt:

Want heeft niet ieder kind of mens het recht op een hand die je kunt pakken als het nodig is.

Vandaag komt dit inzicht hard, maar mooi binnen. Die onbekende mevrouw die mijn hand pakte, nu vijfenveertig jaar geleden heeft ervoor gezorgd dat ik iedere keer weer in het diepe kan springen. En met vertrouwen de handen mag vastpakken van honderden vrouwen en mannen, die ik mag inspireren om iets te gaan doen met hun eigen woorden. Allemaal zonder diploma of bandjes, maar met vertrouwen in mijn hand, springen we samen in het diepe.

Want hoe fijn is het om er niet alleen voor te staan, om samen de woorden te vinden die in jou leven en daarmee aan de slag te gaan. Het geeft je vertrouwen, misschien in een tijd dat je wankelt door de situatie waarin je zit, of door het verhaal wat je jarenlang voor waarheid aannam. Hoe mooi zou het zijn als je met meer liefde en aandacht naar jezelf en je omgeving kunt kijken. Om zo met een frisse blik weer op weg te gaan. Je hoofd leeg en je hart gevuld met liefde en inspiratie. Want alleen dan kun je voluit van het leven genieten.

WIL JE MEER INSPIRATIE ONTVANGEN?

Een keer per maand, verstuur ik een nieuwsbrief met creatieve schrijfopdrachten om je te bemoedigen en te inspireren. Ik leer je woorden te geven aan je gevoel en gedachten, en laat je zien hoe je de waardevolle momenten van het leven kunt vastleggen. Het leven staat soms onverwachts voor je deur met iets anders dan wat jij in gedachten had. Ik laat je zien hoe creatief schrijven je in je kracht laat staan en hoe je een moedig leven kunt leven. Meld je hier aan.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Christa

Gerelateerde inspiratie

De kracht van creatief schrijven

Samen voor de jongeren

Stel je voor, dat er een nieuw vak op school zou komen! Met lessen die jongeren zouden leren hoe ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar ze met simpele opdrachten, meer inzicht krijgen in zichzelf.  Maar ook hoe ze om kunnen gaan met de buitenwereld, die vaak niet ziet hoe het echt met ze gaat. Een nieuw vak, waarin ze stappenplannen krijgen om zelf aan de slag te gaan met gevoelens van boosheid of verdriet, de donkere kanten van het leven maar ook hoe ze hun dromen zichtbaar kunnen maken om straks daadwerkelijk het leven, zoals ze het willen leven, te manifesteren.

Lees meer
Vier het leven - Christa Krommenhoek
Een moedig levensverhaal

Het leven vieren

In je leven zijn een paar dingen zeker, en dan weet jij vast wel welke ik bedoel. Alles wat tussendoor op onze stoep komt te staan gooit het echte leven naar ons toe. Soms begrijpen we niet waarom, moeten we er iets van leren, is het iets wat nog speelt of wat is de reden dat we dat voor de zoveelste keer op ons pad krijgen? Levensvragen waar je zelf het antwoord op zal vinden, ook al duurt het soms even voor het zover is.  

Lees meer
podcast hoe creativiteit je rouw kan verzachten
De kracht van creatief schrijven

Hoe creativiteit je rouw kan verzachten

Ik neem je even mee achter de schermen, om een kijkje te nemen in mijn leven op dit moment. Waarom ik nu voor mijn kleindochter zorg en hoe mij dat helpt om te vertragen. Een verandering in je situatie geeft je mooie inzichten en soms waardevolle levenslessen. Ik krijg veel vragen over verschillende thema’s die wij allen meemaken in ons leven en hoe je daar mee om kunt gaan. Vaak gaat dat over rouw, verdriet of zelfliefde en daarover wil ik in deze podcast iets met je delen.

Lees meer
de woorden van jouw hart
Een moedig levensverhaal

De woorden van jouw hart

Ik kijk vaak vanaf een afstand even naar mijn leven om te zien of ik het nog wel op mijn eigen manier leef. Zo gauw ik voel dat er iets niet klopt of niet meer goed voelt ga ik naar binnen, luister in de stilte naar mijn hart en onderneem actie. Dat klinkt zweverig maar is het niet. Ik zie namelijk veel mensen om me heen, maar doorrennen en dingen doen waarvan ze denken dat het moet. Door de invloed van andere mensen of hoe het hoort en waar we mee zijn opgevoed. Ze willen graag andere keuzes maken maar denken dat het niet mogelijk is.

Lees meer
De kracht van creatief schrijven

Het uiten van gevoelens

Vandaag ga ik je even kort laten zien hoe schrijven en creatief bezig zijn je kan helpen in deze lastige tijd. Met de voorbeelden en de uitleg die je straks krijgt hoop ik dat je thuis aan de slag gaat voor jezelf. Je zult zien dat het opschrijven van wat je voelt je hoofd wat leger maakt en je hart wat warmer. Want ook al zijn het misschien woorden van verdriet, van zorg of teleurstelling, je zult er ook iets moois in terug vinden.

Lees meer
Als de blijheid je hart verlaat
Aandachtig leven vanuit je hart

Als de blijheid je hart verlaat

Als de kamer van blijheid in je hart gesloten is, hoe krijg je dan het plezier weer terug? In je leven en in je hart? Ik deel open en eerlijk, mijn eigen worsteling van de afgelopen jaren met je en vertel je over de stemmen die we allemaal horen en hoe je de juiste stem kunt volgen. Welke kamers heb je en waar zijn ze mee gevuld? In deze podcast deel ik mijn eigen kwetsbare woorden met je en ik geef je oefeningen waar je mee aan de slag kunt gaan. Op weg naar balans in een gelukkig hart, zelfs als het echte leven voor je deur staat. Een bijzondere aflevering met inspiratie voor een leven zoals het jou past. Schrijf vooral mee tijdens het luisteren. Ik wens je veel plezier en mooie inzichten toe.

Lees meer
je hart vullen met minder
Aandachtig leven vanuit je hart

Je hart vullen met minder

In deze aflevering neem ik je mee in de high- en lowlights van de afgelopen maanden. We praten over de rouwrondes die in je leven voorbij komen. Het belang van stil staan en waarom opschonen in je huis je hart gelukkiger kan maken. Ik vertel je over het (her)openen van ‘De Schrijfschool’ en hoe de onvoorwaardelijke liefde voor mijn zeven weken oude kleindochter naast kwetsbaarheid en zorg woont. Kortom een inspirerende aflevering om je hart mee te vullen!

Lees meer